Intervju med albumaktuella Beyond Creation

Beyond Creation är ett band som haft stort inflytande på den tekniska dödsmetallen. De släpper sitt tredje album Algorythm den 12 oktober via Season of Mist.
Beyond Creation är ett band som haft stort inflytande på den tekniska dödsmetallen. De släpper sitt tredje album Algorythm den 12 oktober via Season of Mist. Jag fick chansen att ha ett samtal med skaparen av bandet Simon Girard om det kommande albumet.
I min mening så har Beyond Creation ett rätt unikt band. Både er debut The Aura samt andra albumet Earthborn Evolution ses som mästerverk inom teknisk dödsmetall och ni är ändå bara två album in i er karriär! Man hade ju kunnat tro att det skulle ta några album innan saker och ting lossnade men ni lyckades med det direkt. Hur upplevde du den omedelbara berömmelsen? Har du kännt mycket press på dig redan efter debuten? Har du varit rädd att misslyckas på grund av pressen?
Jag tar min tid att komponera musik, lystnar på mycket musik för att ta in nya influenser och bli inspirerad, så det är en lång process som jag känner mig komfortabel med. Jag har inte varit rädd för att misslyckas för vi skapar något med vårt hjärta, något vi älskar. Folk kommer säkerligen anknyta till musiken så länge du gör det med passion och förtroende att de kan ta emot budskapet. Uttryck känslor på ett sätt som människor kan ta emot känslorna och meddelandet. Det är en stor anledning till att jag inte är rädd för att misslyckas.
Hur går processen till inom bandet när ni skapar ett album? Är alla involverade från starten?
Det är samma process på alla album, jag skriver allt som en baslinje. Jag ser mig själv mer som en kompositör än en gitarrspelare. På alla album komponerar jag låtarna och när jag känner de är klara skickar jag över filerna till bandet (jag spelar in allt i mitt hus). Sen tar vi det därifrån, går in på detaljer för vad jag letar efter från denna baslinje. Det funkar bra att jobba så, det är effektivt.
Du har arbetat på Algortyhm i fyra år så där finns förmodligen mycket material som aldrig kom med. Är det någon låt du hoppas hade kommit med?
Ingen. Jag har faktiskt alldeles för mycket musik skriven men vi lyckades banta ner det riktigt bra. Har faktiskt musik skriven till nästa album redan.
Det är en bred variation av teman på era album. Var finner du inspirationen till att skriva allt?
Jag får min inspiration från massa olika källor. Jazz, klassisk musik, blues, filmer, allt som händer runt om i världen, problemen vi har. Progressiv rock. Pink Floyd. Jag gillar att skriva texter som har en positiv sida.
Berätta om Algorythm, vad kan ett Beyond Creation fan förvänta sig? Vad handlar albumet om?
Algortyhm har ett sci-fi tema. Jag kom på det då en algoritm är en begränsad uppsättning väldefeinierade instruktioner för att lösa en uppgift inom matematiken men för mig är det även en fysisk sida. Människor, natur, djur vi är alla skapade av komplexa algoritmer. Vi skapar våra egna rutiner för att finna balans i livet, detta kan du också se som algoritmer. Jag bestämde mig för att ändra en bokstav (Algorithm är det engelska ordet) för att mixa till det med rytm (rythm på engelska) så det hör till musiken. Vi har ett signatur sound men med en annan stämning och balans. Det nya albumet är mer dynamiskt, progressivt och jazzigt. Algorythm handlar mycket om människor och hur vi integrerar med jorden. Jag är även en fotograf och detta är något som är viktigt för mig, hur vi tar hand om vår planet. Där finns även en mer sci-fi aspekt där Kevin skrev två av låtarna. Den ena handlar om stjärnorna och hur de har haft en stor inverkan på civilisationer.
Är du intresserad av science fiction?
Jag är väldigt intresserad av sci-fi filmer. Inte så mycket framtidsaspekten men mer om den mänskliga sidan av filmerna. Hur vi skapar, tänker och hur vi inte tänker på konsekvenserna. Vad som händer med vår miljö, framtida generationer osv. Allt handlar om pengar. Helt enkelt mer om den mänskliga sidan är robotar osv.
Intervju med albumaktuella Beyond Creation 1
Någon favorit? Kanske någon som influerat dig under skapandet av Algortyhm?
Ghost in the Shell från förra året var en av filmerna som gav mig inspiration när jag skev albumet.
Beyond Creation har en massa band som försöker återskapa ert core sound. Hur känns det? Är det något du känner dig stolt över, att du skapat ett sound andra vill härma eller är det mer irriterande?
Jag är väldigt glad över det. Om vi kan inspirera andra musiker så är det underbart. Jag är glad över hur metal låter idag där det kommer in influenser från alla möjliga håll.
Du lyssnar ju mycket på musik från olika genrer. Något speciellt band som haft ett stort inflytande på dig?
Exivious, Cynic. Pink Floyd. Jazz fusion metal bands. Animals as Leaders, Necrophagist. Jag lyssnar inte så mycket på Necrophagist längre men de har nog haft stört påverkan på mig.
Vi Européer fick vänta tills 2016 innan er första turné här, varför den långa väntan? Har det att göra med att den tekniska dödsmetallen kanske inte är lika stor här som i Nordamerika?
Jag tycker personligen inte att den Europeiska scenen har en mindre techdeath scen än vi har här. Var vi än har gått har det varit en massa folk som gillat musiken. Anledningen till att det tog så lång tid var för att vi inte riktigt hade tid till det innan. Vi turnerade mycket i Nordamerika och hade andra jobb här. Vi fick erbjudanden om turnera Europa men vi ville att det skulle vara speciellt, att vi skulle ha tiden till att göra något riktigt bra. Vilket det blev och sen 2016 turnén har vi återkommit flera gånger.
Något tillfälle från någon av era liveframträdanden som du har extra goda minnen ifrån?  
Att se människor känna musiken, det gör mig verkligen lycklig och är en grym upplevelse. Att känna av fansens energi. Obscura i Paris var galet, ett unikt ögonblick. Varje spelning är unik och jag har goda minnen från alla men den showen är ett speciellt minne för mig.
Ni släppte några musikvideos från både The Aura och Earthborn Evolution under det senaste året (ni hade bara släppt två totalt innan dess). Var det ett sätt att skapa lite hype till Algortyhm?
Vi ville släppa några live videos av hög kvalité. Sjävklart även bibehålla en del hype med. Vi ville påminna folk att vi turnerar ofta och låta fansen uppleva en del av det i våra videos. Man kan känna energin från de spelningarna på dessa musikvideos på ett sätt. En dag kan det bli deras tur att få uppleva detta i deras stad.

Har du någon personlig favoritlåt från det kommande albumet?
Haha det är svårt att säga. Det är som att vara tvungen att välja sitt favoritbarn. Alla låtar har sitt unika sound och känsla för mig. Om jag måste välja en låt så skulle jag välja Algortyhm för jag gillar att spela den på grund av sina Pink Floyd influerade delar.
Du var enbart 16 år gammal när du skapade Beyond Creation 2005 men vi fick vänta tills 2011 innan debuten The Aura kom ut, hur kom det sig? Var det på grund av din unga ålder som det var svårt att hitta rätt bandmedlemmar?
Det är exakt varför. När du är 16 år gammal är det inte lätt att hitta de rätta bandmedlemmarna, utan internet också. Det tog tid att hitta den rätta lineupen som jag letade efter. 2008 började jag med Nicolas. Jag jobbade tillsammans med Kevin under den tiden på en koncert som introducerade mig till Guyot eftersom vi letade efter en trummis. Kevin tog senare över för Nicolas på grund av skolan och andra prioriteringar i livet, sen 2010 kom Dominic in. Ett år senare släppte vi The Aura. Låtarna var redan skrivna typ 08/09.
Hur kom du i kontakt med metal? Du var ju ung redan när du skapade bandet så jag kan tänke mig du var ännu yngre när du först hörde metal?
Covatus var det första bandet jag kom i kontakt med. Metallica, Megadeth och dylikt med så klart. Necrophagist var det bandet som chockade mig och verkligen fick mig att vilja spela snabbt, klassik musik möter metal typen. Jag var sex år när jag började med musik. Min farfar arbetade med musik hela sitt liv. När jag var 12 började jag spela gitarr.
Vad kan Beyond Creation fans förvänta sig Algortyhm?
Samma signatur sound men med nya influenser. Komplext och progressivt.
Det verkar finnas en väldigt blomstrande scen flr teknisk dödsmetall i Kanada, vad beror det på?
Montreal älskar all form av konst. Här finns musik, konst, film, tv-spel osv. Personligen gör jag röster till monster i tv-spel också. Sen har Quebec och kusten mycket med, som Archspire från Vancouver som är goda vänner till mig. Divinity från mellersta delarna av Kanada har vi också.
Vad kul du nämner Archspire för jag utnämnde deras platta Relentless Mutation till förra årets bästa skiva.
Oh vad grymt! Det förtjänar dom!
Du nämnde tv-spel, personligen är det min störta hobby tillsammans med musik. Något spel du jobbat med som jag kanske känner till?
Kul! Nej tyvärr kan jag inte berätta om det fär de har inte släppts än. Vi är ungefär 20 medlemmar i ett gemenskap som gör röster för monster i tv-spel, filmer osv.
Finns där gammalt material från de tidiga åren som inte har kommit ut än men du vill släppa?
Inte än. Har redan för mycket material haha. Redan väldigt mycket skrivit till ett fjärde album. Orkester delarna på Algortyhm har jag faktiskt komponerat i många många år, vissa lika gamla som The Aura. Så visst är det gammalt material som äntligen blir inspelat på Algortyhm och detta kommer hända på framtida album med.

Du skapade även bandets logo, nu väldigt känns världen över. Har du gjort logos för andra band eller tänkt på att göra det?
Tyvärr har jag inte gjort fler. Det har funnits band som kontaktat mig men jag har inte riktigt haft tiden till att göra fler. På Algortyhm gjorde jag albumets layout. Jag gillar att experimentera och göra olika saker.
Det var det hela! Något du vill lägga till?
Tack för din tid och support! Vi ser fram emot att släppa Algortyhm, spela en massa konserter runt om i världen och möta våra fans.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER