VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

“Kontraktet med Journey var drömmen som gick i uppfyllelse” – intervju med Frontiers starke man Serafino Perugino

Frontiers Rock Sweden gör sin första upplaga till helgen. Eftermiddagen den 13/10 öppnar portarna till Fryshuset. Framtidshopp och mer etablerade toppnamn inom melodisk rock och hårdrock från Sverige och Finland delar scenen under kvällen som t.ex. Eclipse, Crazy Lixx, Creye och One Desire.

Italienska skivbolaget Frontiers Records är arrangör där samtliga artister har skivkontrakt och bolaget är ett av världens största inom genren. Rocknytt hade en trevlig pratstund med grundaren Serafino Perugino som berättade om relationen till Sverige, händelser från bolagets historia och mycket mer.


Hej Serafino! Jag hoppas att allt står väl till med dig och ditt bolag Frontiers?

– Tack så mycket, allt är bra och vi hoppas på att få njuta av bra rockmusik i Stockholm tillsammans med fansen inom en snar framtid.

Vill du upplysa oss lite om bakgrunden till Frontiers Records?

Som du vet firade bolaget 20-årsjubileum år 2016. Jag startade upp företaget i slutet av februari 1996 och agerade italiensk distributör för det svenska skivbolaget Westcoast Records. Efter ett par månader lyckades jag få några melodiska rockbolag att skriva på mitt projekt, däribland MTM Music, Escape, USG med flera. 1998 så beslutade jag mig för att utöka och bli ett internationellt bolag och det var då som Mario – den nuvarande affärschefen på bolaget – började arbeta här på Frontiers. Sedan kom resten av personalstyrkan, i kronologisk ordning Giulio som numera agerar produktionschef, Ezio på lagret, Lorenzo på ekonomiavdelningen, Elio som började med marknadsföring men som numera är bolagsansvarig, samt sist men inte minst Francesco som är allt-i-allo. Nyligen började även min son Fernando som assistent till bolagsansvarige samt på utgivningsavdelningen. Vi har ett kontor i Nashville, USA där den lokala chefen – Nick Tieder – hanterar väldigt viktiga delar av vår marknadsföring i Nordamerika och andra territorier. Vi har också fler medarbetare i USA och har givetvis också nyligen öppnat upp ett kontor i London med Wally Van Middendorp som strategisk marknadsföringschef. Vi har PR-kontor spridda över de mest relevanta territorierna och har även en publiceringsfilial som hanterar över 150 låtskrivare samt ett kontor som bara fokuserar på liveframträdanden, vilket är väldigt aktivt, som arrangerar turnéer, festivaler och olika event runt om jorden. Vi är väldigt drivna, vilar aldrig och hoppas fortsätta växa och glädja fansen med ännu mer bra rockmusik!

Ni släpper upp till 6 skivor i månaden, är det lätt att bibehålla kvalitén med sådana volymer?

– Det är möjligt just på grund av vår musikaliska bredd. Skivsläppen sträcker sig över metal till hårdrock till AOR till progressiva alster, så det är nog en väldigt liten grupp med fans som på riktigt är intresserade av allt vi släpper. Men vi försöker göra alla glada med något av det vi släpper varje månad.

Varför startade du upp ditt skivbolag 1996?

– Jag har alltid drömt om att kunna överleva på musiken men jag kunde inte spela några instrument, så när Håkan Häggblom erbjöd mig jobbet som distributör för Westcoast Records i Italien beslutade jag mig – efter en sömnlös natt – att ta chansen. Och jag är glad att jag gjorde det, för idag så livnär jag mig på musiken.

Vad ville du åstadkomma? Blev det som du trodde att det skulle bli?

Till en början så hade jag ingen tydlig agenda, men eftersom jag även är passionerad när det gäller sport så var jag väldigt tävlingslysten och ger inte upp särskilt lätt. Min passion, min starka vilja och behov att lyckas tog mig dit jag är idag. Var det lätt? Nej, verkligen inte. Vi har gått igenom tuffa tider också, men tack vare ett stöttande team, min familj och alla fans – som alltid är vår riktiga drivkraft och som fyller oss med entusiasm – så befinner vi oss där vi är nu.

Det började som ett AOR/melodiskt rock-bolag men nu rymmer Frontiers många olika genrér, så som progressiv, power och symfonisk metal. Var det någonting ni tvingades till eller handlar det bara om ett intresse för bra musik oavsett genré?

– Vi har alltid varit intresserade att tänja på gränserna genrémässigt. Vi har fortfarande AOR, eller melodisk rock, men vi har alltid släppt tyngre musik och hårdrock. Däremot har vi aldrig gett oss in på black eller death metal, och det är inte en inriktning jag tror att våra fans vill att vi ska ta heller. Men som sagt: metal, progressive, hårdrock och andra stilar där melodierna alltid är framstående jobbar vi gärna med.

Du involverar många svenska band, låtskrivare och producenter i ditt bolag. Är det en slump eller har du en speciell relation till Sverige?

– Den speciella relationen grundar sig i musiken och konsten som människorna jag fått äran att arbeta tillsammans med har skapat. Sverige är en fantastisk plats för musik och det känns bara naturligt att vi visar tacksamhet emot våra fans.

"Kontraktet med Journey var drömmen som gick i uppfyllelse" - intervju med Frontiers starke man Serafino Perugino 1
Serafino, Jimmy Westerlund & Erik Mårtensson

Vilket är det tuffaste beslutet du någonsin tvingats fatta rörande ditt bolag?

– Förmodligen beslutet att släppa Totos album ”XIV” trots de tvister vi hade med bandet. Men jag är glad att vi gjorde det med tanke på att det lönade sig i slutänden.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att hantera ett bolag idag jämfört med hur det var när du började?

– Marknaden har förändrats mycket. Omställningen från den fysiska till den digitala marknaden är förhoppningsvis klar inom de nästkommande två till tre åren och vi arbetar hårt för att vara redo när det händer. Jag är ganska överraskad över LP-skivornas återkomst, men utifrån vår erfarenhet så är det bara en handfull titlar som är ekonomiskt hållbara ur ett intresseperspektiv.

Vill du berätta om någonting roligt, oväntat eller fantastiskt som du varit med om under dina år som bolagschef?

– När Jack Blades i Night Ranger tackade mig ifrån scenen under första upplagan av Frontiers Festival när jag befann mig på en balkong mitt emot scenen. Hela publiken hurrade åt mig och jag stod och delade ut välsignelser som påven. Det var ett väldigt roligt och professionellt tillfredsställande – för övrigt helt oplanerat! – ögonblick.

Har sociala medier och internet underlättat? Det finns säkerligen saker som försvårats, vill du berätta lite mer om de positiva samt negativa delarna inom skivindustrin?

– Att bygga en stark fanbase på sociala medier är en av våra högsta prioriteringar. Vi vet att fansen kan ogilla vissa saker och stundtals vara elaka i sina kommentarer till oss, men det är deras rättighet. Vår uppgift är att upprätthålla intresset för det vi erbjuder.

Ur ekonomisynpunkt talas det mycket om streamingplattformar och fysiska försäljningssiffror, hur har detta påverkat ditt bolag? Och vad tror du kommer att hända i framtiden?

– Marknaden för fysiska exemplar krymper jättefort just nu. Det blir tydligt att streamingplattformar är framtiden samt något vi måste acceptera och lära oss att leva med. Jag kan inte säga vad som kommer att hända i framtiden, förändringarna sker så snabbt, i stort sett varje dag. Man måste vara uppmärksam och anpassa sig efter den rådande marknaden.

Du har flera stora band i din lista. Hur kommer det sig att du lyckats få så många av dem att skriva på för just dig?

– Det är troligtvis en blandning av tidigare nämnda orsaker. Vi kan jobba tillsammans med många stora band just för att de kan relatera till individer som mig, individer som förstår och lever musiklivet fullt ut. Dessutom så erbjuder vi ett pålitligt team, service i toppklass och hårt arbete, och vi är aldrig rädda för att arbeta extra hårt eller investera när det behövs.

Vad har Frontiers Records som andra bolag saknar?

– Vi har en välfungerande infrastruktur, erfarenhet och någonting som ingen har: passion. Vi tror till 110 % på det vi gör och vi börjar alltid med musiken, inte siffrorna. Vi är inte rädda för att säga att vi gör musik som vi gillar och som vi skulle strida för. Detta är något unikt som ingen annan egentligen kan erbjuda. Vi är även väldigt kreativa när det kommer till A&R – vi är inte rädda för att ta chanser och våra resultat talar sitt tydliga språk: The Dark Element, W.E.T., Sunstorm, Place Vendome, Allen Lande och många andra föddes ur vårt bolags kreativitet. De framgångar de här banden har haft hos fansen visar att vi är på rätt spår med att skapa intresse och entusiasm inför det vi håller på med.

"Kontraktet med Journey var drömmen som gick i uppfyllelse" - intervju med Frontiers starke man Serafino Perugino 2
Serafino & Steve Perry

Vilket band är du mest stolt över att ha signat sedan starten? Och vilket band drömmer du om att få signa till ditt bolag?

– Kontraktet med Journey var drömmen som gick i uppfyllelse. Jag tror att jobbet vi gjorde var avgörande för bandet på den europeiska marknaden under några års tid. Numera verkar de mest intresserade av att turnéra runt i USA. Jag förstår dem, där blomstrar affärerna för dem  men jag hoppas ändå att jag ska kunna få spela in ett sista album med dem någon gång. Tyvärr lyckades jag inte signa rättigheterna till Steve Perrys återkomstalbum, och är det någon artist jag önskar att jag hade fått arbeta med så skulle det säkerligen vara han. Men jag var nära drömmen när jag fick lyssna på ”Traces” på hans kontor i L.A. i januari 2017. Jag stred hårt för att få släppa det albumet men tyvärr blev det inte så. Om han någonsin släpper en till platta så kan du ge dig tusan på att jag kommer att strida ännu hårdare för att få släppa den!

Frontiers Festival har gått av stapeln i Italien under ett par år och nu lanserar du den även i Sverige. Vill du berätta lite mer om denna satsningen?

– Som jag nämnt så har vi ju en avdelning som jobbar med live-event och bokningar så det kändes som ett naturligt steg att ta, inte minst med tanke på alla bra band som finns i Sverige. Vi vill erbjuda fansen en festival, ett tillfälle att mötas och umgås med varandra, ha kul och njuta av musiken som vårt bolag har att erbjuda. Det kommer också finns möjlighet att köpa CD- och LP-skivor, och annan merch till specialpris. Jag hoppas att alla kan hitta något de uppskattar på samma sätt som man gjort i Italien, där Frontiers Festival blivit en självklar upplevelse för alla fans.

"Kontraktet med Journey var drömmen som gick i uppfyllelse" - intervju med Frontiers starke man Serafino Perugino 3

På festivalen i Stockholm så är det bara band ifrån Skandinavien. Är det av logistiska skäl man väljer att ha det här i Sverige?

– Ja, vi ville anordna ett event som fokuserar på de lokala banden för att öka intresset hos de lokala fansen på den internationella marknaden. Med det sagt får vi inte glömma att One Desire och tre fjärdedelar av medlemmarna i The Dark Element är från Finland.

Kan vi se fram emot Frontiers Festival på fler håll i världen i framtiden?

– Ja, det är en festival på gång i Storbritannien som snart ska utannonseras, och sedan är det givetvis nästa FRF som går av stapeln i Italien vars line-up vi ska utannonsera inom de närmaste 2-3 veckorna. Kommer det att bli fler festivaler på andra platser? Det får framtiden utvisa.

Vilka planer finns det för Frontiers i framtiden?

– Planerna för de nästkommande åren är att expandera och utveckla ännu fler unga och nya band för att försäkra oss om att rockens framtid är i goda händer.

Vad kan vi förvänta oss under lördagskvällen den 13:e oktober?

– Några av de mest spännande och talangfyllda banden vi har på bolaget. Det gäller att vara med från början för redan Creye och State of Salazar kommer att ta dig med storm! Det kommer att bli en oförglömlig natt.

Kommer det att bjudas på några överraskningar, hemliga gäster eller liknande?

– I dagsläget får jag inte säga något om det…

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT