VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med Nekrokraft

Rocknytts intervjuserie ”Inför Sweden Rock 2018” går vidare. Näst ut är svenska Nekrokraft från Linköping där Rocknytts Effie Trikili fick ställa några frågor till bandet.

Nekrokraft från Linköping kör en hybrid av svart old school-thrash metal och diggvänligt manglande med förebilder som Behemoth och Immortal. Sedan bandet bildades 2012 har de släppt en ep, två singlar, ett album och aktuella samlingen “Witches funeral”. De har dessutom utvecklat sin liveshow genom otaliga spelningar. Sångaren Angst återfinns numera även i Witchery.


– Välkomna till Sweden Rock Festival! I sommar gör ni er debut på festivalen, hur känns det?
Det känns jävligt kul! Det är väl lite av en pojkdröm för oss. Det är ju inte så många band av typen black/döds på festivalen heller så det är kul att få dela med sig lite av den varan. De flesta av oss har aldrig varit på SRF förut men har hört mycket gott om den så det ska bli kul att få se festivalen som besökare också.

– För de som inte känner till er, berätta lite om vilka ni är och er musik.
Nekrokraft kickade igång under våren 2012 i Linköping efter att de tre medlemmar som satte grunden möttes i en alkoholiserad dimma på ett lokalt spelställe. Trummisen i grind-bandet Condemnatory imponerade på resterande två med snabba blastbeats och en törstig hals. Efter spelningen så slog vi våra påsar ihop och började skriva och spela in det som senare skulle bli samlingsalbumet “Witches Funeral”. Ett antal medlemmar har kommit och gått, nu står vi här som en kvintett med två originalmedlemmar kvar.

Tanken med att spela ihop handlade aldrig om att släppa musik eller spela live, det var något som kom senare. Men den råa svärtade thrashen vi startade i har fått mer inslag av dödsmetall, melodier, atmosfär, sväng och hooks samt en mer polerad fasad. Vi brukar beskriva vårt sound som en blandning mellan old school metal som möter en ny fräschare inställning till produktion och musicerande, och självklart våra egna preferenser.

– Ni släppte samlingen ”Witches Funeral” tidigare i år, en skiva som består av äldre demos och tidigare osläppt material. Hur arbetar ni och tänker när det kommer till en ny skiva?
Det stämmer! Den fjärde maj släppte vi även vår “första” fullängdare, “Servants”. Vi håller för tillfället på att bygga upp en låtbas inför nästkommande alster som fylls på allt eftersom, det ligger några hits och bubblar där redan nu! Tillvägagångssättet är relativt enkelt, bandmedlem presenterar en instrumental låtidé eller låtskelett, bandet ger feedback, föreslår förändringar i arrangemang eller detaljer och lägger sedermera in sin “personliga touch” i replokalen inför inspelning. Skrikandet arbetas med allt eftersom, texter skapas oftast i efterhand skräddarsytt till låten, men ibland så finns det färdiga som anpassas. Vi ser fram emot att gå in i studion igen, men först vankas det ett gäng spelningar och minst två Europa-vändor i höst!

– Vi återfinner er sångare, Angst, även i Witchery. Hur fungerar det att vara i två band samtidigt?
Vi ser det mer som en tillgång än något annat, Witchery hjälper oss att nå en bredare skara människor och ger oss lite extra legitimitet. Även om vi inte rider på någon annans arbete.

– Varför ska man inte missa spelningen med Nekrokraft på Sweden Rock?
I och med att vi släppte “Servants” nyss så kommer det att bli mycket material från den. Vilket blir en premiär utanför vår hemstad Linköping. Dessutom så lovar vi att bjuda på ett jävla rens, det är det vi gör bäst!

– Avslutningsvis, när min kollega Niklas intervjuade Rob Halford så nämnde han att Nekrokraft var ett av banden han tänkte se på festivalen. Vilka band kommer ni absolut inte missa?
Ja du, det är en jävla massa. Haha. Men Judas Priest, Ozzy, Iron Maiden, Meshuggah, Suffocation, Coven och Dark Funeral för att nämna några få!

Tack Nekrokraft för er tid, vi ses på Sweden Rock!

NEKROKRAFT SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, TORSDAG 7 JUNI 18:10

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 6-9 juni. Klara band för i år är bl.a Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Steelheart, Inglorious, Pretty Maids, The Darkness, Helloween, Rotting Christ, Buckcherry, Hardcore Superstar, Bullet, Slade, Dark Funeral, Heavy Load och många många fler.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter