VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
FRONTPAGE NJESFABRIKEN

Intervju med Eyes Wide Open

28 Shares

FRONTPAGE NJESFABRIKEN

Karlstad-bandet EYES WIDE OPEN har fått en nästintill flygande start på karriären; förbandgig åt RENEGADE FIVE, en rosad EP och kontrakt med prominenta bokningsbolaget HornsUp Agency. Innan spelningen, satte sig bandet med Rocknytt och berättade om slitet de lagt ner, om framtiden och vem i bandet som har sämst musiksmak.


Ni bildades augusti 2011 och har redan nu hunnit släppa en debut-EP och fått kontrakt med HornsUp Agency. Hur kunde det gå så pass snabbt?


– I sin korthet; en jävla massa slit. Vi har inte direkt glidit in på ett räkskal…jag menar räkmacka, haha! Vi har jobbat jäkligt hårt i studion med materialet och skickade till Rikard Löfgren som fick mixa och mastra det, han gjorde ett suveränt arbete. Sedan har vi jobbat hårt med Facebook och sociala medier överhuvudtaget (Patrik Fahlin, sång).

– Det är det många band misslyckas på. De gör jävligt bra musik, men glömmer att marknadsföra den (Kristoffer Strandberg, gitarr).


Vad har ni gjort mest för att marknadsföra er?

– Mycket Facebook, Youtube och sån’t. Bara mata ut och försöka få kontakt med rätt folk (Erik Engstrand, gitarr).

– Vi har mailat till väldigt många, hehe (Jesper Lindgren, bas).

– Ja, det är det klassiska “spammandet” helt enkelt. Men det funkar (Patrik)!

 

Men bestämde ni direkt när ni bildades att “nu ska vi skriva låtar”?

– Nja, vi hade lite låtar innan som vi börjat bygga på (Kristoffer).

– Vi började skriva låtarna redan under sommaren, men då hade vi inte hela bandet. Men i augusti så fick vi alla medlemmar, så då var det bara att köra järnet (Erik).

 

Ni alla kommer från band med olika stilar; ENEMY OF MY ENEMY och INFERIOR var mer thrash-inriktade. Stilen ni kör nu är lite mer melodisk. Vad fick er att välja det?

– Vi har alla väldigt olika inspirationskällor, ganska mycket som sticker ut från varandras musiksmak. Vi hittade en form av “common ground” i den musiken vi gör. Jag själv är uppväxt med gamla IN FLAMES; “Jester Race”, “Whoracle” och “Lunar Strain”, jag älskar dem skivorna och kommer alltid göra det. Enemy Of My Enemy körde också lite melodiska grejer, så jag är väl invaggad i det (Patrik).

 

Vem har sämst musiksmak av er då?

Alla pekar mot trummisen Karl Adamsson och utbrister i ett gemensamt gapskratt.

– När man kommer in i replokalen och bara Karl är där, så hör man bara “uhn-tss-uhn-tss-uhn-tss” (Kristoffer).

– Och VERONICA MAGGIO hör man också! När man kommer in, så sitter han där och bara “duh-duh-dah-duh-duh-dah”, haha (Patrik härmar en trummis som spelar med dubbelpedal)!

– Men det går jättebra att köra dubbelpedal till Maggio, hon vet bara inte det själv än (Karl Adamsson, trummor).

 

En del kritiker har jämfört er med IN FLAMES och SONIC SYNDICATE. Vad skulle ni själva säga att ni spelar?

 – Vi har inte satt oss i någon genre direkt, vi spelar metal och sedan vet vi inte så mycket mer (Erik).

– Vi lyssnar alla på In Flames, så självklart finns det influenser av dem. Men eftersom vi alla gillar olika, så har vi försökt plocka det vi gillar från olika stilar och band till det vi skapat (Patrik).

– Sonic Syndicate dessutom är ju uppbyggt kring två sångare, vilket vi inte har, och mycket synthslingor. Vi har visserligen synth med på några låtar, men det är inte det som styr (Erik).

– Vi behöver liksom inte begränsa oss. Vi tar in det som lyfter låten oavsett om det är en stråkkvartett, ett piano, en megafon…det spelar ingen roll (Patrik).

– Vi har också tagit bort mycket “bara för att”-grejer. Jag har spelat mycket thrash metal innan och då har jag tagit med något bara för att “det låter så jävla coolt”. Nu gjorde vi istället som vi själva ville (Kristoffer).

 

Hur fick ni kontakt med HornsUp Agency?

– För att göra lång historia kort; jag känner en kille i Stockholm som hade mycket kontakt med dem. Han har Dirty Nights på Harry B James och är numera vår agent på HornsUp Agency. Han visade upp våra låtar för dem och de gillade det direkt, så de hörde av sig och frågade ifall vi var intresserade (Patrik).

 

Varför valde ni att släppa en EP och inte en fullängdsskiva?

– Vi kände att vi hellre släpper en mindre men starkare produkt än något som är halvbra rakt igenom. Jag kan säga att jag är jävligt nöjd med alla låtar, de har alla sin egen karaktär (Patrik).

– Rent ekonomiskt sätt är det lättare att få ihop en EP än ett album när man är ett så nytt band. Så det föll sig egentligen naturligt för oss (Erik).

– Vi har inte haft några sponsorer till detta. Vi har alla jobb vid sidan av som vi sliter med på vardagarna, sedan har vi kört sena nätter och helger med det här. Vi har lagt i stort sätt varenda krona vi fått för att få ihop det(Patrik).

 

Hur ser framtiden ut efter spelningen?

– Nästa spelning är i Västerås, sedan ett Stockholms-gig i juli och lite andra grejer på gång i sommaren. Men det är inget jag kan prata om än tyvärr (Patrik).

 

Vad tycker ni om Rocknytt?

– Råbra (Kristoffer)!

– Ärligt talat, Rocknytt har varit till förbannat stor hjälp. Där har vi verkligen en marknadsföringskanal som vi använt; vi fick en blogg och så äckligt mycket stöd (Patrik)!

– Ron kan få en liten klapp på stjärten, han är enormt duktig (Erik).

 

Rocknytt tackar för intervjun och de goda vitsorden och önskar Eyes Wide Open lycka till i karriären.

Foto: Christian Larsson, Rocknytt


Eyes Wide Open – Waiting to burst

{youtube}7BufW6IUIjE{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter