VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
therion-Omslaget

Möt Paolo Vallerga, mannen bakom Therions egna brädspel!

therion-Omslaget

Du kanske har sett eller hört talas om att THERION blivit spelfigurer? Rocknytt tog sig ett snack med grundaren bakom ‘011’, Paolo Vallerga. En sann visionär med många järn i elden!


Så Paolo, för oss i Sverige är du nästintill så okänd som en man kan bli, vem är du egentligen!?
Ja du Janne, för mig i Italien är du och Rocknytt förmodligen precis lika okända men här är vi nu. Tänk så det kan bli?


Men vem jag är, det är en svår fråga, jag skulle vilja kalla mig själv för en berättare, för det är det jag försöker att göra på olika sätt och jag utnyttjar alla sorts medier till att göra det. Jag gör målningar, omslag, skriver noveller och poesi, jag skriver musik för barn och jag tillverkar brädspel.

Oj, det var sannerligen många järn i elden det!
Oooh ja, men det finns så mycket mera också. Janne _0045_Livello-10Vem jag är tycker jag är en såpass konstigt fråga och jag är lite rädd för risken att framstå som arrogant och uppblåst men vi kan väl hela enkelt sammanfatta det genom att säga att jag är en kreativ man?

Javisst, det duger väl hur bra som helst att säga det?
Ja, jag håller med dig. Men jag kom just på en sak till, jag arbetar också med kostymer som jag designar och syr i ordning. 

Den bästa delen med mitt arbete tycker jag är när jag får följa och se hur mina idéer utvecklas från en enkel tanke till ett fullfjädrat projekt! Det jag i första hand tänker på nu är givetvis “011” som förmodligen är mitt största projekt någonsin och innehåller mer historia än något annat jag jobbat med!

Just det hela “011” projektet ska vi återkomma till snart, men först är jag nyfiken på din relation till Therion?
Oj, hur många timmar har vi för det här kan ta tid det, haha!Janne _0033_Livello-22

Kör på du bara, blir det för långdraget klipper jag helt enkelt bara bort det som känns onödigt!
Du skulle bara våga!

Men i alla fall, min historia är att jag är en gammal rocker född av en fager jungfru och nu talar jag inte om jungfru Maria utan jag talar såklart om Iron Maiden! Medan jag växte upp med Iron Maiden lyssnade jag också på Saxon och Judas Priest sen har jag tre äldre syskon och jag sög även åt mig av vad de lyssnade på, exempelvis de lite mer proggiga banden såsom Jethro Tull, King Crimson, ELP och Uriah Heep!

Men för ett par år under nittiotalet försvann jag i princip från den nya scenen helt. Janne _0028_Livello-27Jag studerade på universitet, internet var inte lika utvecklats som idag, jag bodde själv i en ny stad och alla mina pengar gick hela tiden åt till att se de klassiska banden som kom till Italien istället för att hänga med i de nya svängarna. Men jösses vilka bra konserter jag såg! David Lee Roth med Steve Vai på gitarr, Black Sabbath och Deep Purple för att bara nämna några av de konserterna jag gick på.

Men som jag tidigare sa, utan internet var det svårt att hitta nya band och det finns inga egentliga rocktidningar i Italien så i bristen på att upptäcka nya band förlorade jag en stor del av intresset för nyare band.

Men plötsligt en dag efter en hel massa år, det måste ha varit någon gång under 2006 tror jag närmare bestämt, så hörde jag ‘Rise of Sodom and Gomorra’.Janne _0032_Livello-23 Den fanns med på en gammal mp3-skiva som jag inte för mitt liv kan komma på var jag hittade någonstans, hursomhelst. Det var som ett nytt uppvaknande! Jag tog reda på namnet på bandet, jag började läsa på mer om dem och sen under 2007 släppte de ‘Gothic Kabbalah’ som jag köpte samma dag som den fanns i affären, den skivan var så bra och det var verkligen en nystart för mitt musiklyssnande igen!

Nu flyttar vi fram historien till 2008, för då var i Montreal för att delta i VM i improvisationsteater!

Vänta nu, VM i teater?
Nej nej, VM i improvisationsteater! Du låter som någon som aldrig ens hört talas om det?!

Eh, jag har aldrig hört talats om det!
Nåväl, det finns i alla fall och jag är en improvisationsteaterskådis, se där, nu fick du veta ännu mer om mig, haha! Nåväl, där i Montreal hittade jag i alla fall Therions dvd ‘Live Gothic’. Jag köpte den, såklart, och blev upp över öronen förtjust i Lori Lewis!

I Lori säger du.., du vet att min bror.
Jag vet, jag vet! Och jag menar såklart att jag blev förtjust i hennes röst och inget annat, jag är väl ingen dåre som vill riskera mitt liv heller?! Haha, jag skojar bara. Du har en riktigt trevlig brorsa, hälsa honom det!

Ja, jo.., fast du gjorde ju precis det själv och det blir med i intervjun så..
Haha, ja just det ja. Haha, det tänkte jag inte på!

Jaja, nåväl, tillbaka till historian. Janne _0031_Livello-24När Therion sen kom till Italien på turné, närmare bestämt till Milano så försökte jag boka ett möte med dem för att visa något av mina projekt, något av mina mer artistiska projekt.

När jag sen såg dem var det med ögon stora som golfbollar och jag var så oerhört imponerad av dem. Redan under deras soundcheck när de sjöng ‘Dies Irae’ var jag helt betagen, de lät så bra!

Och här är jag nu, fortfarande ett lika stort fan!

Intressant, intressant, men hur kom det sig att du fick för dig att använda Therion till ett av dina brädspel?
Ojoj, nu kommer vi nog till min favoritdel av historian, det är underligt hur ödet kan spela in ibland.

Del 1, det är augusti 2010 och jag höll på att skriva ner olika idéer för min nya boknovell, en steampunk historia som utspelar sig under året 011 under det förra millenniet. Historien utspelar sig i samma satd som jag bor i nu, Torino (en magisk och mystisk stad). Medan jag skrev historien lyssnade jag mycket på Therion och lät mig inspireras av dem.

Del 2, jag upptäckte att Therion skulle spela i Milano under hösten så jag köpte en biljett på två röda sekunder.

Del 3, i tolv års tid har jag skapat och publicerat olika brädspel, så jag pratade med min gode vän och speldesignare Marco Valtriani om min nya novell och han tyckte det lät väldigt intressant och började genast spåna på ett spel som skulle kunna fånga känslan i min novell och sen var bollen i rullning. Jag började skriva om personerna i min novell till medlemmarna i Therion istället och det gick förvånansvärt lätt och smärtfritt. Så medan jag höll på med storyn började Marco utforma spelet efter åtta personer. Medan han höll på med det lyckades jag boka ett möte med Christofer Johnsson innan konserten i Milano för att kunna berätta om mina idéer om hur jag ville använda Therion i spelet för honom. Gissa om jag var nervös över att sitta där med min idol och prata om mitt arbete inför honom!?

Jag förstår det, man känner sig inte så tuff direkt när man sitter ansikte mot ansikte med folk man ser upp till!
Nej verkligen inte!

Så vad tyckte han om din idé, hakade han på den direkt eller?
Hans första reaktion var oöverträffbar, men han gillade direkt idén och vad jag förklarade för honom. Janne _0034_Livello-21Vid det här stadiet var fortfarande spelet bara i utvecklingsfasen så det gick ganska lätt att förklara det hela för honom men han insisterade från första början på att det var en väldigt god idé och det gladde mig något oerhört!

Han var inte misstänksam då? Du kunde ju ha varit någon som bara ville sko dig på Therions namn och rykte.
Nej nej, han var inte ett dugg misstänksam och jag tror han direkt förstod att jag är en väldigt seriös man som tar mitt arbete på största allvar och inte alls hade några planer på att utnyttja Therion för att sälja ett par extra exemplar av spelet.

Jag hade till och med tagit med mig ett par av mina bästa brädspel till mötet för att visa honom hur pass seriös jag var och att mina spel håller absolut högsta kvalitén så jag gjorde onekligen ett bra intryck på honom, ett proffsigt intryck vill jag till och med tro.

Lite senare när jag träffade på bandets tour manager Richard Peach, en väldigt snäll och trevlig man för övrigt, så blev jag glatt överraskad av hela bandet som alla verkade gilla min idé och var mycket nyfikna på vad jag egentligen hade på gång.

För oss mer oinvigda i spelets värld, kan du lite snyggt berätta om vad spelet egentligen går ut på?
Själva historian i spelet är ganska komplicerad, det måste jag erkänna. Janne _0015_Livello-40Men spelet utspelar sig alltså under år 011 i det förra millenniet och vi är i staden Torino, en stad som sjuder av både ond och god magi. Armonia är nära att krascha och kosmos harmoni håller på gå upp i rök. Mitt i allt det här håller Fenrir (Lokes varggud) på att vakna och Ragnarök står inför dörren. I våran historia är det åtta personer som måste stoppa Ragnarök från att hända. För att fullt förstå varför de är i Torino måste man vänta på novellboken som kommer att släppas senare.

Oj, ja det här låter verkligen komplicerat.
Nej då, det är bara roligt! För att stoppa Ragnarök från att hända måste spelarna ta hjälp av spelets åtta olika karaktärer, under spelets gång är du ingen av dem, du är varken “The charming dark lady Lewis” eller “The brilliant inventor Mr. Påhlsson”, men du måste använda deras olika krafter för att komma någonvart. För att stoppa Ragnarök måste du skapa en ny “livets sång”, du måste hitta “inscrutable organ of eternity” som finns gömd någonstans i staden och du måste också ta reda på vem av de åtta karaktärerna är den som kan spela på denna orgel. Om du lyckas med det, då har du lyckats stoppa Ragnarök från att hända.

Men alla delar inte samma syn på Ragnarök och det kan hända att någon av personerna blir besatt av Fenrir och börjar göra allt för att stoppa räddningsexpeditionen samt döda den utvalde.

Det är ett stort spel, du kommer ha många timmar av nöje framför dig, var så säker!
Oj, nä jag står nog fast vid att det här är komplicerat. Janne _0002_Livello-53Men jag har heller aldrig varit någon hajare på rollspel eller dyligt heller. Men jag ska givetvis prova det här spelet, var så säker!
Det vet jag att du kommer göra, det vet jag, haha!

Hmm, nåväl. Hur involverade har Therion varit i skapandet av ‘011’?
Hmm, det är svårt att säga. De har såklart gett mig sitt fulla stöd redan från dag ett och jag har en väldigt bra kontakt med Christofer, i alla fall tror jag att jag har det men å andra sidan känner jag inte Christofer speciellt bra heller så vem vet, haha! Men i alla fall, jag har nogrant förklarat steg för steg vad som händer med projektet, hur saker och ting går och ja, han har hela tiden fått veta precis allting.

Har Christofer haft några synpunkter?
Kanske inte synpunkter men han har tyckt till om saker och ting, precis som jag ville att han skulle göra. Han har också kommit med lite förslag och idéer här och där för att leda spelet framåt.

Inför kortfilmen…

Vänta nu, kortfilmen!?
Ja, vi håller på med en kortfilm också. Visste du inte det?

Nej, det kan jag verkligen inte påstå att jag gjorde!
Jaha, ja sak samma. Inför kortfilmen så skickade jag över de olika profilerna och hur jag ville utforma dem till Christofer och tro det eller ej men vi behövde inte ändra någonting alls i historien. Han köpte allting rakt upp och ner som det var och det är något jag är riktigt tacksam över.

Men du, du lär berätta mer om filmen nu, så lätt kommer du inte undan. Har man sagt A får man också säga B!
Okej, jag gör som du säger. ‘Adulruna Rediviva’ från skivan ‘Gothic Kabbalah’ är en av mina absoluta favoritlåtar av Therion. Janne _0000_Livello-55Den är tretton minuter lång och innerhåller precis allting som gör en låt värd att lyssna på. Dessutom passar låtens text perfekt till det hela ‘011’ temat. När jag började arbetet på spelet tänkte jag samtidigt att “nu när jag fått tillstånd till spelet, då är det lika bra att jag också gör en video också. Vad gör man inte för bandet man älskar?

Ja du, en video kanske?
Nonsens! Jag skickade i alla fall ett mail till Christofer för att se om han tyckte det var okej att göra en video också och han svarade direkt “ja!” så det var bara att köra på. Jag tror att han också är ganska förtjust i låten?

Efter klartecknet började jag i alla fall på att jobba med en historia till videon, plus att vi nu också håller på med en serietidning baserad på historian till videon, det gäller att inte ligga på latsidan, haha!

Jag skickade sedan iväg mitt utkast till videon till Christofer och så var det med det.Janne _0050_Livello-5

Det här blir en lite annorlunda musikvideo kan man säga och istället för att varje person ska stå med sitt instrument kommer de gestalta en varsin person ifrån spelet så det är väl inte en musikvideo heller egentligen utan mer som en kortfilm.

När jag ändå har ämnet på tungan, jag har även planerna på att göra en riktig långfilm av det hela, men det är en annan idé. Det går helt enkelt inte att få med hela historien till ‘011’ i ett trettonminuters videoklipp så jag försöker få fatt på resurser till att göra en långfilm. Men det återstår mycket saker innan det kan hända men man vet aldrig, den som lever får se!

Jösses Paolo, hur mycket tid har du egentligen lagt ner på hela ‘011’ idén?
Äh, tid gör mig inget och det är förresten något man kan se på helt olika sätt.

Dels har du tiden du lägger ner på att spela spelet och tjusningen i spelet är att det inte behöver sluta lika varje gång. Janne _0052_Livello-3Som Christofer sa “det finns både godhet och ondska i spelet, men vilken sida är egentligen ond och vilken är god?”.

Sen har vi ett annat aspekt att också ta hänsyn till, om du ser kortfilmen får du se ett sorts slut på spelet men det kanske inte är det rätta slutet? Du kommer även få en helt annan syn på detaljerna i spelet, du kommer att förstå olika symboler och du kanske får mer förståelse för varför en karaktär gör si eller så. Slutet är hursomhelst öppet och det finns flera olika lösningar på det.

Ja, läser du novellen kommer ännu ett slut att dyka upp där!

Vi är i den första fasen av det här enorma projektet. Spelet är färdigt, släppt och finns ute på marknaden. Vi är inte lång ifrån att vara klara med kortfilmen. Den spelades in i juli 2011, det var en vecka av hårt jobb här i Torino!

Novellboken är lite försenad då vi stötte på lite problem, inget allvarligt men det sinkade oss lite. Men till jul kanske den finns ute? Jag hoppas det i alla fall.

Mitt hjärtas projekt vore att få göra långfilmen om ‘011’ med ett soundtrack av Therion såklart, men det ligger långt fram i tiden verkar det som. Janne _0004_Livello-51Men allt som allt, den tid jag lagt ner på ‘011’ är två år nu i augusti, så grattis på födelsedagen till oss, haha!

Det har varit två år av hårt arbete och det har involverat en väldigt massa människor men än så länge har det varit värt varenda minut!

Vänta lite, jag känner mig inte riktigt klar ännu. Kan jag få lägga säga bara en sak till?

Javisst, vi kan runda av med att ordet är ditt!
Perfekt, tack!

Det enda som känn slite tråkigt med ‘011’ och hela den historian är att Katarina slutade i Therion innan vi han arbeta med henne. Katarina, om du ser det här – vi saknar dig massor! Men det är som det är och historien går vidare och detsamma gäller för ‘011’. Vi kommer köra på men med två nya karaktärer istället. Den ena är Linnea Vikström och den andra är, ja det är en stor hemlighet än så länge…

För att glädja Paolo lite extra har jag frågat ett par medlemmar i Therion om hur de tyckte mötet med Paolo var och hur det kändes att bli förevigad i ett spel.

Snowy Shaw: Paolo dök upp backstage på ett gig i Milano 2010 och visade sig vara en stor visionär och entreprenör inom brädspelsindustrin. therion-snowy-shawGissningsvis var han ett fan och såg i och med Therions speciella framtoning med olika karaktärer stor potential som just spel och presenterade sig själv och även medhavda produkter samt ett förslag till samarbete.

Personligen hade jag inte mer erfarenhet av just brädspel än när jag spelade Fia med Knuff på 70-talet, men det evigt oundvikligt återkommande, som KISS fan var det ju som en våt barndoms dröm att få bli en actionhero!

Att sedan få chans att göra en ‘Phantom of the Park’ (för att hålla sig till KISS jämförelsen) med tvivelaktiga insatser som skådis i kortfilmen ‘011’ under nån vecka runt i Italien var ju om inte annat lärorikt och kul, och Paolo & Co hade gjort ett enormt förberedelse jobb och hittat grymma miljöer.

Jag kan inte direkt skryta med att jag pluggade manus eller ens var nämnvärt insatt i storyn av olika skäl vid den tidpunkten. Det mest bisarrt minnesvärda från inspelningen för mig personligen, var att jag sista dagen skulle bli attackerad av en varulv och dö i den gamla kyrkan. Denna scen ägde rum exakt samtidigt som min bästa vän Glam-Micke begravdes hemma i Göteborg…

Thomas Vikström: Vi träffade honom i Milano under ‘Sitra Ahra’ turnen. Jag träffade honom när han på nåt sätt lyckats snika in backstage. Han presenterade sig och sa att han var spelmakare och ville träffa Christofer. Spelmakare tänkte jag. Sedan sammanförde jag dessa herrar. Jag minns att Paolo var väldigt noga med att uppdatera oss om spelet hela tiden via mail. Sedan skulle vi åka ner en vecka till Pisa och Torino. Till Pisa skulle vi för att promota spelet på en spelmässa. Tomas-VikstromEn ny värld öppnade sig som ingen av oss visste fanns. Det var tusentals spel av olika sorter och vi hade en egen ‘011’ monter.

Vad jag minns är att jag blev chockad över hur proffsigt allt var ordnat. Sedan resten av veckan spelade vi in en promovideo till spelet. Förutom vissa språkförbittringar gick allt väldigt smärtfritt. För en gångs skull överträffade videon alla våra förväntningar!

Det sköna är att vi med tiden kom att bli väldigt goda vänner med Paolo. Jag fick en videofilmad födelsedagshälsning från honom som gjorde mig väldigt rörd. Resultatet av både spelet och videon är grymt! Nu kan jag inget om spel (förutom Kinaschack och Monopol) Men jag har sett recensioner från riktiga spelnörd sajter på nätet och det är högsta poäng på allt! Då är dom inte ens Therionfans, dom gillar spel!

Vi har Paolo att tacka för en dröm som gått i uppfyllelse, att få bli spel. Det är ett kvitto på att man åstadkommit nåt speciellt. Vi hoppas på nån form av samarbete även i framtiden med Paolo. Han är en riktigt skön snubbe med stora visioner.

Johan Kullberg: Första gången jag hörde talas om detta blev jag förvånad att det fortfarande ens gjordes brädspel i den omfattningen.Johan-Kullberg

Men efter att ha träffat Paolo och hört hans idéer insåg jag att det var hur ballt som helst!

Jag tänkte genast på Kiss som också gjort ett brädspel på 70-talet.

När vi sen åkte till Italien och spelade in filmen om spelet var jag övertygad om detta var unikt och att inget annat band gjort detta sedan Kiss.

 

Rocknytt lottar ut ett exemplar av 011 – An Adventure By Therion – Boardgame.

Klicka här för att komma till tävlingen!

{ppgallery}stories/bildbank/therionspel{/ppgallery}

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter