VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Andreas Carlsson i Denied – Nästa platta ska definitivt inte ta lika lång tid att göra klart!

Jag fick nyligen mig en liten pratstund med Denieds stomme och största drivkraft Andreas Carlsson. Vi avhandlade dåtid, nutid och framtid, samt diskuterade nya plattan “Freedom Of Speech”.

Sedan “Let Them Burn” släpptes, så kan man väl utan att överdriva påstå att Denied genomgått en ganska turbulent tid. Hur ser du själv på åren som gått/varit? När det gäller medlemsbyten, olika sångare mm?


Så klart, ändringar i laguppställningen är inte det som man vill lägga tid och kraft på. Men ibland blir inte alltid livet som man har önskat sig. Det har tagit kraft, det har förlorats tid som man kunde ha gjort något bättre med. I form av bland annat skapande av ny musik. Men jag ser aldrig tillbaka på det som har varit. För min del finns det bara en väg att gå och det är framåt. All negativ energi har gjort mig ännu starkare som person och bandet har aldrig låtit bättre! Man måste leva i nuet. Ibland blir inte saker som man har trott på förhand. Inga motgångar i världen kan få min passion att brinna mindre.

Det är ju ingen hemlighet att jag anser att Johan Fahlberg är en av sveriges, rentav världens bästa sångare. Hur fyller man hans stora skor och hur går tankegångarna runt den vakanta vokalistplatsen i bandet?

Sedan jag under hösten 2007 fick upp ögonen för Fahlberg i samband med att han hoppade in och hjälpte oss på ett gig, så har jag älskat hans röst och person. Han känns som en storebror för mig. Han har lärt mig otroligt mycket om branschens alla sidor. Jag har mycket att tacka honom för. Vem vet, han kanske kommer tillbaka en vacker dag. Men om det skulle hända eller ej, så behöver vi fortfarande en sångare nu, som har en röst och karaktär som passar in. Vi vet vad vi är ute efter. Vi kommer att hitta en röst och person som kan kliva in i rollen och göra det bra.

På “Freedom Of Speech” så har det använts tre sångare. Merparten av de vokala insatserna står Johan för, medans Andreas Larsson och Chris Laney sjunger på varsin låt. Hur kom det sig att ni fick med Chris på plattan? Måste inflika att Andreas har aldrig låtit bättre än han gör på “The Ferryman”.

Anledning till att det är tre olika sångare på plattan är helt enkelt den att när Johan Fahlberg slutade, så var det mesta av nya plattan inspelad. Istället för att börja om och spela in allt på nytt med Andreas Larsson som kom med istället, så valde vi att behålla det som redan var klart. För att inte förlora tid, tappa energi och för att det som redan var inspelat med Johan var så otroligt bra, att det nästan hade varit galenskap att kasta det! Chris Laney kom jag i kontakt med via min gode vän Bosse “Zinny Zan” Stagman, som hade jobbat mycket tillsammans med honom i sin egen karriär. Laney är en otroligt trevlig kille och en superb låtskrivare! Han har varit med och skrivit två låtar på plattan, varav en som han själv sjunger på. Jag hoppas och tror att att vi kommer att göra något mer med honom på något sätt i framtiden.

När det gäller själva låtskrivandet, hur ser ser skapandet ut för er vanligtvis? Finns det någon “mall ” som oftast följs?

Sedan bandet startade för en 15 år sedan så har det mesta av musiken kommit från mitt huvud. Jag försöker få in allt det jag själv gillar i Denieds musik. Fast på vårt egna lilla sätt. Mycket handlar om inspiration från dagen. Ska det bli en glad låt eller en mörkare, ja det avgörs helt på känslan som gäller just då. Visst, jag vill att en Denied-platta ska ha bra variation, så ibland får man kolla också vilken typ av låt som eventuellt saknas. Det ska bli en bra mix. Chris Vowden är min parhäst när en låt ska gå från demostadiet till sin slutversion. Vi jobbar mycket bra tillsammans och testar olika varianter till höger och vänster innan vi är nöjda. Chris är otroligt bra på att spela och kan förädla mycket som har varit en bra idé till något mycket mera. Ibland är vi inte alltid bästa vänner och tycker inte alltid lika, men vi kommer alltid till mål, där slutresultatet så att säga talar för sig själv.

Nya plattan “Freedom Of Speech” är både mer av samma sak som på “Let Them Burn”, men det finns också en rad nya drag på densamma. Bland annat så saknas en regelrätt ballad och plattan innehåller även det instrumentala (titel)spåret “Freedom Of Speech”. Det finns mer melodi, men också mera tyngd på nya skivan, jämfört med hur det såg ut på “Let Them Burn”. Hur gick tankarna när det skulle göras en ny platta och hur nöjd är du med slutresultatet?

Jag har nästan glömt bort hur känslan var när vi började med uppföljaren till “Let Them Burn”! Det är faktiskt sant! Men jag är otroligt nöjd med hur nya plattan blev! Alla personer som på något sätt har varit involverad i den har gjort ett fantastiskt jobb. Det är tio kanon låtar som lever sitt egna lilla liv. Det är en perfekt mix av det vi själva älskar. Jag lyssnade på den rakt igenom för ett par dagar sedan och då tänkte jag att: “Fan vilket monster vi har gjort!”. Om man gillade plattan innan med oss, så tror jag inte man blir missnöjd med “Freedom of speech”.

Låten “Beggars And Thieves” är en riktigt bra låt, men den låter mer “power metal” än övriga materialet. Är det därför den inte finns med på plattan eller finns den någon annan anledning till detta?

Vi ville ge våra fans en ny låt och visa upp oss “levande” innan vi visste när nya plattan skulle kunna bli klar, samtidigt som vi kände att vi gör den lite “egen”. Om man kan kan sin Denied´s historia på djupet, så vet man faktiskt att detta är en gammal demolåt, som var bland det första jag någonsin skrev till bandet. Dock ska sägas att denna version har förbättrats och förändrats med mååånga procent!”

“Stay Hungry” av Twisted Sister finns med på “Freedom Of Speech”, hur föll ni för just det covervalet?

Vi har aldrig någonsin i bandets historia spelat in någon coverlåt. Till nya plattan så tänkte jag att vi skulle bjuda våra fans på något extra, som ett litet tack för all support över åren. Twisted Sister var ett av de band jag själv växte upp med. Dee Snider är enligt mig lätt en av världens bästa frontmän och låten “Stay Hungry” är en av deras bästa. Så, jag valde den, men ville samtidigt göra den lite i vårt “sound”. Tycker vi har gjort ett otroligt bra version av detta klassiska spår! Skulle vara kul att höra vad Mr Snider själv tycker om den? Haha!

Ni har även gjort en ny nyinspelning av eran, i mitt tycke bästa låt “Three Degrees Of Evil”. Varför spelade ni in den igen, istället för att använda versionen ni spelade i med Johan för några år sedan?

Av alla våra låtar är just “Three Degrees Of Evil” mångas favorit. Enkelheten, tyngden och melodin är dess styrkor. Vi tyckte helt enkelt att den var “värd” att vara med på ett helt album, så att kanske ännu fler får chansen att upptäckta den. Eftersom låten kom ut som singel för något år sedan med ett annat sound än vi använde oss av på “Freedom OF Speech”, så blev vi “tvungna” att göra om den lite. För att den skulle passa in tillsammans med de andra låtarna på nya skivan.

Hur viktiga är texterna i förhållande till musiken skulle du säga?

Under hela mitt liv som hårdrockare och efter att ha lyssnat på 1000-talet plattor, så har jag aldrig brytt mig om texterna speciellt mycket. Melodierna och musik är vad som intresserar mig. Visst, om jag hör en “oseriös” text så tycker jag inte om den. När gäller inom bandet, så har alltid Johan Fahlberg och Chris Vowden tagit hand om textförfattandet. Jag lägger mig inte alls i den delen. De vet att texterna inte får vara larviga eller direkt töntiga. Så länge jag “vet” att de inte är, så är jag nöjd.

Det är nästan 5 år mellan de två senaste plattorna, så frågan är: Finns det mycket material samlat i byrolådorna eller har ni gjort precis så många låtar som så att säga “fick plats” på nya albumet?

I min hemmastudio så har jag ca 25 st nya låtar som ligger och väntar på att vi ska sätta tänderna i dem. Jag har alltid skrivit lite då och då. En del av dem är tio år gamla faktiskt. När vi gjorde “Freedom of Speech” så valde vi ut de 10 spåren som fick plats. De som blev över är lika bra som de som är plattan. De fick helt enkelt inte plats, samt att en del är inte färdigskrivna till 100 %. När vi ska börja med nästa platta, så kommer vi att gå tillbaka till arkivet och gå igenom vad vill göra av dem. Det känns superskönt att vi ligger bra till inför framtiden. Nästa platta ska definitivt inte ta lika lång tid att göra klart!

Bandet har ju fått namnet från Sanctuarys debutalbum “Refuge Denied”. Hur skulle du säga att de har influerat ert sound och kan det tänkas att det kommer det någon cover av dem eftersom att deras sångare Warrel Dane nyligen avled ?

Sanctuary är ett av mina favoritband igenom alla tider men an inte påstå att deras sound har påverkat oss. All bra musik har satt sina spår i det vi gör. Warrels bortgång är en otrolig förlust för världen. Det gjorde direkt ont i mitt hjärta när jag läste om det. I samband med att Sanctuary spelade på Gefle Metal Festival, så hade jag äran att får träffa hela bandet och snacka lite. Det ögonblicket tar jag för alltid med mig. Vi kanske chockar världen med att göra en cover med dem! Inget är planerat, men man vet aldrig…

När vi ändå pratar om inspelningar. Finns det någon chans att ni gör fler nyinspelningar av material från de två första (demo)albumen?

Det är absolut inte omöjligt. Det finns många guldkorn att plocka från våra gamla grejor. Ska lyssna igenom dem och kolla vad som vi kanske kan göra något med. Att slänga bra saker bara för att de är gamla, aldrig i livet! Visst, vi behöver kanske förbättra musiken till hur vi låtar idag, men sådant är bara en härlig utmaning att ta sig an.

Hur ser närmaste framtiden ut för Denied? Några turnéplaner i Sverige/utomlands eller festivalspelningar på gång?

Vi har två fokus just nu. Det första är att få ut nya plattan och marknadsföra den på bästa sätt. Sedan att hitta den rätta personen bakom mikrofonen. När detta är på plats ska vi göra vårt bäst att komma ut och lira så mycket som bara möjligt. Denied är ett LIVEBAND som älskar att stå på scen och ge en show med eld och granater!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter