Intervju med Tommy Karevik i Kamelot – Vi är väldigt nöjda med nya plattan.

Mattias Högström fick en pratstund med Tommy Karevik, sångare i Kamelot, inför släppet av deras nya platta 'The Sahdow Theory'.

Jag hade den stora äran att få en pratstund med Tommy Karevik, sångare i Kamelot, inför deras släpp av plattan ‘The Shadow Theory’.

Hej Tommy. Hur är läget? Allt bra?

Jag har faktiskt åkt på influensan så jag är lite sänkt för tillfället.

Hur känns det inför släppet av nya skivan The Shadow Theory?

Det känns bra. Man jobbar mycket och intensivt under en period men sedan blir det några månader innan det händer något. Det händer i och för sig saker hela tiden. Man ska spela in videos, repa inför spelningar så man lär sig de nya låtarna mm. Nej men det känns bra. Vi är nöjda.

Jag har ju lyssnat igenom plattan några gånger och jag måste säga att den är riktigt bra. Känns som bästa plattan sedan The Black Halo.

Tack. Det är roligt att få höra.

Vad har ni för förväntningar på den?

Vi fick ju bra respons på både Silverthorn och Haven. Haven låg t.o.m. listeetta på Billboard i ett par veckor när den hade släppts. Det är ju en indikation på hur mycket man säljer så där var vi väldigt nöjda. Så vad har vi för förväntningar på nya skivan? Jag hoppas att den ska nå så långt den bara kan. Förhoppningen är att det går riktigt bra så man kan åka och spela på fler nya ställen. Spela för lite större publik men framförallt är det att det då finns en möjlighet att göra showen större med allt vad det innebär i rekvisita och storlek på scenen. Måttet på framgång för oss är vi får mer medel att göra saker för när det gäller spelningar. Oavsett om vi spelar på en stor eller liten scen vill vi ha möjligheten att bjuda på och visa upp det absolut bästa som Kamelot kan göra.

Hur ser låtskrivarprocessen ut? Är alla i bandet delaktiga?

Framförallt är det jag, Thomas Youngblood (gitarr), Oliver Palotai (keyboard) och Sascha Paeth (producent) som jobbar ihop. Det brukar se ut så här, och gjorde även så inför den här skivan, att Thomas och Oliver träffas först hos Oliver i Tyskland och bankar ut lite idéer. Sedan jobbar vi en del hemifrån också. Man sitter med sina idéer och skickar filer till varandra i dagens filskickningssyndrom genom Skype och Q-Base. Det funkar riktigt bra att göra så. Mycket av det jag bidrar med både vad gäller texter och en del av musiken jobbar jag fram hos Sascha i Tyskland så där var jag ganska länge. Större delen av plattan är inspelad i Tyskland men det finns delar som inspelade på varsitt håll också. Alla har ju idéer med sig och så sätts allting ihop nere hos Sascha. Det är där allt får sin slutgiltiga form. Jag älskar att jobba med honom för han är så lik mig när det gäller kreativitet.

Detta är ju den tredje plattan för dig med Kamelot. Känner du dig ordentligt hemma i bandet nu?

Ja, jo det får man väl lov att säga. Det tycker jag absolut. Det är helt klart att jag får mer och mer frihet att göra som jag tycker och känner. I början hade jag ganska mycket saker att leva upp till och försökte göra det så gott det gick med den kunskapen man hade och det soundet då. Med facit i hand så tycker jag att vi gjorde rätt så bra ifrån oss med tanke på den situationen som bandet var i just då. Det är så klart att det känns bättre och bättre och nu känns det riktigt bekvämt.

Hur kändes det att ersätta Roy Khan med tanke på att han var en stor fanfavorit?

Just det. Jag ska inte hymla och sticka under stolen med att jag tyckte det var jobbigt. Jag tänkte till både en och två gånger under de ett och ett halvt år det tog innan allt blev klart. Det var ett tufft beslut att ta. Jag kom ju från Seventh Wonder som hade fått någon slags underground status och även om det är liknande musik så är det inte samma sak. Seventh Wonder har mer fokus på att alla ska vara så duktiga på sina instrument och virtuositet. Kamelot var mer att så här låter vi och det ska vi inte ändra på. Det var givetvis en stor utmaning och det har varit väldigt utvecklande för mig som musiker.

Har du någon favoritlåt på nya skivan?

Av olika anledningar så har jag några olika favoriter. Den som vi redan har släppt, den som heter Ravenlight, Den låten var egentligen den första som jag gjorde nästan hela låten hemma. Jag spelade in alla instrumenten och serverade en demo med en färdig låt. Den är jag lite stolt över just därför och för att den höll sig kvar i samma form när den spelades in på riktigt. Det är på något sätt en liten milstolpe för mig i Kamelot. Sedan tycker jag att Amnesiac är en poppig kul låt med poppig refräng fast den har ändå Kamelotstämningen. Phantom Divine är en sådan låt som folk kan förvänta sig av Kamelot och det är nog en av de snabbare låtarna vi gjort.

Första gången jag lyssnade på skivan fastnade jag direkt för Burns to Embrace.

Kul. Vad roligt. Den var också rolig att göra för den går lite utanför det vanliga Kamelot då refrängen är lite mer allsångsvänlig än vanligt. Jag älskar sånt men det kanske inte har varit så mycket av den varan på de senaste plattorna.

Vad har ni för planer framöver? Sommarfestivaler? Europaturné till hösten.

I juli och augusti har vi ett par festivaler inbokad men tyvärr inget i Sverige. Vi kommer ju dock till Sverige i september under Europaturnén. Det blir en spelning på Klubben eftersom de idiotiskt nog fick för sig att göra ett bibliotek av Debaser Medis som var ett grymt ställe. Efter Europa blir det Japan och Sydamerika senare i höst.

Hur går det med Seventh Wonder? En ny platta är väl klar?

Ja den är klar men vi har inte fått något releasedatum ännu. Så fort vi får det kommer vi att gå ut med det. Det blir någon gång efter sommaren.

Men bandet lever fortfarande? Det är inte lagt på is?

Ja absolut. Bandet lever och vi håller på och jobbar med nya saker hela tiden.

Hur fungerar det att vara med i ett svenskt och ett amerikanskt band samtidigt?

Det spelar egentligen ingen roll var de kommer ifrån för det är oavsett vilket jobbigt med två band. Därav att det tagit så lång tid att få ut en ny Seventh Wonder skiva. Bara att skriva nya låtar tog lång tid. Jag har förutom att skriva huvuddelen av texterna även skrivit fem hela låtar med alla instrument. Det är dessutom en konceptplatta och det gör att det tar ännu längre tid att matcha ihop allting.

De andra medlemmarna i Seventh Wonder. De har inga problem med att Kamelot är din huvudprioritet?

Alla vet ju om at tdet är under de premisserna vi jobbar men det är klart att de kan tycka att det är lite jobbigt ibland när de vill få ut ny musik lite snabbare än vad det går just nu. Vi har en bra dialog och jag jobbar så fort jag kan när jag får tid över och alla är glada över att vi har en platta på väg nu.

Du är ju tjänstledig från din tjänst som brandman. Hur länge kan man vara det innan de börjar ifrågasätta om man kommer tillbaka över huvudtaget?

Jag börjar väl tumma på gränserna nu. Jag måste nog komma fram till ett beslut i slutet av det här året.

Det är en spännande tid nu. Förra året var jag med på inspelningen av tre skivor. Ayreon, Kamelot och Seventh Wonder så det var ett jobbigt år med mycket arbete där man slets mellan hopp och förtvivlan.

Hur tycker du att klimatet för hårdrock är i dagsläget?

Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte helt uppdaterad. Jag har levt lite i min egen bubbla men med tanke på alla renodlade hårdrockfestivaler som finns så är det generellt sett bra. Skivförsäljningen ökar ju också, framförallt vinyl, men det är inte där man drar inte pengar utan man måste ut och turnera vilket märks på mängden band som är ute på vägarna nu. Man får även försöka komma ut med olika specialversioner av kivorna för att locka köpare. Den biten har Thomas mycket bättre koll på än vad jag har.

Är det svårt att välja ut låtar inför en turné? Gamla låtar kontra nya låtar.

På de senaste turnéerna har faktiskt de nyare låtarna gått hem bäst. När vi spelat en del äldre låtar som till exempel Memento Mori så har stora delar av publiken stått och undrat vad vi spelar egentligen. Man vill inte få sådana nedgångar i publikresponsen under en konsert. Det är ju dock ett tecken på att vi får nya fans hela tiden som inte har riktig koll på de äldre plattorna. I Italien har vi alltid ett gäng galningar som står och skriker efter The Fourth Legacy varenda gång. Det är kul att spela gamla låtar men det är många nya fans som inte har koll på dem. Kamelot är väldigt starka i USA just nu och vi spelar på lika stora scener där nu som vi gör i Europa.

The Fourth Legacy är en låt ni alltid borde spela!

Det kan jag tyvärr göra dig besviken direkt och säga att den kommer troligtvis inte spelas i höst men vi försöker få in några äldre låtar samt 4-5 låtar från nya plattan.

Vilken favoritlåt att framföra med Kamelot har du?

Insomnia en låt där folk går bananas och det gäller likaså för Liar Liar. De två är låtar som funkar överallt. Jag ser fram mot att spela de nya låtarna och se vad de får för mottagande. När vi skrev Amnesiac hade vi Insomnia, de heter ju t.o.m. nästan likadant, i bakhuvudet och försökte få till en bra livelåt.

Är det lika roligt i slutet av en turné som det är i början?

Det är värst i mitten av en turné för då märker man markant att moralen går ner och alla saknar sina familjer men sedan går den upp igen när man närmar sig slutet.

Det var allt jag hade att fråga om så jag tackar dig för att du tog dig tid att prata med Rocknytt.

Tack själv och jag hoppas du fick de svar du ville ha.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER