VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Sakis Tolis i Rotting Christ: Non Serviam – Att inte tjäna någon – är ett väldigt viktigt motto i våra liv!

Under Sweden Rock Festival fick Rocknytts skribent Niklas Webjörn chansen att samtala med Rotting Christs frontman Sakis Tolis backstage. Rocknytts fotograf Effie Trikili har tagit bilderna.

Det inflytelserika grekiska metalbandet, som gjorde sin debut på festivalen, har i år släppt inte mindre än två samlingsalbum samt en box för att fira sitt trettioårsjubileum. Någon gång i början av nästa år kan vi dessutom se fram mot ett nytt album och en biografi om bandet. Fram till dess är det hårt turnerande som gäller, samt mix av nya skivan i Örebro.


Hur ser förväntningarna ut för kvällen?
– Det verkar vara en stor och proffsig festival så våra förväntningar är lite annorlunda mot hur de brukar vara. Målet är att göra en bra spelning och att inte göra er besvikna

Ni har inte varit här förut…
– Nej, aldrig. Men vi har varit i Sverige många gånger. Vi älskar Sverige. Vi har ju mixat våra album i Örebro, och har spelat här många gånger, fast i andra städer.

Ja ni jobbar just nu med Jens Bogren på er kommande platta.
– Ja, och på plattorna före den också.

Hur ser arbetsplanen ut?
– Vi mixar den i augusti, vilket innebär att vi kommer att komma tillbaks till Sverige om två månader.

Their Greatest Spells är ju en gedigen samling låtar. Var det svårt för er at välja ut vilka låtar som skulle vara med, och vilka ni var tvungna att skippa?
– Oh, ja. Det var svårt. Jag är ju kompositören i bandet och har skrivit runt tvåhundra låtar, så det var riktigt svårt att välja ut trettio.

Har ni tankar på att släppa någon extended version med extra låtar?
– Kanske… vi får se.

Det kommer ju dessutom ut en bok snart som för närvarande går under namnet Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ. Dayal Patterson och du står som författare…
– Ja, det är mannen som skrev Black Metal: The Cult Never Dies, så det är ju en kille som har väldigt bra koll på sina saker. Han beslöt sig för att skriva en bok om bandet, och jag sa, visst, vi gör det. Så just nu jobbar vi hårt för att försöka få med så många berättelser som möjligt. Det är ju en trettio år lång historia som ska med i den här biografin. (När intervjun gjordes hade bandet ännu inte släppt boxen Under Our Black Cult som kom den 6 juli.)

Hur går skrivprocessen till? Intervjuar Dayal dig och de andra i bandet?
– Ja, för det mesta. Vi diskuterar ju mycket hela tiden.

Men hur känns det att gå tillbaka i tiden? Är det kul, eller..?
Ja, det är väldigt mycket som är kul. Samtidigt så jobbar vi ju med det nya albumet, och det känns för tillfället lite jobbigt att sortera upp tankarna, du vet, att vara mitt inne i en procedur, och så växla till nästa sak. Men just nu är Rotting Christ mitt fulltidsjobb så jag lägger lite tid på det ena, och så lite tid på det andra.

Sakis Tolis i Rotting Christ: Non Serviam - Att inte tjäna någon - är ett väldigt viktigt motto i våra liv! 5
FOTO: Effie Trikili. Rotting Christs Sakis Tolis och Rocknytts Niklas Webjörn

När var det du insåg att du skulle bli en musiker?
– Aldrig! Hahaha… Nej, men när jag var ung så ville jag starta ett band som lät som mina idoler Bathory… Att bli musiker var egentligen inget jag beslöt mig för. Det var helt enkelt så att jag ville spela som mina idoler. Och när det hade gått lite tid så insåg jag att jag klarade av det. Men jag är lika mycket ett fan som en musiker, jag kollar in band på festivaler och så vidare precis som vem som helst.

Vilka band ska du ser här då?
– Vi ska bara vara här en dag så det blir inte så mycket med den saken. Men givetvis ska vi se Iron Maiden! Jag ser verkligen fram mot att höra deras nya setlist.

Ja det är ju första gången som Flight of Icarus finns med på repertoaren sedan 1986… Är du ett stort Maiden-fan?
– Ja! Självklart. Vem är inte det?

Vi övergår till att prata om hur Rotting Christs sound har förändrats från de första plattorna fram till 2000-talets framgångar som Theogonia och Rituals, plattor som är mer melodiska, tyngre och välproducerade.

– Ja, vi har klart tagit en ny riktning de senaste åren, medger Sakis, men vi är alltid lika trogna våra rötter. Men efter trettio år och tretton album tror jag att folk tröttnar på att höra samma saker hela tiden, så man måste utvecklas. Det är väldigt svårt att utvecklas både som människa och musiker, men man måste. Jag försöker hela tiden…

Vad har du jobbat med annars, när du inte ägnat dig åt musiken?
– Jag har jobbat med allt. Jag har varit byggjobbare, jag har stått i skivaffärer, varit försäljare… en massa olika jobb. Men efter ett tag tog jag beslutet att låta Rotting Christ bli mitt heltidsarbete, dygnet runt. Man blir givetvis väldigt trött. Vi gör över hundra spelningar om året. Folk tror att det bara är skoj att spela i ett band, men tro mig, det är det inte. Efter den här spelningen så åker vi till Köpenhamn, sedan går planet till Österrike. Det är enormt mycket tid som vi bara reser… tro mig, det är inte alltid så lätt.

Så hur sysselsätter du dig på planet, eller på turnébussen?
– Jag freakar ur! Så jag försöker undvika att dricka alkohol. För om jag skulle dricka skulle jag bli alkoholist. Jag försöker läsa, eller göra upp scheman för bandet, jag lägger upp planer.

Så det har alltid varit du som är den i bandet som sköter planeringen?
– Ja, det var ju jag som startade bandet. Givetvis bidrar alla i bandet, men jag har kört den här kärran i mer än trettio år nu…

Favoritlåtar att spela live?
– Ja vad ska jag svara på det… Jag gillar att spela både gamla och nya. De är alla mina bebisar, eftersom jag komponerat dem. Jag älskar att spela Non Serviam (Latin för Jag tjänar ingen) som är mer än en sång för oss. Det är en idé. Ett sätt att leva. Non Serviam – Att inte tjäna någon – är ett väldigt viktigt motto i våra liv!

När vi diskuterar titelns innebörd av oberoende och individualism snöar jag in en stund på den svenska poeten Gunnar Ekelöf, och Sakis blir genast intresserad. Några veckor senare får jag ett mail där Sakis tackar mig för tipset och berättar att han förkovrat sig mer i Ekelöfs egensinniga diktvärld. Att Sakis Tolis uppskattar Gunnar Ekelöf känns riktigt fint. Men samtidigt väldigt självklart…

Sakis Tolis i Rotting Christ: Non Serviam - Att inte tjäna någon - är ett väldigt viktigt motto i våra liv! 6

Aktuella album:

Their Greatest Spells: 30 Years of Rotting Christ
Abyssic Black Metal
Under Our Black Cult

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link