VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Hulkoff: “Varje sång på plattan har en historisk koppling”

0 Shares

Raubtier ligger i träda just nu och i stället så har sångaren och gitarristen Pär Hulkoff spelat in en soloplatta som släpps fredagen den 17 november. Jag ringde upp Pär och fick inget svar. Efter några sekunder ringde han dock tillbaka och vi började diskutera lite kring hans musik och person.

Hej Pär. Johan på Rocknytt här som skulle vilja börja med att be om ursäkt.
– Jaså? För vadå?


Jo,det var som så att för några år sedan träffades vi på Sabaton Open Air och då klev jag bara in och avbröt dig i ett samtal.
– Haha ja, men det är ingen fara för sådant händer precis hela tiden när man är ute och spelar.

Då släpper jag det och hälsar i stället Hulkoff välkommen tillbaka på platta.
– Tack för det.

En platta på engelska dessutom. Varför det?
– Jag har funderat på det ganska länge. Visst har vårat band Bourbon Boys sjungit på engelska men det är en annan sak. Jag har planerat detta fram och tillbaka och eftersom det skulle bli komplicerat att starta ett nytt band så valde jag i stället att spela in en soloplatta.

Ska jag vara ärlig så har jag sneglat åt marknaderna i USA, Tyskland och Japan men det har varit svårt med Raubtier eftersom vi sjunger på svenska. Och det säger sig självt att musik är enklare att ta till sig om man förstår språket bandet sjunger på.

Det finns en del titlar på plattan som jag reagerar på. Berätta lite om tex ”Kurgan”, ”Faravid” och ”Erilaz”. Vad betyder dessa titlar?
– Varje sång på plattan har en historisk koppling. ”Kurgan” är timmergravar som är täckta med jord. I dessa görs intressanta fynd och de finns lite varstans. ”Erilaz” är urnordiska för utvald hövding och ”Faravid” är en mytomspunnen konung. Det som löper som en röd tråd genom plattan är annars att den handlar om Kvenland på ett eller annat sätt.

”Kvenland är benämningen på ett område i norra delen av nuvarande Sverige och Finland” (enligt Wikipedia).

Du är klar för Sabaton Open Air. Blir det fler festivalspelningar i sommar?
– Det blir det. Jag kan däremot inte nämna så mycket om vilka det handlar om eftersom kontrakten precis i detta nu är påskrivna. Förutom Sabaton Open Air så är det även klart med House Of Metal som går av stapeln 2-3 mars 2018.

Hur ser du på att komma tillbaka till Falun och Sabaton Open Air?
– Det ska bli fränt. Jag har aldrig haft någon dålig upplevelse på den festivalen. Dalarna har varit speciellt ända sen första spelningen med Raubtier. Det är egentligen svårt att hitta ord men vi har alltid haft ett massivt stöd i Dalarna.

Hur ser det ut med medlemmar i Hulkoffs liveband?
– Det är jag och familjen Johansson. Anders (tidigare Yngwie Malmsteen’s Rising Force och Hammerfall) spelar trummor och hans söner Niklas och Kalle spelar gitarr respektive bas. Jag hade inga planer när det gällde Hulkoff live men intresset har visat sig vara stort. Just nu är åtta gigs på Sverigeturnén spikade men det kommer att tillkomma flera.

Raubtier då? Hur ser framtiden ut?
– Just nu finns inget planerat. Jag satsar stenhårt på Hulkoff nu så får vi se vad framtiden har att erbjuda i Raubtierväg.

Vad gör Pär Hulkoff om tio år?
– Ja du. Den som lever får se. Jag har en del ouppfyllda mål kvar och jag tar det bit för bit för att nå fram till mina mål. Men det är som sagt svårt att säga för jag kan säga att jag hade inte en aning om för tio år sedan vad jag skulle göra idag. Men jag tycker om att komponera så jag kommer inte att sluta att spela in skivor. Mina planer är dock inte storartade för då är det lätt att de skjuts i sank och blir besvikelser i stället.

Okej Pär. Då har jag endast en fråga kvar och då undrar jag vilken platta du skulle ta med dig till en öde ö om du blev strandsatt där och endast fick ta med dig ett album?
– Åh fy fan. Bara en skiva? Jag vet inte men där jag befinner mig idag så skulle jag antingen välja ”A Vulgar Display Of Power” med Pantera eller en samling med Ungerska danser. Det handlar om enklare sviter som är samlade i ett verk.

Det kan man kalla blandad kompott.
– Herregud ja. Det är ytterligheter åt båda hållen det.

Okej Pär Hulkoff. Jag tackar dig för denna pratstund.
– Tack själv. Vi ses på Sabaton Open Air.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter