VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Gehennah släpper Hardrocker på nytt – Vi ville få lite METAL tillbaks i metal

384 Shares

Gehennahs debutplatta Hardrocker är utan att överdriva en äkta kultplatta. Nu – efter mer än tjugo långa år – är det äntligen dags för en återutgivning av denna heavy metalklassiker igen. Rocknytt har dessutom som första media i världen givits ynnesten att visa den “förlorade” video som spelades in till titelspåret.

Bakom utgivningen av Hardrocker står Göteborgsbaserade Critical Mass Recordings med Dennis Jernberg i spetsen. Han berättar för Rocknytts Niklas Webjörn om hur allt började:


– För att ta det hela från början så spelade jag trummor med horror-punkarna THE MOBILE MOB FREAKSHOW från Malmö. Vi lärde känna Paulo Staver och Jocke Knutsson som hade startat upp bolaget Primitive Art med bas i Halmstad. Bolagets första släpp var en tribut-platta till VENOM, och det skulle visa sig att MOBILE’s debut blev släpp nummer två. Detta var 1994. Året efter gav bolaget ut GEHENNAHs ”Hardrocker”, men då bara på CD. Jag vet inte varför, men GEHENNAH var relativt okända på den tiden och CD var ”da shit”. Jag jobbade då som nu med layout och sånt, så under några år gjorde jag en massa sådana uppdrag åt Primitive Art. Efter hand växte intresset kring GEHENNAH, och en vinyl-version släpptes 1998. Denna gång stod jag för det grafiska och eftersom jag alltid varit sjukt organiserad så har jag haft
backuper på nästan alla layoutjobb jag utfört.

Att plattan blivit ett riktigt samlarobjekt är ett faktum, men trots detta har inte kommit någon återutgåva – förrän nu. Dennis berättar vidare om hur arbetet med återsläppet tog fart:

– ”Hardrocker” sålde snabbt slut och åren gick. Plattan har blivit kult sedan dess, men det har aldrig pressats någon andra upplaga. Begagnade exemplar av originalen går för uppåt tusenlappen på t.ex. Discogs, och många bolag har kontaktat Paulo genom åren för att försöka få licens att släppa plattan på nytt. Paulo har väntat på att rätt tillfälle skulle dyka upp, för han ville att det skulle göras rätt och att alla inblandade skulle bli nöjda.
Jag startade upp mitt eget bolag Critical Mass Recordings 2014, och nu minns jag inte vem som tog upp det, men ”ett nysläpp av Hardrocker hade ju verkligen varit på tiden”, resonerade vi. Eftersom Paulo dragit ner på tempot med Primitive Art så bestämde vi att jag skulle ge ut den på mitt bolag under licens.

– Vi involverade bandet för att bolla idéer med dem, och så var projektet igång! Jag letade fram mina gamla layoutfiler, och det var ju inte mycket som kunde användas eftersom de programmen som användes i slutet av 90-talet inte finns längre. Men fotona från omslaget kunde jag använda, och det är därför de blivit så klockrena på återsläppet. Väldigt ofta när återsläpp görs så visar det sig att ingen som helst backup finns på bilder etc, så man scannar av ett gammalt arkivexemplar och det blir oftast skit av det, suddigt och helt fel färger osv.
Förutom omslaget så samlade vi ihop en hel drös gamla foton från den tiden, och dessa gjorde jag ett fett kollage av som återfinns på isticksbladet, tillsammans med texterna på andra sidan. Samma artwork används på både digi-CDn som på vinylen.

Och arbetet med ljudet?

– Ljudet är oförändrat och har varken mastrats eller mixats om. Vi snackade om det, men det fanns inget att förbättra så vi behöll allt som det var. ”If it ain’t broke, don’t fix it!” Däremot var vi inte helt nöjda med testpressen som kom från presseriet, så vi beordrade dem att gravera om, och det andra försöket godkände vi.

Som en extra bonus kommer Rocknytt – först av alla – att visa den video som spelades in till titelspåret – en kulturgärning av rang! Men att videon till slut skulle finna dagens ljus var dock inget som var självklart:

– En annan grej jag bestämde mig för, fortsätter Dennis, var att leta upp ett videoklipp som gjordes till titelspåret, och som aldrig kommit ut i offentligheten. Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort, för varken Jocke (som var den som filmade och klippte videon) kunde hitta kassetten, ingen i bandet hade den och ett tag såg det ut som att ingen hade en kopia och jag började acceptera att videon var väck, för all framtid. Men så plötsligt en dag kom Jocke på att en gammal vän vid namn Pär Arvidsson hade ett VHS-fanzine som hette Defender, och där hade
videon varit med tillsammans med en GEHENNAH-intervju. Till slut lyckades vi hitta ett gammalt exemplar som skickades till mig för digitalisering och nu finns klippet på YouTube. Det är ju egentligen en riktigt röten amatörvideo, men den är himla lustig och som tidsdokument är den guld värd!

– Så, en jäkla massa jobb har lagts ner på att göra återsläppet så bra det kunde göras, och jag
är säker på att alla som köper den kommer att bli hur nöjda som helst!

 

Historien om “Hardrocker” tog sin början strax innan julen 1994. Gitarristen Rob Stringburner berättar för Rocknytt:

– På något sätt hade vår andra demo ”B.L.O.O.D.” nåt Paulo och Jocke på Primitive Art Records som erbjöd oss kontrakt 1994. Vi hade startat ett par år tidigare som ett Black Metal-band men lät mer och mer som våra stora influenser från ’80-talet som Hellhammer, Venom, Bathory, Destruction, Sodom, Motörhead o.s.v. Eller, ja, första idén var ju att spela Venom-covers bara… Nåväl, runt ’94 började vi väl hitta vår stil på riktigt. Ungefär samtidigt som vi fick kontrakt hoppade trummisen av så vi stod utan trummis nån månad innan vi skulle spela in plattan. Hellcop fick väl inte så mycket reptid, tror han låg i lumpen samtidigt… minnena är lite vaga, men han var ju en betydligt bättre trummis å andra sidan. Vi spelade i alla fall in plattan under julen ’94, det tog väl två dar. Precis som våra demos så var det Tobbe från Vomitory som spelade in oss live i Centralskolan i Forshagas musiksal, studio Prima Volta.

Varför ska man köpa plattan?

– Som tidsdokument? Haha, det var väl en av få vettiga plattor som kom ut då tyckte vi själva… Det var verkligen trolltider i black metal-skogen och alla band tävlade om att ha med det konstigaste instrumentet man kunde hitta på sina plattor, vi ville få lite METAL tillbaks i metal.

Vem är det på omslaget?

– Det är faktiskt Ubbe i Vomitory med min jeansväst på sig… Peter Wallgren tog fotot, han har sedan målat alla våra omslag.

Köp plattan här:
GINZA
CRITICAL MASS

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter