VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Geoff Tate: Jag gillar verkligen Sverige

35 Shares

Det är fredag den 26 januari 2018 och dagen är fylld av aktiviteter. Först har man inställt sig på arbetet i några timmar och därefter är det dags att forsla de yngsta barnen till barnvakten som idag är barnens äldre systrar. När barnen är lämnade så hinner jag även pussa min älskling innan jag sätter mig i bilen för att bege mig mot Örebro. Resan sträcker sig över cirka tretton mil och jag sitter och tänker medans jag kör att denna kväll ska jag få träffa mannen som sjunger på tidernas bästa album i min värld, nämligen ”Operation:Mindcrime” som Queensrÿche släppte i maj 1988.

Mannen i fråga heter Geoff Tate och denna kväll ska han uppträda med ett akustiskt set på Firmins Salonger i Örebro. Väl på plats så känns det som en evighet innan jag hittar en parkeringsplats. När detta är gjort (jag är dessutom helt inställd på att det sitter en p-bot på vindrutan när jag kommer tillbaka) beger jag mig mot spelstället där det visar sig att jag inte står med på gästlistan. Detta löser sig dock på ett smidigt sätt och jag tar kontakt med Geoffs fru Susan och löser det praktiska inför kvällen.


Spelningen pågår i nästan två timmar och därefter får jag komma in i bandets loge där en oerhört avslappnad Geoff sitter tillsammans med sin fru som jobbar med en begynnande influensa.

När vi hälsat på varandra sätter jag mig på en stol och välkomnar Geoff Tate tillbaka till Sverige.

-Tack så jättemycket.

Ni spelar akustiskt i kväll. Är det något ni kommer att göra på hela turnén?

-Nej det är bara i Sverige tack vare att bokaren ville ha akustiska spelningar här. Vi startar här i kväll och vi spelar i Trollhättan i morgon lördag. På söndag är det Stockholm som gäller. Resten av turnén i Europa kommer att vara elektrisk.

Kommer det att vara samma band även i fortsättningen?

-Ja med den lilla förändringen att vår ordinarie trummis kommer att återkomma. De resterande medlemmarna är intakta.

Du har släppt tre plattor med Operation:Mindcrime där den senaste heter ”The New Reality”. Är det här den musik du vill pyssla med i framtiden?

-Jag har faktiskt ingen aning vad jag vill göra i framtiden. Jag har en del alternativ just nu. Bland annat så kommer jag att göra gästspel med Avantasia. Jag kommer också att jobba med Angra och vi kommer att turnera ihop under mars och april.

Det blir inga mer plattor med Operation:Mindcrime har jag förstått. Varför inte det?

-Tanken var från början att det skulle bli tre album och nu är vi där. Jag måste nu försöka ta mig vidare. Flyga lite högre fast i en annan riktning.

Du frontade Queensrÿche i cirka 30 år. Vad är dina tankar och funderingar kring bandet idag?

-Jag lyssnar inte på Queensrÿche. Jag såg dem live förra sommaren och det var första gången jag hörde bandet efter att jag lämnat. Vad de gör är fint på alla sätt men jag varken vill eller behöver engagera mig i Queensrÿche.

Om vi backar tiden till 1988 så har jag länge funderat på era förväntningar inför släppet av ”Operation:Mindcrime”. Kände ni själva att ni hade spelat in något extra ordinärt som skulle knocka hårdrockspubliken?

-Nej vi tyckte att vi hade gjort ett bra album och vi var nöjda på så sätt att vi visste att vi gjort vårat absolut bästa. Med facit i hand så är vi naturligtvis oerhört nöjda att våra fans gillade det de hörde. Plattan är väldigt djup och då menar jag inte bara själva storyn. Det handlar om en mänsklig historia där den onda kraften möter den goda och relativt maktlösa kraften. Samtidigt så är det också en kärlekshistoria mellan Nicki och syster Mary.

Det som fascinerar mig mest är det faktum att jag än idag trots att jag hört plattan hundratals gånger fortfarande hittar nya saker. Det är ett riff där eller ett ljud här. Det gör det hela än mer fantastiskt.

-Ja det är rätt intressant det där för det är flera som sagt samma sak. Och jag är uppriktigt glad att jag kunnat påverka ditt musiklyssnande i så stor grad. Jag har förstått genom årens lopp att plattan varit till glädje för många.

Jag skulle kunna prata flera timmar om enbart denna platta men vi går vidare tycker jag. Vad är nästa steg för Geoff Tate?

-2018 kommer jag att turnera och åter turnera. Jag vill spela på så många platser som möjligt så att jag dessutom får se en del av världen. Det kanske, kanske kan komma en ny platta också i framtiden men det har jag inte tänkt så mycket på. Fokus just nu och resten av detta år är att ”Operation:Mindcrime” fyller 30 år som platta.

Och då kan du 2020 åka ut och fokusera på ”Empire” när den plattan fyller 30 år.

-Ha ha ha ha. Det har jag faktiskt inte tänkt på men idén är absolut inte dum.

Vad tycker du om Sverige?

-Ett oerhört vackert land där det verkar som ni lägger en hel del stolthet i att värna om miljön. Det är ett väldigt rent land. Jag tycker verkligen om att vistas i Sverige och personalen vid gränserna eller flygplatserna är fantastiska. Till skillnad mot många andra länder där det händer att det står rent ut sagt elaka människor i gränskontrollerna så är svenskar oerhört vänliga och ni bryr er verkligen om att ta hand om andra.

Som avslutningsfråga så undrar jag vilken låt som Är Geoff Tates favorit genom alla tider?

-Jag har faktiskt ingen favoritlåt. Jag lyssnar på massor av musik och det spelar ingen roll om det är nytt och gammalt. Jag gillar som exempel vissa låtar som min dotters band (som för övrigt var förband denna kväll i Örebro) spelat in men jag tycker samtidigt att Pink Floyd är fruktansvärt bra. Hur jag mår som människa spelar in väldigt mycket. Jag kan ha en viss favoritlåt när jag är glad och en helt annan när jag är förbannad. Sinnesstämningen är viktig.

Jag förstår det. Men om vi håller oss i boxen som heter Queensrÿche då? Vilken låt håller du högst av era kompositioner?

-Det är inte heller så lätt för handen på hjärtat så har vi gjort en del fantastisk musik genom åren. Men här får jag lov att säga två låtar och den ena är ”Suite Sister Mary” från plattan ”Operation:Mindcrime”. Den kompositionen är jag oerhört nöjd med. Den andra är ”Big Noize” från plattan ”Dedicated To Chaos” som är oerhört kul att spela live.

Jag tackar dig Geoff och jag tackar även dig Susan som fixade detta.

-Tack själv Johan. Vi hoppas att vi kan ses igen någon gång i framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter