VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
press-pic-1-sven-sindt

Intervju – Snart släpper Royal Republic uppföljaren till sitt succédebutalbum

23 Shares

press-pic-1-sven-sindt
Snart släpper Royal Republic uppföljaren till sitt succé album som släpptes 2010. Uppföljaren heter ”Save The Nation” och släpps den 24 Augusti. Rocknytts Mårten Cederberg fick tag i bandet i ett regnande Tyskland på ett av årets sista festivalspelningar och den som han hade äran att prata med var en hungrig gitarrist vid namn Hannes Irengård.


Var är ni och vad har ni för er?

-Vi åkte i morse till Tyskland och kom till festivalen för ett par timmar sen och väntar just nu på nu på lite mat, och då kan man få vänta haha!


Är det full fart för er just nu?
-Nej inte direkt, det är lugnt en månad till ungefär sen drar det väl igång på allvar med turné och albumsläpp men det ser vi fram emot, det har varit värre turnéer och vi har haft ledigt ett tag nu och dessutom ska vi få se lite nya destinationer som tex Azorerna.

Ni ligger ju inte på latsidan, det verkar snarare som att ni jobbar lite hårdare än de flesta svenska band, stämmer det?
-Intressant att du noterar det!

Tycker ni att ni fått lön för den mödan?
-Ja, definitivt! Men ekonomiskt är det en helt annan femma, det syns inte direkt på bank kontot men det syns på antalet människor som kommer och tittar på våra spelningar.

Men ni kan leva på det?
-Ja det kan vi och det hart vi gjort i 2,5 år nu och det är ändå lyx för det är inte många musiker idag som får chansen att åka runt och spela rock´n roll och kunna försörja sig på det, även om det bara räcker till hyra och mat så är det grymt!

Men det är ju mycket slit som ligger bakom?
-Ja, men det var planen från början, när vi gick in i det här så var det allt eller inget, vi har spelat i massor av konstellationer och vi kände allihop att det var nu det gällde.

Hur känner ni nu inför släppet av uppfäljaren till debuten som blev en sådan succé? Är ni nervösa över hur mottagandet ska bli?
-Jag är grymt nervös faktiskt, mycket mer nervös än jag trodde att jag skulle vara. Med förra plattan fanns inga förväntningar eftersom inte så många hade hört oss, då förmedlade vi ett nytt intryck till lyssnarna, nu har ju folk förväntningar på hur det ska låta.

Kände ni press när ni skrev låtar till nya albumet också?
-Ja, definitivt, det var nog därför det tog en bra stund för oss att få ihop plattan. royal-republic-save-the-nation-cdDet fanns skrivarkramp på alla möjliga håll och kanter. Jag kan bara tala för mig själv men jag tror pressen var en orsak i alla fall, sen var det stressen att vara under tidspress att göra en uppföljare, det var tufft. Men när vi väl kom igång med skrivandet så flöt det på bra.

Vissa anser att andra plattan är en av de viktigaste i karriären?
-Alla säger det och det är så vi upplever det med all extra nervositet. Jag har haft några sömnlösa nätter, inte för att jag är tveksam över resultatet, jag tycker plattan är fantastisk men som sagt, mottagandet. En och annan dålig recension kan man leva med men man vill ju behålla sina gamla fans och samtidigt få nya och det är vi helt övertygade om att vi kommer få då vi tycker att det är en kanonbra skiva men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös.

Annars skulle man ju kunna tolka eran titel på albumet som lite kaxig, att eran musik ska rädda nationen?
-Haha Visst, men sen när det gäller så är det vi som springer först Haha!! Allvarligt, det känns svinbra, vi gjorde den plattan vi ville göra, skrev de låtar vi ville skriva och skivan låter som vi ville att den skulle låta. Den är skitigare och råare och kommer funka bättre live. Den förra plattan är asbra men enligt mig lite mer polerad än nya alstret, nya är i stora hela inspelat live i studion och det ger ju skivan en helt annan vibe.

Förutom råheten, vad har ni uppnått på ”save the nation” som ni inte uppnådde på debuten?
-Låtarna är lite större, vi har fler låtar som gör sig bra på en större arena och att vi tagit ett steg närmare den perfekta plattan som jag vill göra.

Det går åt rätt håll med andra ord?
-Ja absolut, nu återstår bara och se vad du och alla andra tycker!

Jag har haft kort tid på mig att lyssna på skivan men det jag hört låter mycket bra men framför allt känns det som att det finns potential att skivan kan växa för varje lyssning?
-Det är en bra poäng du har där, många skivor idag är så direkta att du kan den efter en lyssning, vår skiva är också direkt och straight forward men jag tror att som lyssnare kan du hämta lite mer efter ett par lyssningar.

Lite mer nyanser och detaljer som lyser igenom efter ett tag?
-Ja precis, det är så jag önskar att det är när jag lyssnar på en skiva, så är nog 99% av mina älskvärda favoritskivor genom åren, det har tagit lite tid att älska dem men väl där så är kärleken för all tid.

Hur kommer det sig att ni valda Hansa studion i Berlin? Det är ju inte långt från Malmö, var det pendlingsavståndet?
-Det var oerhört smidigt, det tog 40 min från Kastrup men det var absolut inte anledningen.

Jag läste att Adam nämnt att det var för att Lou Bega gjort mambo nr 5 i den studion?
-Haha, ja det vara bara därför vi valde den studion. Nej, vi fick lite alternativ att välja mellan från management, vi hörde oss för lite med folk. Det var helt enkelt det som kändes mest aktuellt och vi kom jättebra överens med Mikael från första gången vi träffade honom. Vi kände snabbt ett förtroende för honom på det musikaliska planet men även på det personliga. Det var viktigt att han gillade oss och vi honom. Dessutom är det ju en kult förklarad studio, inte bara på grund av Lou Bega, utan även för de lite minder banden som tex U2….hahaha Mikael vår producent var fantastisk, han är en gammal punkare och han var duktig på att veta när vi satt låten, ”Nu är det klart grabbar, gå ut och drick öl nu” kunde han säga och själv undrade man om det verkligen var så att det satt men samtidigt vill man ha lite skit så att det inter låter överarbetat och för polerat. Det var helt klart en bra upplevelse, hela inspelningsprocessen.

{youtube}qLoVeAGlPEY{/youtube}

Tog inspelningen lång tid?
-Grunderna tog cirka 2 veckor sedan åkte Adam ner och la på sången under 1-2 veckor, sen åkte vi ner och la på lite tjo och tjim och lite hockeykörer, så att det var en relativt snabb process.

Vad ser ni fram emot mest framöver?
-Turnera är ju alltid kul och det ska bli kul att lira de nya låtarna, det blir en ny bag, att få se människors reaktioner på de nya låtarna, att det inte går på rutin som det lätt kan göra i slutet av en turné. Jag älskar att stå på scen men efter 3 år med samma låtar kan det bli lite slentrian varning över det.

Men samtidigt är det ju alltid nya platser och ny publik?
-Precis, varje kväll är ju unik men det man kan sakna är lite oförutseende saker men ska bli grymt att kunna variera sig lite mer och det kommer bli lite mer dynamiskt med de nya låtarna och det blir nog lika skönt för publiken som det blir för oss.

Adam nämde någonstans att ni spelade Chuck Norris rock! Vad kommer det ifrån?
-Jag vet inte hur det blev så mer än att det var mycket Chuck Norris i bandet under en period.

Ni har ju detta som ett heltids jobb men är det någon som hinner med någon form av sidoprojekt?
-Nej, inte just nu, men vi får väl se när vi tröttnar på varandra, då kanske vi har 4 soloprojekt. Detta är allt vi hinner med just nu, även när vi är hemma så tar detta upp all vår tid, det är möten, intervjuer etc som måste bli gjort och som man inte hinner med när man är ute och turnerar.

Om man nu kommer för att se er på kommande turnén, vad kan man förvänta sig att få se?
-Ett riktigt ös!! Vi ahr fått en ljustekniker nu och andra förbättringar runt spelningen så man kan väl säga att allt växt en storlek runt oss men även vi har växt som band, så allt är till det bättre. En fetare show och längre, om vi mäktar med.

Jag tänker avrunda nu, så jag får tacka för att du tog dig tid och lycka till med både turné och skivsläpp!
-Tack för det, det kommer gå svinbra!!!

Foto:Press (Sven Sindt) 

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter