VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med The 69 Eyes

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2018”. Nästa band ut är The 69 Eyes där Rocknytts Johan Hagberg fick ställa några frågor till bandets gitarrist Bazie (Pasi Moilanen).

Redan i början av 90-talet bildades bandet The 69 Eyes i Finlands huvudstad Helsingfors. Bandets benämning på sin musik är ”Goth’n Roll” och debutplattan ”Bump ’n’ Grind” släpptes 1992. Sammanlagt har bandet släppt elva studioalbum varav det senaste alstret ”Universal Monsters” släpptes 2016.


Hej Bazie och jag hälsar The 69 Eyes välkomna till Sweden Rock.

-Tack så mycket. Det var ett tag sedan som vi besökte Sverige nu. Meningen var att vi skulle spela på Sweden Rock förra året men då krockade det med andra spelningar som redan var bokade. Vi har inte spelat i Sverige på tre-fyra år nu och då känns det bra att få komma och göra sin debut på Sweden Rock Festival.

Det kommer ett nytt album 2019 och därefter blir det en turné och naturligtvis kommer Sverige att finnas med på den turnén. Nu är det dock fokus på festivaler där det var ett fantastiskt tillfälle för oss att komma till Sweden Rock. Det är verkligen på tiden att vi spelar där.

Det är i och för sig några månader kvar men hur känner ni inför Sweden Rock Festival 2018? Ser ni fram emot detta?

-Naturligtvis ser vi fram emot att få spela. Som jag sa så är det första gången vi spelar på Sweden Rock och det i kombination med att vi inte spelat i Sverige på länge gör att vi är oerhört exalterade över detta. Det är en hårdrocksfestival där många olika stilar inom hårdrocken får plats och jag tycker definitivt att vi passar in med vår ”Goth ’n’ Roll”.

När ni släppte er debutplatta 1992 fanns det då tankar på att ni fortfarande skulle spela musik 26 år senare?

-Nej faktiskt inte. Vi var unga på den tiden så vi tänkte inte så mycket. Vi tänkte som mest en vecka eller kanske en månad framåt. Just vid den tidpunkten så var vi enbart glada att få spela den musik vi tyckte om och det är först på senare år vi tänkt att vi faktiskt har sysslat med detta i en hel del år nu. Där och då fanns inga planer men när det började komma in promotors och agenter i bilden så blev det en annan sak och det var absolut inte dåligt utan snarare tvärtom.

Ni har turnerat mycket runt vår jord och min undran är om det finns några speciella minnen från alla dessa turnéer?

-Det är alltid roligt när man besöker ett land för första gången. Sverige var det första land vi spelade live i förutom Finland. Detta var 1993. När vi åkte som förband till Cradle Of Filth 2007 i Usa var också en upplevelse utöver det vanliga. Vi åkte från öst till väst och fick se hela detta land. Dessutom var det intressant eftersom vi fick spela inför en annan publik än den vi är vana med när vi turnerar själva.

Vår första turné i England var också ett minne för livet. Vi fick träffa de lokala glamrockarna och det var oerhört kul. Det finns massor av minnen men ser man tillbaka så handlar det mycket om hårt jobb. Det är absolut inte lätt att ligga ute på vägarna som medlem i ett rockband. Det är oftast roligt men ibland är det inte så roligt. Det är tufft men värt allt slit.

Förra året ställde Kansas in sin Europaturné på grund av att det hade begåtts terrorhandlingar i London. Är ni någonsin rädda när ni befinner er på flygplatser eller på flygplan?

-Vi har varit med om en incident på en flygplats en gång. Det var i Colombia och när vi anlände till flygplatsen så fanns det en man där med ett maskingevär. Alla slängde sig ner på golvet och runt omkring så skrek människor. Det var nära men det gick bra. Vi har blivit rånade när personer tagit sig in i vår turnébuss och länsat. Tack och lov så var ingen person på bussen vid detta tillfälle.

Men naturligtvis så startar man att tänka över det hela. Vi är inte rädda men man är vaksam. I Detroit tex så har vi blivit av med mobiltelefoner så vi går aldrig ut ensamma. Detta med terror har blivit mer på senare år och vi har inte gjort några långa turnéer de senaste åren. Vi kommer att bli mer aktiva nästa år efter att vi släppt vårt nya album så då kan det hända att vi märker av att klimatet förändrats de senaste åren.

Om vi pratar er setlist så undrar jag om ni har speciella setlists när ni spelar på festivaler?

-Du måste spela de populäraste låtarna. Det är inte svårare än så. Det är en aning tråkigt men ett måste. När vi gör egna turnéer så blir det en annan sak eftersom vi då spelar för enbart fans till 69 Eyes. Då kan vi även stuva om i setlisten om vi känner för det. Det är en fantastisk känsla att spela på festivaler men ibland får man stryka låtar för att det inte funkar tidsmässigt.

Det behöver ni inte oroa er för när det gäller Sweden Rock. Det är en otroligt välskött festival på många sätt och då bland annat att band alltid startar på utsatt tid.

-Vi har förstått att det är en väldigt välskött festival och vi ser verkligen fram emot att få spela där.

Framtiden då för The 69 Eyes? Hur ser den ut?

-Det släpps en ny platta i februari 2019 och vi har en hel del material klart. Efter det blir det en turné och Sverige kommer definitivt att besökas då. 2014 när vi skulle spela i Sverige så var det mycket strul så den turnén ställdes in. Nu ser vi dock framåt och nya plattan som släpps på Nuclear Blast ska som sagt släppas i februari förutsatt att vi är klara. Vi hyser ingen tvekan om att Nuclear Blast kommer att sköta sin del utan det är upp till oss att ha plattan klar för släpp i februari.

Denna intervju kommer att skrivas på svenska. Kommer du att kunna läsa den?

-Ja det är lättare att läsa svenska än att prata svenska. Vi spelade in vår platta ”X” i Stockholm så då lärde jag mig även att prata svenska relativt fort. Jag tappar det dock eftersom jag inte pratar svenska till vardags.

Då får jag se till att skriva snälla saker då.

-Ha ha ha ja. Men jag tror det blir bra.

Tack så mycket Bazie för denna pratstund och lycka till på Sweden Rock.

-Tack själv.

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link