VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Hela Bandet_NJESFABRIKEN

Intervju med JØRN LANDE

Hela Bandet_NJESFABRIKEN

Innan JORN uppträdde i Rockbaren på Nöjesfabriken i Karlstad den 24 februari fick Rocknytt möjligheten till en pratstund med frontmannen JØRN LANDE och hans bandmedlemmar. En pratstund som skulle visa sig gå en fight mot klockan och som till slut fick avbrytas p.g.a. att det var dags för stagetime.

Är det här första gången ni är i Karlstad och spelar?


Ja det är väl det, jag har vart på genomresa här någon gång men det är väl det enda. Vi har vart inne på systembolaget en sväng när vi var på väg till Power Meet i Västerås. Vi har varit på Power Meet ett par gånger nu och ofta i samband med någon spelning.

Ja vi har väntat på att få se er här under en längre tid nu, speciellt eftersom det inte är så långt hemifrån er,

Nej det är inte så långt, men det har vart mycket andra spelningar i Sverige de senaste två åren. Egentligen tack vare Live Nation och Edward Janson, innan det har vi egentligen inte gjort så mycket i Skandinavien förens nu under de två senaste åren. Det har mest varit Europaturnéer, Tyskland, England och Skottland, Östblocket, Italien m.m.

Jorn Njesfabriken

Senast, ni var i Sverige var tillsammans med Motörhead,

Ja i december, det var egentligen en tillfällig ”happening”, Willy (Willy Bendiksen, trummor) känner Lemmy och Phil Campbell sen när de var yngre, och har haft kontakt sen i början av 1980-talet, Willy hade även en rockbar på 90-talet som Lemmy brukade dyka upp på i samband med spelningar. Nu var det väl att de höll kontakten via Skype och de pratade lite om vad vi gjorde och vi var för tillfället igång med att spela in vår nya skiva. Vi hade planer på att arbeta i studion på hemmaplan i december och hade precis kommit hem från en studiosejour i Wales i november då vi var i den legendariska studion ”Monnow Valley Studio”. En studio som jag alltid velat spela in i, där har bl.a. Black Sabbath och Zeppelin spelat in tidigare. Det är väl en sorts hårdrockens motsvarighet till ”Abbey Road”. Ungefär 70-80% av skivan gjordes där för att som sagt slutföras på hemmaplan.

Men sen kom det här med Motörhead upp så vi fick vänta lite med skivan.

Så spelningarna med Motörhead var något som bara skedde spontant, kul med en lite större och annorlunda publik jämfört med tidigare också. En publik som är väldigt inne på att man ska kunna leverera live, visa att man är ett äkta rock ’n rollband och att man kan sitt hantverk, en kritisk publik. Men vi är ett klassiskt gammaldags typ av band så därför trodde vi att det skulle fungera för oss, för vi gör det vi gör och tror på att det blir bra.

Kan ni avslöja några mer detaljer om skivan?JORNTORE Njesfabriken

Den är lite mer upptempo, det är snabbare låtar än på t.ex. Spirit Black. Vi fick en nytändning när vi började skriva igen och när vi tittade tillbaka på vad vi gjort tidigare så kom idéerna att skapa något mer energifyllt än förut. Tidigare har det vart ganska tung, ”midtempo” musik.

Men det är fortfarande klassisk Jorn hårdrock, med lite mer rock’n roll än förr.

Planen är att släppa den via Frontiers i början på juni.

Korpen* som är med på alla era skivor, vad betyder den?

Jag har bara tänkt på att jag gillar kråkan, det är den jag ser varje dag när jag är ute och reser och den jag ser från mitt fönster. Jag har tänkt många gånger att den är helt fri, tuff och vild, lite som oss.

Jag tror bara att jag blivit fascinerad av kråkan i kombination med arbetarklassen, för mig symboliserar kråkan flera saker, t.ex. arbetarklassen, jag kommer från industrialiseringen av Norge, och kråkan blir en symbol för detta, den symboliserar var vi kommer ifrån. Och vi kan även dra paralleller mellan vår musikstil och kråkan, musiken liksom fågeln är rå, naken och tuff, inget tillgjort. Samtidigt är man lite av en outsider precis som kråkan då vi valt att bli musiker som inte är politiskt korrekt, och att vi på så vis kan känna oss mer fria genom att vara lite av en outsider. Fri som en fågel, eller i det här fallet, fri som kråkan.

Den har följt med oss på skivomslaget ändå sen början och nu kommer ni säkert få se den igen.

{youtube}qoHFyULLCW8{/youtube}

LP, har börjat komma tillbaka, har ni funderingar på att släppa nya skivan även på LP-skiva?

Jag har frågat Frontiers om det men inte fått något definitivt svar än, det blir i så fall någon limiterad upplaga. Vi har gjort det tidigare, ”Spirit Black”, som släpptes på LP i en begränsad upplaga.

Men jag ser gärna att släppen inte ska vara i en begränsad utgåva, jag tycker att det ska finnas en möjlighet att kunna köpa plattan som man gillar i både CD och LP-format. Och det har inget att göra med att tjäna pengar, jag själv tycker det är nostalgiskt med LP-skivor och jag gillar att ha den musiken jag tycker om även på en vinyl.

BassistGitarrist NJESFABRIKEN

Hur ser du på musiken idag jämfört med förr i tiden, säg på -70-talet och -80-talet?

Det spelar ingen roll hur länge man hållit på, hur stora man än är, så är det väldigt svårt att sälja skivor nu. Hade man dock gjort samma skiva i mitten av 70- eller 80-talet hade den sålt betydligt mer, det man måste göra nu för att få saker att gå runt är att uppträda live.

Man måste ut och visa upp sig, spela och säga ”Hej, här är vi”, egentligen precis som man gjorde när man var ung. Nu måste man jobba även när man vart med länge, man måste vara aktiv och leverera från år till år, man har inte råd med att vänta i fem år för att försöka skapa en klassiker. Man måste hela tiden vara produktiv.

Många har varit bortskämda med att haft väldigt gott om tid att göra sina skivor och man har fått stora belopp i förskott.

Men nu ska man leverera utan en stor budget, där vi inte kan göra den perfekta videon osv. Nu ska det vara enklare, billigare och mer realistiskt. Tempot är högre och saker och ting ska vara klart snabbare och samtidigt som moderna hjälpmedlen blivit allt bättre har nivån kanske sjunkit då du inte behöver vara den mest talangfulla för att göra en bra platta. De som inte hade ”det” på 80-talet, de sitter nu och gör metallplattor till låg kostnad, de kan alltså kompensera brist på talang med hjälp av de moderna hjälpmedlen som finns idag, man kan skapa en produkt som låter bra även om det saknar den rätta feelingen så blir det en bra arrangerad produkt.

Som det är till stor del idag och som det har varit sen 10-15 år tillbaka där musiken skapats till stor del med hjälp av alla dessa moderna hjälpmedel blir musiken enligt mig betydligt mer steril och livlös. Den saknar groovet som fanns förr i tiden när man var tvungen att kunna lira och leverera, en tid då man övade mycket mer på att spela. Vi har gått tillbaka till det här nu och vi kände inspiration när vi var i Wales att lägga stort fokus på groovet i musiken. Ett gott exempel på att vi kanske går mot en ny period igen är Foo Fighters senaste skiva där de stått i garaget och gjort det bra och inte justerat filer och musiken i datorn.

{youtube}7Dtlh6zKFa0{/youtube}

Vi märker ganska tydligt att det är viktigt för Jorn att vara äkta inom musiken, att ha en kärlek till rock’n roll så vi frågor hur han ser på den saken,

Alla står och visar hornen och är världens tuffaste men hur många är det egentligen som menar det utan att man bara provar att vara tuff och cool? Det är ett kopierat sätt att försöka vara äkta på. Det är inget fel att vilja vara med i metalfamiljen men det är nog väldigt få som är äkta dedikerade till metalvärlden. Det finns nog många wannabes som drömmer om något som de egentligen inte kunde bli men vill inte inse att det inte är så heavy och att de kanske inte är berättigade att visa hornen. Men så har vi de yngre som kommer fram som är less på det som är konstruerat och tyr sig till äldre musik och blir fan av den typen av musiken, och jag tror det kommer fler och fler de kommande åren som kommer.


TORE NJESFABRIKENTror du det finns någon ny Ronnie James Dio bland dessa?

Jag tror inte det kommer någon ny DIO det tror jag inte, jag tror att vi går vidare. Jag är väldigt realistiskt och menar att det är klart att det alltid finns folk som håller en väldigt hög nivå. Problemet är att det är svårt att vara unik i dagens läge, det finns ju begräsningar för hur många färger man kan kombinera eller hur många bokstäver det finns i alfabetet. Vid något tillfälle har du ju använt dig av A och B när du skriver och samma är det här med uttryck, någon gång gör man ju en melodi eller frasering som någon redan gjort. Man vill ju att människan ska vara unik men det är en föreställning för vi har ju hela tiden begränsningar för vad vi kan göra och vad som har gjorts tidigare. Och det blir svårare och svårare att lyckas bli unik, så därför tror jag inte det kommer någon ny Robert Plant, Freddie Mercury eller Dio, men jag tror att det hela tiden kommer nya artister som du vill dra paralleller med tidigare artister.

Jorn statuerar detta med ett exempel och nämner Steve Perry (Journey),

Jag såg Steve Perry i en intervju där han pratade om att han fått influenser från en färgad sångare han lyssnat på under 50- och 60talet, jag kommer inte ihåg namnet nu men jag sökte på honom tidigare och hittade någon gammal låt med just den här sångaren och det var exakt samma frasering och gung som Steve Perry och Journey använt sig av men att musiken gick i ett annat tempo.FRONTPAGE NJESFABRIKEN

 

JORNRONDen här kvällen var tiden vår värsta fiende, tiden rann iväg för oss och framförallt för bandet och pratstunden var tvungen att avslutas. Vi alla tackade honom för den väldigt intressanta intervjun och Ron tipsade Jorn om skivbutiken Knastret här i Karlstad, varpå bandmedlemmarna i JORN också ville tipsa om en riktigt bra butik på Torggatan i Oslo.

Vi tog snabbt några minnesvärda bilder med Jorn och hans kamrater för att sen skynda ut mot scenen där de klev upp någon minut senare.

Rocknyttsgänget den här kvällen bestod av chefsredaktör Ron Dahlgren, Nina Dahlgren, Sebastian Norling Rauhala och Christian Larsson.


*Vi trodde först att det var en korp på skivomslagen, vissa av oss står fast vid det även om Jørn själv menade att det är en kråka, fortsättning följer säkert någon gång i framtiden.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link