VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
FRONTPAGE NJESFABRIKEN

Intervju – Renegade Five

19 Shares

FRONTPAGE NJESFABRIKEN

I lördags klev RENEGADE FIVE upp på Nöjesfabrikens scen för att fira släppet av nya skivan “NXT GEN”. Men innan dess satte de sig ner och pratade med Rocknytt om skivan, medlemsbyten och om framtiden.

Tre nya medlemmar har tillkommit (Daniel Johansson på sång, Jimmy Lundin på bas och på trummor Marcus Nowak). Vadan detta kedjebyte, för att använda en hockeyterm?
– Man måste ju toppa laget, hehe. Nej men, allt gick väldigt fort. Vi var ju polare som körde igång på skoj och på allvar när vi märkte att det gick bra. Det var familjesituationer som gjorde det. “Droppen” var väl Rockweekend-turnén vi åkte med bland andra MUSTASCH, då var man borta mycket och några kände att det blev för mycket. Det är myntets baksida, man måste betala för att få rock n roll-livet. Men vi andra var hungriga och fortsatte. Marcus och Jimmy var med då också som side-kicks och Marcus var även med och arrade en del låtar. Han var egentligen redan med i bandet, men inte på bild (Per Lidén, gitarr).När påbörjade ni arbetet på “NXT GEN”? Var skrivprocessen annorlunda jämfört med första skivan? Hur är stilen på skivan?
– Vi började egentligen för två år sedan, men Daniel kom in på sång då och det tog tid att hitta rätt stuk på allt. På allvar så började vi drygt ett år sedan och var klara förra sommaren. Vi skulle egentligen släppt skivan i höstas, men det blev förskjutet av olika skivbolagsanledningar så vi fick vänta tills nu. Det var lite annorlunda, första skivan skrev vi på akke-gura och så. Men när vi turnerat så mycket som vi gjort, så blir man mer musikaliskt utvecklad och börjar tänka annorlunda mentalt. Så det blev lite mer instrumentalt, mer “edgy” och hårdare fast fortfarande med melodi och mer riffigt(Per).
JIMMY NJESFABRIKEN– Ett annat steg var även att vi gick från sexsträngade nerstämda gitarrer till sjusträngade och nerstämda istället, femsträngad bas då i mitt fall (Jimmy Lundin, bas).
– Ja, förut hade man en tjock sjätte sträng och det lät förjävligt haha! Nu är det mer riktiga gitarrer gjorda för ändamålet och då kan man droppa dem ytterligare en helton (Per).
– På första skivan började vi dessutom inte i änden att vi turnerar, utan “nu gör vi en skiva” med musiken vi gillar. Erfarenheten därifrån och från turnén tog vi med oss när vi gjorde nästa platta: hur känns det när man framför en låt (Håkan Fredriksson, keyboards). Det var rätt mycket vi tog med oss.
– Exempel på det är som det med att börja med sexsträngad gitarr och fyrsträngad bas med normal stämning. Så tyckte man “nä, det är ju gött och kötta ner sig lite mer” vilket gör att man stämmer ner, det är första steget. Nu då så är det mycket smidigare; istället för att femtonhunda gitarrer så har man en sjusträngad gitarr och femsträngad bas att kötta på (Jimmy).


På vilket sätt har de nya medlemmarna bidragit med arbetet på skivan och bandsämja överlag?
– Marcus är precis som jag ett kontrollfreak, så vi har proddat skivan ihop. Han är extremt rytmiskt och har mycket idéer även till gitarr- och basspel. Saker som han normalt tänker för trummor kan man översätta till gitarr, bas och synth. Där har han verkligen bidragit med sitt tänk. Med Daniel, eftersom han är en annan sångare, så bygger man arrangemangen så det ska passa hans röst. Daniel har inte varit så mycket involverad i produktion, av naturliga skäl då han sjunger för man plockar in det sist (Håkan).


DANIEL NJESFABRIKEN2Vad var det hos Daniel som ni fastnade för?
– När vi bytte sångare, så fick vi väldigt många olika förslag på sångare. Det är jävligt svårt att hitta någon som passar in i den genren vi håller på med och som passar in i gänget, det är mycket som ska stämma. Och det tyckte vi det gjorde med Daniel (Håkan).
– Det var det ni “tyckte” då, haha (Daniel Johansson, sångare).


Är alla i bandet utspridda över landet?
– Jag är född i Åmål och bor numera i Västerås, efter att ha flyttar runt lite (Daniel).
– Jimmy och Marcus bor i Karlskoga, jag och Per i Karlstad. Vi samlas ofta i Karlskoga för att repa, det blir mittpunkten på något sätt (Håkan).
– Metropolen Karlskoga, hehe (Jimmy).
– Nej, det sa jag inte! Det blir hyggligt nära för oss alla (Håkan).


Ni spelade på lite rockhak i USA, bland annat Whiskey A Go Go i Los Angeles. Är det någon liknande satsning i görningen?
– Det är det faktiskt! Inget spikat, men mycket planer både i USA och i Europa. Vi vill ju vidare och utanför Sverige, vi har både ett amerikanskt och svensk management så det jobbas parallellt på alla fronter. Men man måste också förankra det någonstans först och det är såklart lättast att göra det här hemma, men det finns lite idéer med support-turnér i Europa och college-turnér i USA så vi får se vad som händer (Håkan).


PER NJESFABRIKENI och med Pers bakgrund i DA BUZZ, har det varit svårt att få cred som rockband?
– Skojar du, haha (Håkan)!
– Det har faktiskt varit ett mindre problem än vad jag trodde. När vi satt på Bonnier i början (bandets gamla skivbolag. De är numera signade till Universal, förf. anm), så sa vi först “nu måste du särskilja här ordentligt” och det gjorde jag inte. Vi var till och med “förband” till Da Buzz! Men jag har inte hört ett ont ord faktiskt, det bevisar också hur öppna hårdrockspubliken är som lyssnar på det vi gör istället för det jag gjort innan (Per).


Vad händer härnäst då efter kvällens gig?
– Nu närmast en klubbturné under våren, som vi ska genomlida med bravur. Sedan är det festivalsommar, en del bokat och en del på gång. Det som är spikat officiellt är Skogsröjet, det andra kan vi inte säga än. Sedan är det lite på gång i höst.


Vad tycker ni om Rocknytt då?
– Värde…öh värde-bra haha! Suveränt (Jimmy)!
– Det är fantastiskt med forum som håller på med det vi gillar också, det är grymt med sån’t. Det bevisar ytterligare det här med hårdrockskulturen; man bryr sig om musiken, vilka som är med i banden, man engagerar sig på ett sån’t sätt som popvärlden inte riktigt gör. Det är ett mycket djupare musikengagemang (Håkan).


Något annat ni vill tillägga?
– In och gilla oss på Facebook (Jimmy)
– Följ oss självklart, både på Rocknytt och på vår hemsida, det är viktigt (Håkan)!


Rocknytt tackar för pratstunden och önskar lycka till!
Foto: Christian Larsson

Renegade Five – Alive

{youtube}apfVR140As8{/youtube}

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter