VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
SKOGSROJET-2012 SisterSin6-effie-trikili

Intervju med SISTER SIN

SKOGSROJET-2012 SisterSin6-effie-trikili
SISTER SIN blev bandet som nockade mig totalt på årets “Skogsröjet” som gick utav stapeln den 10:e till 11:e Augusti 2012. Här följer en intervju med bandets frontperson Liv Jagrell och gitarristen Jimmy Hiltula en timme innan nämnda band skulle inta scenen.Jag tänkte gå in lite på era influenser. I grund och botten så handlar det om ren och skär “Rock´n Roll”, men man hittar även influenser utav den tyngre rocken. Vart har ni hämtat era influenser ifrån?


Liv: Det är som du säger, att i grund och botten så handlar det om gammal hederlig ”Rock´n Roll” och åttiotals-metallen som Iron Maiden, W.A.S.P., Motörhead och en rad andra band i genren. Vi gillar själva band som har energi, som ger allt på scenen gentemot sin publik och då vill inte vi vara sämre, och då blir influenserna därefter. Sedan har vi valt att lägga en lite modernare prägel på vårt sound för att det samtidigt ska låta nytt och fräscht.

När exakt bildades bandet?

Liv: Jag och David (trummis) träffades 2002, så man kan säga att grunden till bandet lades då. Sedan kom Jimmy med 2004, och det var först då som Sister Sin kom igång på allvar.

Sedan dess har ni varit ganska intakta?

Liv: Det kan man väl säga. Det är endast basister vi haft problem med då vi nu är inne på vår tredje. Men allt annat har flutit på. Man kan väl säga att jag och Jimmy är själva grunden och sedan så flyter det mesta bara på.

Vad var det ni sökte efter när ni letade basist?

Jimmy: Framför allt en plektrum spelande basist med en ganska rak spelstil. Det var ingen ”Billy Sheehan” vi sökte (Skrattar). Vi var ute efter en stadig och rak basist med en bastant grund men med ett jävla driv, och detta hade Andreas Strandh. SKOGSROJET-2012 SisterSin4-effie-trikiliSedan är det inte bara den musikaliska biten som ska fungera utan även den sociala delen är minst lika viktig. Vi vill ju vara lite utav en familj där vi kan känna att vi kan agera gentemot varandra så även i vardagliga ting, och detta kände vi på en gång med Andreas, att han redan vid vårt första möte bara ingav ett klockrent intryck när de gäller den sociala biten.

Om vi går in på texterna så utger de sig för att vara väldigt konsekventa. Men samtidigt tycker jag personligen att de lämnar mycket öppet för egna tolkningar. En gemensam nämnare som jag tycker att texterna har är en revolterande atmosfär.

Liv: Det stämmer att våra texter handlar mycket om revolt mot samhällssystemet och dylika saker.

Jimmy: Men det är väl lite så vi känner inombords kan man väl säga.

Liv: Det är David som är vår eminenta textförfattare, där han snappar upp våra personliga erfarenheter utav livet samtidigt som han även kan plocka en neutral händelse ur det verkliga livet för att sedan förvandla det hela till en text.

Jimmy: Sedan är David grym på att formulera orden snyggt. En text behöver inte alla gånger handla om något specifikt bara man formulerar sig väl vilket David är en mästare på.

Liv: Fast lite tanke har han allt bakom samtliga texter.

Jimmy: Visst har han det. Men överlag så är hans texter ganska kringgående. SKOGSROJET-2012 SisterSin8-effie-trikiliHatar vi Hitler så skriver han inte detta ordagrant utan han formulerar det snyggt så att lyssnaren kan få en öppning för att tolka texten på ett mer personligt plan.

Ni har turnerat ganska hårt ända sedan första plattan där USA har varit ett land som ni besökt flitigt.

Liv: Fyra gånger om vi ska vara exakta.

Det är ganska mycket med tanke på bandets inte allt för långa existens!

Liv: Ja det får man nog säga att det är, och det känns bara bättre och bättre för varje gång vi åker dit. I och med att vi åker dit ganska ofta så är det allt fler som känner igen låtarna för varje gång vi är där, så vi börjar bygga upp en allt faster fan-skara där borta. Faktum är att vi nästa började med att turnera i USA.

Jimmy: Faktum är att det är USA vi turnerat mest i sedan bandets började med att ge sig ut på vägarna.

Liv: Det känns som att det är USA som känner oss bäst om man ska vara ärlig, och det är lite roligt att det blivit så.

Europascenen då?

Liv: Tyskland går riktigt bra. Men sedan har vi mycket fans i Finland, för att inte tala om Balt-länderna, där är det alltid ett jävla ös när när vi spelar då människorna där överlag är oerhört energiska.

Om vi går in på dina influenser Liv! Vad var det som fick dig att komma på tanken att bli rockstjärna?

Liv: Det är lite svårt att säga. Men det började väl vid femton års ålder med att man satt på rummet och spelade gitarr till NIRVANA för att sedan upptäcka DRAIN STHLM. Så det var väl med sistnämnda band som mina första tankar att bli rockstjärna besannades. Man bildade sitt första band där jag både spelade gitarr och sjöng för att sedan släppa gitarren helt och satsa helhjärtat på sången. Men ska man ta en genre som influerat mig oerhört mycket så är det Gurnge-scenen där DRAIN STHLM var mina stora idoler. Men sedan om vi ska gå in på scenpersonligheter så är det Dee Sinder i TWISTED SISTER och Sebastian Bach i SKID ROW som är mina största influenser, och detta även sångmässigt.

Dina inspirationskällor Jimmy?

Jimmy: Det är väldigt mycket! Men när jag var i tonåren så blev det oerhört mycket Black Metal och Death Metal vilket även genomsyrar mitt gitarrspel. SISTER SIN är mitt första mer renodlade hårdrockband då jag bara hade hållit på med den mer brutalare rocken tidigare. Men man kan höra mycket utav mina Black Metal influenser även i SISTER SIN då gitarrerna rent generellt har en ganska rå tyngd i sin framtoning vilket skapar ett sjusst och säreget sound som inte låter så traditionellt. Det låter nytt och fräscht helt enkelt. SKOGSROJET-2012 SisterSin10-effie-trikiliSå Black Metal och Death Metal kan man väl säga är mina influenser från grunden.

Och nu har ni en ny platta på gång?

Liv: Yes! Den 19 oktober kommer den att släppas i Europa.

Jimmy: Det känns jävligt skönt att ha så mycket framförhållning som vi har. Det är skönt att jobba med att promota skiten ur skivan då vi har haft och har jävligt gott med tid när det gäller den biten.

Liv: Det är första gången vi har haft så mycket gott om tid när det gäller promotion. Vi har alltid känt oss lite smått stressade inför de tidigare releaserna.

Det var väl meningen att den nya plattan skulle ha släppts redan i Maj månad?

Liv: Vilket vi är oerhört glada och tacksamma över att så inte blev fallet då det hade varit en omöjlighet att promota plattan på så kort tid som vi då hade haft att spela med.

Kommer man att märka en markant skillnad gentemot de föregående släppen?

Jimmy: Det är mer melodiskt både när det gäller instrumentalt och sångmässigt.
Det är en hel del piano och keyboards som bygger upp en mer pompös stämning en tidigare. Förra plattan var mer utav en käftsmäll i dess mer råa och hårda framtoning, medan den nya plattan kommer att bli mer varierande från låt till låt. Inget spår kommer att vara likt det andra i och med att man automatiskt får ett så mycket vidare spelrum när man börjar leka med en mer pompös framtoning vilket jag är övertygad om att det är den rätta vägen att vandra då det är lätt att man hela tiden står och stampar på samma plattform i all evinnerlig tid.

Liv: Sedan får vi inte gömma balladen!

Jimmy: Den första någonsin i SISTER SINS historia. Jag vill dock poängtera att det är en cover.

Intressant! Vill ni avslöja vilken?

Jimmy: Nej! Den karamellen suger vi gärna på tills den dagen då plattan släpps. Men vi kan lova er att de kommer att bli en överraskning.

Liv: Vi blev överraskade själva måste jag få säga.

Vart är plattan inspelad?

Jimmy: Den är inspelad i en studio utanför Stockholm, Upplands Väsby för att vara mer exakt. Allt flöt på jäkligt bra tills vi kom till mixningen vars slutresultat blev en total katastrof och därav att vi sköt på releasen.

Liv: Vilket vi inte ångrar.

Jimmy: Absolut inte! För nu fick vi Cameron Webb som fullbordade det hela till det bättre. Han ligger ju bakom band som MOTÖRHEAD och dylika band, så det blev ju exemplariskt för oss och vårt sound. Men samtidigt så var hela processen lite kymig då han satt på andra sidan Atlanten och jobbade med vårat material, till skillnad från tidigare då man suttit på hemmaplan och haft full kontroll på läget. SKOGSROJET-2012 SisterSin11-effie-trikiliMen samtidigt så visste vi att han skulle göra ett klockrent arbete så innerst inne så var vi aldrig oroliga, men visst kändes det lite makabert att arbeta på så långt avstånd.

Hur är det att ligga på Victory Records. Det är inte så där jättekänt i Sverige om man säger så?

Jimmy: Nej det stämmer! Dom är ju mest förankrade i USA där dom är det största indie-bolaget. Dom har ju satsat mycket på ”Hardcore” och dylika genrer, men när vi signade med dessa så hade dom valt att bredda sig och börja satsa på mer renodlad metal och hårdrock rent generellt. 

Liv: Det är tack vare dom som vi har kunnat åka över till USA fyra gånger på så kort tid och vunnit mark.

Jimmy: Sedan så jobbar dom mer som ett traditionellt skivbolag, som man gjorde för tjugo år sedan vilket är oerhört unikt i dagsläget, vilket har skapat en nära relation gentemot oss och skivbolaget. Det är oerhört lätt att man hamnar i en statistisk utgivningslista när man sitter på andra sidan Atlanten, men i och med att de jobbar på ett genuint sätt så fungerar samarbetet klockrent.

Foto: Effie Trikili 


RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter