VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
IMG 9663-2r-annicka-nillsson-rocknytt.net

Intervju med AMARANTHE

16 Shares

IMG 9663-2r-annicka-nillsson-rocknytt.net
Alva Mauritzson träffade Amaranthe inför deras spelning på årets Helgeåfestival som gick av stapeln 24-25 augusti.

Klassisk fråga, var kommer namnet ifrån?


Elize: Vi ville att det skulle heta något snabbt med snärt i så vi fastnade för Avalanche. Dock så var det redan registrerat hos bolagsverket så vi fick välja något annat. Vi provade med väldigt många namn som började på A för vi gillade utseende och längden på Avalache namnet. Till slut var det bara någon som sa Amaranthe och det fastnade. Tur är väl det för som det känns idag hade jag varit trött på att säga namnet Avalanche.
Jag vill tillägga att det finns en låt med Nightwish som heter Amaranthe och vi har inte tagit namnet därifrån, det var bara en slump. Det betyder never fading på latin, något som aldrig dör. Men även en lila blomma. Så det passade oss. Förhoppningsvis kommer Amaranthe aldrig fada ut och vi är färgstarka.

Avalanche verkar vara ett populärt namn, det var även det namn som Abalone Dots, ett annat band här på festivalen, ville ha.

Elize: Jaså? Det visste jag inte. Det var lite kul fakta.

Hur började det hela? Förstod att det var något med ett sidoprojekt först?

Elize: Det var Olof och Jake E som hade detta som hobby först. Deras tanke var att starta ett All Star band med Göteborgs elit inom musiken. De är bra vänner med bla In Flames så projektet borde gått att genomföra med. De gjorde en demoskiva och hyrde in mig som demosångerska och Andy som vrålare. Det var meningen att det skulle stanna där och att de skulle skaffa en annan sångerska men när vi lyssnade på låtarna så lät det asgrymt och tankarna på sammarbete var borta. Amaranthe bildades.
Sen var det en fördel för mig för jag kunde vara med och skriva låtarna och välja vilken tonhöjd m.m. jag ville sjunga i.

Jake E: Både Peter och Jesper från In Flames ville vara med och Jesper är ett stort Amaranthe-fan och ville skriva låtar med oss”.

Ni gjorde en grym succe på Metaltown förra året där tältet var sprängfyllt. Har er karriär gått stadigt uppåt efter det?

Elize: Det kändes som att allt skedde rätt explosionsartat. När vi blev bokade till Metaltown var vi inte särskilt kända och sen när våra låtar börjat spela på radio skedde allting väldigt snabbt och arrangörerna hade ingen möjlighet att anpassa sig efter vår utveckling. Det gick inte att förutse att det skulle bli en sån

succe.
Nästa gång på Metaltown hoppas vi på stora scenen. Efter det har vi spelat på många olika ställen och nu senast på Lisebergs stora scen. Lite kuriosa är att Mortens trumbord på Liseberg var lika stor som scenen vi ska spela på idag.

Hur känns det att spela på en sån liten scen igen då? Stor eller liten scen, vad gillar ni bäst?

Elize: Den här spelningen bokades för över ett år sedan så det var länge sen vi spelade på en sån liten scen men det ska bli kul.
En liten scen känns mer personlig. Det blir mer intimt och man har bättre kontakt med publiken. Dock känns det bättre med en stor scen då vi är så många så vi får gott om plats. Både för Mortens trumbord och för en större scenshow. Sist hade vi 50 högtalare och LED skärmar. Japan var helt fantastiskt att turnera i. Där hade vi 40000 i publiken på Loud Park med band som bl.a Limp Bizkit. Det var gigantiskt.

Japansk publik mot svensk publik. Vad är skillnaden?

Elize: Svenskar är helt underbara att spela för men japanerna är annorlunda. De är helt galna och röjer under låtarna men så fort vi ska prata så är de knäpptysta. De har en annan uppfostran än oss och visar en enorm respekt. De är väldigt lojala som fans och älskar allt runtomkring med tröjor, skivor och

signeringar.

Hur var det att turnera med Kamelot och Evergrey?

Elize: Det var väldigt kul. Jag har jobbat med Kamelot i 4 år. Jag har körat där och sjungit som gästartist och trivs bra. Så när vi turnerade med dem blev det dubbla shower för mig så jag han inte göra mycket annat än att stå på scenen. Jag reste med Kamelot då också. Det var en bra erfarenhet för vi fick mycket promotion, det var bra spelställen och bra folk. Det är en viktig del som band att hela tiden synas och presentera sig.
Att många var där för vår skull (Amaranthe) när vi var förband åt Kamelot var en härlig känsla och jag har lyssnat på Evergrey länge så att få spela med dem var en upplevelse.

Vad kan vi förvänta oss ikväll på scen?

Elize: Vi kommer i princip spela hela plattan, vi har bara 12 låtar på den. Intimitet kommre ni få. Närhet till publiken och kraft. Vi kommer inte spela några nya låtar då vi inte vet vilken som blir nästa singel och spelar vi något idag kommer det ligga på youtube imorgon.

Vad händer efter idag?

Elize: Den 20 spetember går vi in i studion för att göra iordning vårt nästa album.
Så bandet har ju ett tag till på sig att färdigställa allt. Jag kommer åka nästan direkt iväg på en 6 veckor lång turne med Kamelot i USA, vi ska vara förband åt Nightwish där. Det är skönt att de med har en kvinnlig sångerska så man har någon att dela tjejgrejer med. Det är så mycket grabbar överallt. Och att det är en svensk sångerska med, det ska bli kul att lära känna henne.

Om ni inte arbetat med musik vad hade ni gjort idag?

Elize: Jag hade arbetat med välgörenhet för djur som volontär för tigrar eller liknande. Kanske som djurvårdare. Jag är utbildad balettdansös med så kanske inom det. Eller som skådespelerska. Hmm… en balettdansande, skådespelande djurvårdare för tigrar. Det låter bra.

Olof: Jag skulle bli något annat konstnärligt eller något inom arkeologi. Kanske som historiker.

Jake E: Hockeyproffs eller som en snäll diktator.

Jag tackar så mycket för intervjun och det ska bli kul att se er close up igen.

Foto: Annicka Nilsson – Rocknytt/Annicka Photography


Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter