VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2018: Fredrik Jansson i Lugnet – Det är inte direkt hjärnkirurgi vi håller på med, utan bara jävligt bra och genuin musik!

13 Shares

Lugnet från Tungelsta i Stockholms län levererar, med deras egna ord “det tunga, skitiga soundet från 70-talshårdrocken från erfarna musiker med turné-och studioerfarenhet”. Det självbetitlade debutalbumet släpptes 2016 och fick mycket beröm för sitt gedigna sväng och kraftfulla låtskrivande i samma anda som Rival Sons och Blues Pills. Sedan dess har bandet bytt uppställning och arbetar i nuet på sitt andra album.

Numera består Lugnet av Johan Fahlberg (sång), Lennart “Z” Zethzon (bas), Fredrik Jansson (trummor) och Marcus “Mackan” Holten på gitarr. Rocknytts Niklas Webjörn ringde upp bandets trummis Fredrik Jansson, som även slitit på trumskinnen hos Witchcraft, Abramis Brama och numera medlem i NWoBHM-legenderna Angel Witch. Han är även basist i supergruppen Demonicus.


Nu ska ju Lugnet lira på SRF, så jag tänkte inleda med en klassisk sportfråga – Hur känns det?

Ja, det känns ju jävligt bra måste jag säga. Det kom lite plötsligt. Men vi är sjukt taggade att ställa till stordåd!

Vad skulle du svara om någon undrade varför man ska gå och se er på SRF?

Jag skulle svara att det kommer att bli riktigt jävla svinbra bluesrock! Vi lirar musik som alla borde gilla. Det är inte direkt hjärnkirurgi vi håller på med, utan bara jävligt bra och genuin musik!

Nu är det ungefär två år sedan debutplattan kom ut. Är det något nytt material på gång?

Ja, vi håller på att jobba på en ny platta. Vi bytte lite medlemmar tidigare i år… Sångaren och gitarristen hoppade av och det tog ett tag innan vi hittade en ny sångare.

Vem är det som sjunger nu?

Johan Fahlberg. Han är även med i Jaded Heart. Johan är världens bästa snubbe. Bortsett från att han är en jävligt bra sångare så är han en väldigt bra snubbe och han är också jävligt peppad på att få komma ut och lira. Nu är vi ju dessutom halvvägs inne i nya skivan.

Så då kommer vi naturligtvis få höra några nya låtar på SRF?

Ja, så blir det. Vi har redan lirat två av låtarna live.

Du har ju lirat på SRF innan. Finns det något speciellt minne du kan dela med dig av?

Ja, jag var där med Abramis Brama 2004 och med Witchcraft 2009. Det var då vi höll på att bli bötfällda för vi spelade så jävla högt! Haha… Men det var inte vårt fel. Vi fick låna en ljudtekniker och jag vet inte om det var han som klantade sig, eller vad som hände. Det blev en del skriverier om att vi skulle bli stämda.

Men ni slapp betala?

Jo haha, det var trevligt att slippa det.

Det kommer ju att komma en del kul band i år. Är det något som du bara inte missar?

Det känns som att det är mycket man kommer att passa på att se när man är där nere. Jag vet inte hur många gånger jag sett Iron Maiden. Jag brukar inte vara sådär jättepeppad innan spelningen, men jag blir alltid tolv år när de kliver upp på scenen, och så står jag bara där som ett litet barn och hoppar och klappar och tycker att allt är helt fantastiskt. Ozzy ska jag också kolla på, det ser jag fram mot. Och Rose Tattoo.

Förresten, nu när jag ändå har dig på tråden så måste jag ju fråga hur det går på Demonicus-fronten? (Se tidigare artiklar om Demonicus på Rocknytt.)

Vi försöker få ihop skivan. Men det var så att livet kom emellan, det blev som det kan bli ibland med diverse tråkigheter. Vi sitter och planerar, fixar och donar. Men, fan, skivan ska ut. Det tog bara lite längre tid än vi hade planerat.

Då är plattan mer eller mindre inspelad?

Till största delen. Vi har försökt i mån av tid. Medlemmarna har ju alla sitt att syssla med och är utspridda lite överallt, Stockholm, Blekinge och USA… så det är ju ingen spontanrepa på en fredag om man säger så. Men vi stretar på. Den ska ut.

Det låter bra det. Då får jag tacka så mycket. Ha det så gott.

Detsamma!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter