VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Ett slut och en början för Eyes Wide Open

15 Shares

Förra våren, när Eyes Wide Open precis skulle påbörja sin då största turné, tvingades sångaren Patrik Fahlin att hoppa av bandet av personliga skäl.

Bandet lyckades dock lösa vad som kunde ha blivit en kris och ett och ett halvt år senare är de tillbaka med en delvis ändrad laguppställning och nya skivan ”And So It Begins”, som är den avslutande delen av en trilogi. Ett slut och en ny början på samma gång.


Rocknytt får kontakt med bandet via Skype. Hela truppen sitter samlade i sin egna inspelningsstudio och består av gitarristen Kristofer Strandberg, basisten Jesper Lindgren, trummisen Karl Adamsson och tidigare gitarristen och numera sångaren Erik Engstrand. Humöret är på topp trots att det är dagen efter en fest för bandet, som förutom intervju spenderat söndagen till att packa förhandsbeställningar av nya skivan.

Eyes Wide Open föddes år 2011 och året därpå förlöste de sin debut-EP ”Revelations”. EP:n var den första delen av en trilogi och omslaget visade en mörkklädd figur som betraktade en stad som stod i brand.

– Trilogin börjar med att vi förutspår domedagen, berättar Erik Engstrand. Vi följde upp det ganska fort senare med ”Aftermath” (som var ett fullängdsalbum, förf. anm.), som är efterdyningarna av domedagen. Vi hade en inriktning på sista plattan som inte alls var som den blev nu eftersom vi bytte sångare och gick igenom en fas, så bestämde oss för att ändra utgången på trilogin. Den börjar egentligen med de här föraningarna man haft om domedagen, ”nu håller det på att ske, vi går närmare och närmare mot det vi har förutspått”.

– Vi hoppar tillbaka till nutid, fortsätter Kristofer Strandberg. Om vi fortsätter som vi gör så är det dit vi kommer.

Byte av sångare och genomgång av en fas, var det. I mars 2016 valde dåvarande sångaren Patrik Fahlin att hoppa av bandet. Beskedet kom först som en chock för de andra medlemmarna, även om de nu i efterhand förstått att ”det har legat i luften”. Medlemmarna beskriver dagarna efter Patriks besked som ett ”grin-maraton” och att de undrade vad de skulle göra nu.

Upprinnelsen till avhoppet började med att Patrik Fahlin hade blivit pappa samtidigt som problem på hans dagjobb lett till sjukskrivning. Eyes Wide Open var då samtidigt på gång med att påbörja en Europa-turné som förband till The Unguided, en turné som många band i EWOs storlek skulle offrat både en och två kroppsdelar för.

– Han kunde inte både turnera, vara sjukskriven, ha familj…hela livet krockade för honom, berättar Erik.

Bandet började febrilt leta efter vikarier, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Man övervägde att ställa in turnén, vilket dock skulle resulterat i en ekonomisk smäll för bandet. På en av bandets sista spelningar med Patrik, festivalen Metal Over Malta, föreslog Erik Engstrand att han kunde prova att ta sången.

– Det blev en nödlösning, men jag kände att vi inte hade så många andra val och min inställning var att vi skulle lösa det. Och så fort alla var med på det tåget så löste vi det.

Det första giget var väldigt nervöst, berättar Kristofer. Men det blev bättre och bättre för varje gig och redan i mitten av turnén var vi alla säkra på att det var så här vi skulle fortsätta.

Bandet försäkrar dock att det inte då och inte nu heller råder något ont blod mellan dem och Patrik.

Han är fortfarande en nära vän, säger Erik. Han angav väldigt bra och personliga anledningar, vilket vi respekterar honom för. Vi har inte förlorat honom som vän, snarare som en del av den här familjen.
Han var hemma hos mig på kräftskiva i fredags, tillägger basisten Jesper Lindgren och får med hela bandet i ett hjärtligt garv.

Men Erik, har du alltid haft sången naturligt? Jag blev själv överraskad och tänkte ”shit, han kan verkligen sjunga”.

Jag blev lika överraskad också, säger Erik och skrattar.
Vi har mest hört honom göra ljud ifrån sig innan, tillägger Kristofer.

Erik har kört körsång innan, enligt sig själv ”mest skrikit för full hals”.
Men jag har tränat lite tidigare eftersom jag har velat kunna growla. Man har försökt, men det har inte låtit bra förrän nu när man blir pushad och det var tvunget att funka. Jag var i studion varje dag tre veckor innan turnén, det skulle bara fungera.

Trummisen Karl Adamsson avslöjar att det faktiskt finns videobevis på dessa träningar, till och med ett klipp som Erik skickade in för en audition till sångarposten i ett av Karls tidigare band.

– Det är väldigt länge sedan och det är mörkt kan jag säga dig, det är jävligt metal, haha!

I nuläget fortsätter Eyes Wide Open således som en kvartett. Eriks livegitarr hörs numera som ett förinspelat spår och drar paralleller till Engel, där Niclas Engelins gitarr är förinspelad och spelas upp live när han är upptagen med In Flames. Bandet har fört diskussioner om att eventuellt ta in en ny gitarrist, men de tror att ”det blir svårt att ta in en ny familjemedlem” i nuläget.
Fansen har till bandets glädje tagit emot sångarbytet väldigt bra.

– Jag har fått kommentar som att sången låter mer ”arg”, mer ”edge” i growlet, mer volym.
– Vi var såklart rädda för att folk skulle säga ”nej, det var bättre förr”, men jag tror inte vi har hört det en enda gång.

Arbetet med ”And So It Begins” påbörjades redan i februari förra året och fortsatte i maj samma år efter hemkomsten The Unguided-turnén.

Patrik Fahlin hade hunnit lägga sång på tre demolåtar, men bandet valde att skrota det och börja om från början. Arbetet tog därmed ett par månader extra i anspråk, men med resultatet att Eriks sång blev bättre och bättre för varje låt som spelades in. Gitarr, bas och sång spelades in i bandets egen studio och trummor, mix och mastring gjordes i välkända Leon Music Studios. Bandet arrangerade sedan ett förhandsparty för ett 40-tal fans i oktober, där de fick höra hela den färdiga skivan nästan ett år innan den officiella releasen.

– Vi mixade om den senare och var klara i november, berättar Kristofer. Därefter var det en skivbolagsfråga fram till mars-april, då fick vi bestämma oss.

– Vi hade skivbolag som var intresserade och som vi väntade svar från, tillägger Erik. Till slut kände vi att vi inte kunde vänta så länge till.

Valet blev sedan att släppa skivan på sin egenstartade etikett ES Music. I april skrev man dessutom på ett distributionsavtal med Sony Music, vilket innebär att sistnämnda ser till att skivan finns tillgänglig för streaming och fysiskt köp. Bandet utesluter dock inte att i framtiden skriva på ett regelrätt skivkontrakt, det rätta måste bara dyka upp först.

Ett slut och en början för Eyes Wide Open 1

Fans av Eyes Wide Opens tidigare material kommer känna igen sig i ”And So It Begins”.

Det är melodisk metal i liknande sfär som Soilwork och In Flames, utan att låta som efterapare. På låtar som ’Death of Technology’ och You Still Are You’ har framförallt synthar fått en mycket framträdande roll. På förstnämnda har man även slängt in ljudet av en bilkrasch som blandas in i introt.

– Vår producent Gustav Ydenius har gjort de mesta syntharna och Karl också, säger Kristofer med en nick åt trummisen. Vi gav Gustav lite ”clean slate”, ”testa om det blir bra”. Han är på ungefär samma våglängd som vi.

– Vi är ju ett gitarrdrivet band, men vi har lagt in syntharna för att höja effekten och göra det ännu bättre, fortsätter Erik. ’You Still Are You’ är ett roligt exempel, för den låten var det inte en enda synth överhuvudtaget. Sång och allt var klart, sedan…jag vet inte, Karl fick väl en stroke eller något, haha. Han satt hemma och gjorde synthar på den! Och det är så den låter idag. Vi kanske ändrade två små grejer i låten, han hade lagt synth på allt och helt plötsligt uppenbarade sig ny text, ny sångmelodi och så kändes låten komplett. Alla i bandet fick rysningar! Vi kände då ”jamen, det är klart det ska vara synth på den här låten”.

– Det var en sådan låt som man kände inte hade tagit sig hela vägen, den var inte så bra som den kunde bli, fortsätter Karl.

– Vi har försökt att inte heller gå ”over board” med sån’t, fortsätter Erik. Vi vill fortfarande hålla det gitarrdrivet. Men där synth har funkat så har det ju funkat och då är det bara dumt att ta bort det.

Reaktionerna på lyssningspartyt blev också av positiv karaktär. Bandet gav fansen uppgiften att skriva upp sitt val av förstasingel på varsitt papper och resultatet blev att nästan alla ville ha låten ’Defining Me’ som förstasingel. Bandet hade även den i åtanke. Låten blev även förärad med en musikvideo. Delar av videon spelades in av Erik och Jesper i närheten av Fryken i Värmland.

– Vi hade tur, för den dagen vi skulle filma så var det fränt väder, berättar Erik. Det var som en dimma som låg över hela Fryken. Det var jävligt coolt! Sedan spelade vi scener i en lagerlokal i Kil som vi fick låna. Vi fixade allt med ljus och sån’t, så det är en väldigt egenproducerad video.

Närmast på agendan efter skivsläppet blir tre spelningar i Linköping, Göteborg och Stockholm. Därefter kommer bandet vara förband till supergruppen Cyhra på deras spelning i Helsingfors i Finland i oktober.

Något annat ni vill tillägga?

Ja, om folk gillat det de hört så får de gärna supporta och köpa skivan, säger Kristofer.
Stöd svensk metal, tillägger Karl på bred Karlstadmål och får med alla i ett gemensamt garv.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter