VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Matthias Graf från Evertale.

10 Shares

Matthias Graf, sångare och gitarrist i tyska Evertale, hade vänligheten att ta sig tid och svara på några frågor i samband med att deras nya platta ”The Great Brotherwar” släpps.

 

Vilka är Evertale? Berätta lite om bandet.


Vi är ett power metalband från södra Tyskland. Evertales rötter sträcker sig mer än tio år bakåt i tiden. Matze, Matthias Graf, startade det hela när han lämnade sitt gamla band Blackened. Kort därpå anslöt Woody, gitarr, och därpå följde Marco vår basist. Bakom trummorna har det varit rätt många förändringar genom åren men nu känner vi att vi har hittat helt rätt med Wombo från bandet Finsterforst. Vi har alla en gemensam hängivenhet för episk power metal.

Vilka influenser har ni? Om jag får gissa skulle jag säga att Blind Guardian är en av dem.

Ja så är det helt klart även om jag föredrar deras tidiga plattor. Jag tror att alla våra hjältar finns närvarande på något sätt i vår musik. Running Wild, Hammerfall, Gamma Ray, Helloween och Manowar är andra stora influenser för mig. Woody har sina rötter i death och progmetal och tar med sig influenser från dessa stilar in i bandet. Vi försöker ta dessa influenser och blanda dem och så blir det Evertale.

Hur skulle du beskriva ert sound?  Jag skulle kalla det ”German Metal” då det hörs direkt att man lyssnar på ett tyskt band.

Det är helt enkelt power metal. Nuförtiden försöker många band uppfinna sin alldeles egna genre men vi trivs bra med termen ”power metal”. De flesta förstår vad det handlar om då och jag tror inte att någon får fel uppfattning om hur vi låter då. Å andra sidan kan vi kanske vara lite tyngre än många av våra genrekollegor. Det har kommit fram många bra band inom power metal genom åren. Vad vi saknar hos många av dem är tyngden och den råa energin. Vi lägger även ner mycket tid och ansträngning på ljudet under skivinspelningar. Vi testar alltid mycket utrustning och inspelningsmetoder för att få fram det perfekta ljudet och ändå är vi aldrig riktigt nöjda då jakten på DET perfekta ljudet (speciellt för gitarrer) fortsätter i all evighet. Du är inte helt fel ute med uttrycket ”German Metal” eller ”Euro Metal” eller ”Teutonic MetaL” som vissa kallar det. Vår musik drar ju helt klart åt det hållet då den är snabb och tung men ändå melodiös. Men återigen, det är svårt att definiera din egen musik då du enbart hör den från ”insidan”. Hur som helst så har det kommit många viktiga hårdrockband från vårt land genom åren. Det känns som att det varit så i evigheter och vi hoppas så klart att vi är värdiga nog att föra det arvet vidare.

Ert debutalbum ”Of Dragons and Elves” fick en hel del bra recensioner och det gick hem bra hos power metal fansen. På grund av det är det både en och två fans som har höga förhoppningar på nya skivan. Vad är era egna förhoppningar nu när den släppts?

Vi hoppas så klart att fansen kommer att tycka minst lika bra om den nya skivan som vi själva gör. Vi är medvetna om att vi fick väldigt positiva reaktioner på ”Of Dragons and Elves” och det har såklart satt lite press på oss. Vi kämpade ganska mycket med att uppfylla både våra egna och utomståendes mål och förväntningar med inspelningen av den här skivan. Vi har verkligen lagt ner enormt mycket kraft och tid på den här skivan, mer än vad många kan föreställa sig. Nu är vi väldigt tillfreds med vår nya skiva och de första reaktionerna på den var fantastiska. Därför har vi faktiskt väldigt höga förväntningar på hur långt den här skivan kan ta oss som band.

Så vitt jag kan förstå är inte ”The Great Brotherwar” ett konceptalbum men ändå är det mesta av texterna baserade på spelet ”Warhammer 40k”. Blir det inte ett konceptalbum då?

Nja, inte riktigt. Förutom ”Warhammer 40k” har vi låtar baserade på TV-spelen (rollspel) ”Dragon Age: Origins” och ”The Elder Scrolls V: Skyrim”. Låten ”The Journey to Iskendria” är baserad på en bok some heter ”Die Elfen” av den tyska författaren Bernhard Hennen. Låtarna som handlar om ”Warhammer 40k” universumet handlar om olika tidsepoker eller olika historier. Anstränger man sig ett tag kan man nog hitta ett koncept som binder ihop dem, mer eller mindre samtliga låtar handlar om bröder, inbördeskrig och eller att göra revolt mot en förtryckare.

Har ni någon turné inplanerad? Finns det någon chans för fansen i Sverige att se er på någon svensk festival sommaren 2018?

Vi ska definitivt ut och spela så fort det bara går. Vi har några spelningar inbokade med Korpiklaani i Tyskland i februari och mars. För övrigt håller vi på och planerar just nu.Det vore verkligen fantastiskt att få göra några spelningar i Sverige på t.ex. Sweden Rock Festival eller Sabaton Open Air. Kan ni försöka få dem att boka in oss? SNÄLLA!

Vad tycker du hårdrockscenen 2017 har för status? Håller du med om jag påstår att den är väldigt levande och minst så stark som den någonsin varit?

Absolut. Vi tycker att hårdrockscenen är vid väldigt god hälsa i dagsläget. Det dyker upp nya bra festivaler mest överallt och de lockar till sig många entusiastiska fans. Det är coolt och uppmuntrande för oss musiker. Vi har hållit på med det här ett bra tag nu och tiderna har varit betydligt sämre när intresset för hårdrock var ganska svalt. Nu är framtidsutsikterna goda för ett band som oss.

 Till sist. Vilken är tidernas bästa låt?

Det här svaret har ni nog hört många gången men det måste vara ”Master of Puppets.  Det är den ultimata hårdrocklåten.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter