VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med Tarja Turunen

63 Shares

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2018”. Nästa artist ut är Tarja Turunen där Rocknytts Tobias Andersson fick ställa några frågor till henne.

Än i dag jobbar jag väldigt hårt för att uppfylla mina drömmar gällande musiken och jag tror att folk känner det när de ser mina liveshower, förklarar hon.


Tarja Turunen på SRF blir ett kärt återseende för månget fan som såg henne med Sweden Rock Symphony Orchestra 2017 – för att inte tala om de som senast såg den världsberömda sopranen på SRF som frontfigur i Nightwish 2004. Det var som bekant i detta banbrytande symfoniska metalband som Tarja slog igenom. Under hennes nio år i Nightwish (1996-2005) släppte bandet fem studioalbum och blev ett av de största namnen på den europeiska hårdrocksscenen. Sedan dess har Tarja gått vidare med två solokarriärer, inom klassisk musik respektive rock/metal. Inom sistnämnda genre har hon hittills utgett fyra album, senast “The shadow self” (2016), vilka mottagits entusiastiskt av både gamla och nya fans.

Du har uppträtt på Sweden Rock Festival tidigare, år 2004 med Nightwish och förra året med Sweden Rock Symphony Orchestra. Hur känns det att få komma tillbaka?

– Eftersom att jag personligen gillar festivalen väldigt mycket, är det för mig en ära att få vara en del av line-upen. Jag gillar särskilt det faktum att platsen där festivalen är belägen är så vacker och även festivalens familjära stämning. Så tack för att jag får komma tillbaka.

Det här är första gången du uppträder på Sweden Rock Festival som soloartist. Vad kan vi förvänta oss av setlistan?

– Det kommer att bli en ”killer setlist”! Jag kommer att framföra låtar från alla mina album, men speciellt från mitt senaste ”The Shadow Self”. Jag är säker på att det kommer bli härligt att få rocka loss med er. Kan knappt bärga mig!

Hur arbetar du för att ge publiken en bra liveupplevelse?

– Särskilt för festivaler väljer jag låtar som är underhållande så att publiken kan ha kul och interagera med mig. Jag lovar att jag inte kommer få dig att somna under mina rockshower!

Vad för sorts känsla vill du att publiken ska känna när de lämnar din konsert?

– Jag är en väldigt känslosam artist som alltid försöker att leverera de känslor jag går igenom till publiken. Än i dag jobbar jag väldigt hårt för att uppfylla mina drömmar gällande musiken och jag tror att folk känner det när de ser mina liveshower. Verkligheten för en artist är att inget kan tas för givet, så jag önskar kunna ge publiken bra vibbar och positiva känslor när de lämnar mina shower.

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med Tarja Turunen 1
Foto: Tim Tronckoe

Jag har hört att du blev intresserad av musik i en väldigt ung ålder. Vad för sorts musik växte du upp med hemma?

– Hemma var det alltid musik omkring mig när jag var ung. Min storebror lyssnade på hårdrock och spelade trummor och gitarr. Mina föräldrar var också väldigt musikaliskt begåvade. Jag började studera klassisk musik när jag var sex år och studierna tog upp den mesta av tiden när jag växte upp. Under tiden lyssnade jag på mycket varierande musik. Allt från Roxette, Whitney Houston, Scorpions och Whitesnake till Sibelius och Wagner.

Jag gissar på att du själva har sett många konserter. Vilken skulle du säga är din största konsertupplevelse?

– Det är en väldigt svår fråga att svara på. Det finns så många artister och band som har imponerat på mig så det är omöjligt att bara nämna en. Dock svarar jag Mr. Peter Gabriel när han spelade 2007 i Dublin. Han är en fantastisk artist och sångare som jag respekterar och beundrar.

TARJA UPPTRÄDER PÅ ROCK STAGE, LÖRDAG 9 JUNI, 21.00.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter