VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Casablanca-Apocalyptic-Youth-Artwork

Intervju med CASABLANCA

Casablanca-Apocalyptic-Youth-Artwork

Den 7 april fick Rocknytt chansen att träffa Casablanca för en liten pratstund innan det var dags för deras spelning på Sticky Fingers. 

Det var en småkylig kväll när jag vandrade ner till Sticky Fingers för min intervju med Casablanca, ”supergruppen”, bestående av:


sångaren Anders Ljung (Space Age Baby Jane)
basisten Mats Rubarth (tidigare fotbollspelare i AIK),
trummisen Josephine Forsman (Sahara Hotnights),
gitarristen Erik Stenemo (Melody Club
gitarristen Ryan Roxie (Roxie 77, Alice Cooper).

De släppte nyligen sitt debutalbum, Apocalyptic Youth – ett album som rosats av kritikerna och som tagit dem till oanade höjder, och gjort bandet större än vad de själva trott från början.
”Titeln på albumet präglar alla medverkande i bandet”, säger Ryan, ”vi ÄR Apocalyptic Youth”.

Många såg kanske bandet redan 2010, då de var förband åt inga mindre än KISS. Detta var en spelning som gav dem blodad tand och de visste att de ville ha mer. På frågan om de föredrar klubbar eller festivaler så svarar sångaren, Anders, att de ju mest spelat på klubbar, men även Scandinavium, Globen och Malmö Arena.
”De flesta band börjar med att spela på klubbar och sedan går det över till större forum, men vi gick från den stora scenen till att spela på klubbar”, säger Ryan och skrattar, ”Vi är ett arbetarband och vi kämpar hårt, precis som alla andra band.”

Det märks tydligt på detta sköna gäng att de är redo för mer utmaningar, de vill erövra fler länder och deras arenor. Ett sätt att uppnå detta har inneburit att vara tillmötesgående med pressen, vilket de tycker gav bra publicitet till deras album. Bandet har gjort sig tillgängliga, och kommer det en möjlig spelning upp så tar de den direkt, vilket understryker att de jobbar hårt för att nå till sitt mål.

Själva uppsättningen av bandet har gett Casablanca bra förutsättningar, med tanke på deras förflutna i tidigare band och övriga karriärer, och de kommer göra fler album tillsammans i många år framöver.
Som jag nämnt ovan fick deras platta bra kritik, något de själva tycker skulle kunna bli ännu bättre – de ska upp till toppen! Och detta är något de heligt lovar att nästa platta kommer göra, och de har redan färdigt material – vilket de hade börjat öva in tillsammans redan förra veckan – bekräftade Anders.

Det som skapade mest diskussion i bandet var när jag frågade om deras bästa bandminne tillsammans. Självklart tyckte de att spelningen med KISS var bra, men Anders inflikar även att ”the best is yet to come”.
De är alla eniga om att inspelningen av albumet var ett roligt minne, att Chris Laney producerade och att allt skedde på ett lite klassiskt old school-sätt. Men även att skriva låtarna tillsammans var också kul, men de skyndar också med att tillägga att de har drabbats av ett lite för kort minne…  

Om de nu har så kort minne är ju en annan fråga, för de minns nästan i detalj hur deras föregående spelningar sett ut. Så när jag frågar vilka av de föregående spelningar som varit bäst är det även här spridda skurar. Basisten, Mats Rubarth, föreslår en spelning i Malmö men blir snabbt överröstad.  Erik Stenemo tycker att deras allra första spelning tillsammans var den bästa, för det var första gången de fick stå på en scen tillsammans och se hur de funkade ihop. Anders drar då till med ett riktigt rock-stjärne svar och berättar om den gången han hade blivit förbannad på en spelning och tagit sönder två mick-stativ, det var ett roligt minne för honom, men medger sedan skrattande att det kanske inte hade varit det för publiken.

Här börjar både frågor och tid rinna ut, och det blir dags att runda av innan bandet ska ut och spela. Det hade varit en riktigt kul och spännande pratstund och snart ställde jag mig vid scenen och rockade loss med övriga i publiken på Sticky Fingers.

{youtube} PA4rq9B9ubs{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link