VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Honeyburst – Vill du bli musiker? Sök INTE till Idol

113 Shares

Jag såg Honeybursts spelning på Nöjeshallen i Varberg den 2 juni, då även Kamchatka, Abramis Brama och Nekromant spelade. Jag hade förväntat mig en stillsam akustisk spelning med medelålders män, då jag förväxlat bandet med ett helt annat Honeyburst. Så blev det inte. Honeyburst knockade mig fullständigt med all sin energi och intensitet. Nu har bandet börjat jobba på sitt debutalbum.

Berätta gärna för alla som inte vet vilka Honeyburst är. När och hur bildades bandet?


Vi bildades i augusti 2017. Jag (Zacharias) och Noah har spelat ihop lite till och från under åren så vi hade rätt bra koll på varandra sedan innan. Noah och Jonas var kollegor ett tag och hade mest skojat om att lira ihop men efter att ha kollat Beck, Bogert & Appice’s cover på Superstition ihop på youtube så blev deras skoj mer seriöst. Noah hörde av sig till mig och vi träffades i replokalen och spelade lite covers ihop. Det gifte sig direkt och vi har hållit ihop sedan dess.

Jonas, du var ju med i Idol 2006. Du berättade för mig när vi sågs i Varberg att det hela började som en fyllegrej. Berätta!

Jag förlorade ett vad på fyllan. Detta handlade om en viss specifik låt på en viss specifik skiva. (Jag, dyngrak, trodde att Cemetery Gates av Pantera låg på en annan skiva än vad den gör). Jag blev tvungen att åka med upp i en van med en massa supersångerskor och sångare. (Tack till familjen Sandholm och Kallio).

Vad tog du med dig för erfarenheter från upplevelsen? Berätta gärna något vi inte vet om Idol.

Vill du bli musiker? Sök INTE till Idol, men vill du ha en karriär inom massmedia så go ahead. Jag menar inte att man inte är musiker bara för att man söker till Idol, jag menar bara att glädjen från musiken kan försvinna. När de säger att artisterna har haft mycket att göra så innebär det oftast att sitta och vänta på nästa riktlinjer. Fler detaljer får ni fråga om bakom stängda dörrar. Jag lyckades dock att skrämma Alex Schulman så att han bad mig om ursäkt.

Ni är ju en så kallad “power trio”. Hur kom ni på att ni inte behövde ytterligare en gitarrist?

Vi har Noah Söderberg.

Vad är det som gör att power trios tenderar att vara så jävla tunga?

Vi tror inte att man blir tyngre bara för att man är en trio. Vi tror att det mer sitter i ens samspelthet och ens villighet att slipa på en låt en längre tid istället för att slänga ur sig halvtråkiga monotona låtar. Dock är det något speciellt och genuint med att enbart ha tre instrument, det går inte att fuska sig fram. Se bara på Hendrix och Cream. Även Van Halen, som i princip var en powertrio fast med en extra apa.

https://www.youtube.com/watch?v=wNx8c6PYHZ8

Jag gissar att ni lyssnat mycket på andra power trios från 60- och 70-talet, som just Cream och The Jimi Hendrix Experience, men även ZZ Top och Mountain?

Ja, vi har hämtat mycket inspiration från nämnda band. Men framför allt från våra favoriter Beck, Bogert & Appice. Vi lyssnar dock på betydligt mycket mer än bara powertrios och hämtar inspiration från musikens alla möjliga hörn. Är det bra så är det bra. Man brukar säga att foten aldrig ljuger…

Hur går det till när ni skapar musik? Och vad kommer först – texten eller musiken?

Musiken kommer alltid först. Texten kommer… förhoppningsvis… Oftast går det till så att vi jammar på ett riff som någon haft med sig och så bygger vi låten utifrån riffet.

Hur ser det ut när det gäller skivkontrakt eller kommande inspelningar?

Vi håller just nu på att spela in vår debutplatta så håll utkik inom en snar framtid! Vi är osignade för tillfället, men jobbar mycket ihop med vår goda vän Carl-Johan Fågelklou (basist i Mando Diao).

Vad har ni för planer inför 2019?

Spela så mycket som möjligt, promota vår skiva men framförallt fortsätta på samma väg som vi börjat! Vi ska även pusha stenhårt för att fixa spons av Pågen Gifflar.

 

Honeyburst består av:
Noah Söderberg Stenman – Gitarr, sång
Jonas Snäckmark – Bas, sång
Zacharias Almquist – Trummor, sång

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter