”Ibland kan känslan av att möta rädsla och demoner vara något positivt” – intervju med Sverigeaktuella Taylor Momsen

Trots att det är fem år sedan Taylor Momsen lade sin skådespelarkarriär på hyllan och – enligt henne själv – flydde iväg med sitt rockband The Pretty Reckless på heltid, har de ännu inte besökt Sverige. Förens nu. – Ärligt talat var det längesen jag var så här exalterad av att få besöka nya länder, berättar hon.

Trots att det är fem år sedan Taylor Momsen lade sin skådespelarkarriär på hyllan och – enligt henne själv – flydde iväg med sitt rockband The Pretty Reckless på heltid, har de ännu inte besökt Sverige. Förrän nu.
– Ärligt talat var det längesen jag var så här exalterad av att få besöka nya länder, berättar hon.

Den 16 november är det dags för The Pretty Reckless att för första gången äntra svensk mark då de kommer att agera förband till Stone Sour på Annexet i Stockholm.

Sverige har alltid haft en lång tradition av hårdrock i vår kultur. Om du frågar mig så tror jag att ni har en stor fanbase här i Sverige. Så varför tog det så lång tid för er att komma till Sverige?

– Vår fanbase har blivit väldigt utspridd över hela världen så det har varit svårt att nå vartenda land med de perioderna som vi har turnerat. När vi startade bandet hade vi svårt att slå igenom i USA så vi turnerade här obevekligt. Dock är jag förvånad att vi inte har spelat i Sverige ännu, men vi har hört så mycket fantastiska saker om Sverige och vi är väldigt exalterade att äntligen få se landet, förklarar Taylor Momsen.

Hon fortsätter:

– För oss handlar allt om musiken, spelandet och sången. Vi lever för att spela vår musik och det blir en riktig liveshow, inga datorer, inga som helst trick, bara blod, svett och tårar. När det är live så blir dessutom varje spelning annorlunda varenda kväll, så du vet aldrig vad du kan förvänta dig. Vi är även exalterade att få sammanstråla med våra nya vänner i Stone Sour, de är verkligen ett gäng härliga killar.

På fredag avslutar The Pretty Reckless deras nu pågående USA-turné för att veckan därpå ta sin turné till Europa. Det blir ett minst sagt hektiskt schema för dem när de besöker andra sidan av Atlanten.

Under er Europaturné kommer ni inte bara att besöka Sverige, utan även våra nordiska grannländer, Norge och Danmark. Finns det kanske något ställe du vill besöka eller något särskilt du vill göra när du är på besök här i Norden?

– Ärligt talat var det längesen jag var så här exalterad av att få besöka nya länder. Jag har läst så mycket om dessa länder och de verkar helt fantastiska. Jag vill se landskapen, träffa folket, se kulturen och verkligen känna atmosfären. Det är väldigt inspirerande när man skriver musik. Så mycket historia kommer från den delen av världen och jag vill verkligen uppleva den, påpekar Taylor Momsen.

Du kommer nu att besöka Sverige när vi är mitt i det mörka vinterhalvåret. Under dessa tider är det många artister som får inspiration till att skriva mörk och melankolisk musik. Hur får du inspiration när du skriver musik?

Det känns som att mitt liv är väldigt liknande. Jag spenderar mycket tid med att skriva musik under vintermånaderna hemma i Northern Maine, det sätter mig i en väldigt introvert sinnesstämning. Det tillåter en att se på verkligheten av vad det innebär att vara människa ur ett slags frigörande perspektiv. Många av mina favoritartister skapade sina verk under sådana omständigheter. Det tillåter en nämligen att inse sanningen som ligger bortom all distraktion från den yttre världen. Man hoppas då på att få komma underfund med saker och ting och kanske skriva en låt om det. När jag sedan behöver energi så skriver jag musik i mitt hem i New York, där hittar jag både styrka och ansträngning som jag inte kan hitta någon annanstans.

[media-credit name=”Foto: Andrew Lipovsky” align=”aligncenter” width=”550″]”Ibland kan känslan av att möta rädsla och demoner vara något positivt” – intervju med Sverigeaktuella Taylor Momsen 1[/media-credit]

Ert senaste album ”Who you selling for” känns enligt mig lite mörkare i jämförelse med era två tidigare skivor. Vad var din sinnesstämning när du skrev den skivan?

– Sinnesstämningen som vi går in i när vi skriver vår musik är alltid densamma. Jag försöker sätta mig själv i situationer där jag är öppen för inspiration. Nästan lite som meditation och det som kommer ut och har den rätta styrkan är vad som sedan skapas till en låt. Idéerna till senaste albumet kom till som de kom till, som från en okänd plats. Vad som många människor kallar mörker skulle jag hellre kalla för verklighet, det finns alltid olika perspektiv beroende på vem som lyssnar. Ibland kan känslan av att möta rädsla och demoner vara något positivt.

Före detta Hollywoodkarriär

Taylor Momsen har länge varit verksam i Hollywood som skådespelerska. Redan som barn spelade hon mot Jim Carrey i ”Grinchen – Julen Är Stulen” men kanske mest känd är hon för sin roll som Jenny Humphrey i tv-serien ”Gossip Girl”. Att hon valde att lägga ner sin skådespelarkarriär är dock inget hon ångrar.

– Det finns en del saker jag ångrar att jag gjort. Men slutat skådespela är inte en av dem. Det känns som att jag startade bandet i rättan tid. Skådespeleriet var mer som ett jobb för mig, så att så snart jag kunde slutade jag mitt jobb och flydde iväg med ett rockband i stället. Jag skulle aldrig byta ut det mot något. Jag känner att jag har haft en otrolig tur, musikskapande är nämligen en hård och passionerad väg som verkligen tar över ens liv helt och hållet. Man kan inte tjäna två mästare samtidigt, och musiken är min mästare.

Som avslut hälsar Taylor Momsen att deras första Sverigekonsert absolut inte kommer att bli deras sista besök i Sverige.

– Jag ser fram emot att få spela i Sverige. Första gångerna brukar dessutom vara de allra bästa och jag hoppas att ni kommer för att se oss. Det här blir den första av många resor till ert vackra land.

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER