VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
epica2011

Intervju med Simone Simons från Epica

17 Shares
epica2011
I dagarna släpps Epicas nya album “Requiem For the Indifferent”.  Rocknytts Johan Persson fick sig ett snack med bandets sångerska Simone Simons. Bered er på ett samtal som rör allt från inspelningen av nya plattan till att följa sina drömmar samt varför lakrits regerar.
J: Först och främst vill jag säga att jag älskar det nya albumet. Det är fantastiskt bra.
 
S: Tack!
 
J: Jag förstår att det har varit mycket hårt arbete. Det är fantastiskt att tänka sig att Mark Jansen arbetade på MaYans album förra året och turnerade med det materialet. Tio månader efter att den plattan kom ut så har ni ett nytt album med Epica klart.
 
S: Saken är den att vi försöker göra ett album vart annat år. Mark hade en del låtar som var riktigt tunga som han ville göra något med så han beslutade sig för att starta MaYan. I grund och botten är han en heltids musikmaskin. Fast nu har han precis haft en månad ledigt. För det blev lite mycket med två band samt att turnera och skriva ny musik.
 
J: Hur skulle du beskriva det nya albumet “Requiem For the Indifferent” jämfört med det ni har gjort tidigare som t ex “Design Your Own Universe”?
 
S: Det här albumet är mer moget. Det gäller alla elementen i musiken. Ett av de största är givetvis det symfoniska. Det är mer dämpat nu, inte så super-bombastiskt. Det är mer i balans och gitarrerna spelar en större roll också. Det är verkligen mer moget, fortfarande tungt men svängigt samtdigt. Jag tycker verkligen att vi har lyckats att behålla den sanna essensen av Epica, fast det låter mer i balans.

{youtube}4heMskQWd6E{/youtube}


 
J: Har du några favoritlåtar på albumet?
 
S: Ja, jag älskar balladen “Storm The Sorrow”. epica-storm-the-sorrow-singleVi har spelat in en video till den också. Det är den enda sången som är tillgänglig för fansen tills albumet släpps. Sedan tycker jag verkligen om “Serenade of Destruction” och “Monoploy On Truth” som är den första riktiga låten på skivan (efter introt).
 
J: Jag gillar din öppning på “Delirium”. Den är helt fantastisk. Hur skulle du beskriva ditt sångarbete på den här skivan jämfört med de tidigare? Uppenbarligen fortsätter du att utvecklas och du vill mer än du kanske har gjort tidigare?
 
S: Jag är väldigt nöjd med resultatet av min sånginsats. För varje album vi gör så vill jag vara bättre än på det förra och jag lägger ner mycket arbete på det. När jag är i studion så spelar jag inte in allt på en gång. Jag åker dit flera gånger så att min röst får vila. Mellan inspelningarna är jag hemma och och kan slappna av så att rösten är riktigt fräsch och kraftfull när jag är i studion för att spela in mer sång. Jag tror inte att min röst skulle klara av att spela in en hel CD på en vecka. Jag är ingen maskin. Som sångerska är jag sårbar, men jag tog all min erfarenhet och kunskap från tidigare inspelningar med mig och lade in det i skivan.
 
J: Går du till en särskild sånglärare eller gör du egna övningar för att hålla rösten i form när du är hemma?
 
S: För tillfället har jag ingen lärare. Jag har flyttat till södra Tyskland så lärarna som jag har haft bor för långt bort. Egentligen har jag varit utan lärare de senaste tre åren. Just nu letar jag efter en ny lärare för jag saknar det och jag tycker att det är viktigt att hålla igång det.
 
J: Jag kan förstå att när man väl börjat gå till en sångpedagog så är det ett väldigt personligt förhållande. Jag förstår att det tar tid att hitta en ny som du gillar.
 
requiem-for-the-indifferent
 
S: Det är viktigt att att du har den rätta kopplingen också. Det är en kreativ process och ett intimt sätt att sjunga på så jag hoppas att jag kan hitta en bra lärare. Där jag bor finns det ett par riktigt bra musikskolor, jag skall bara hitta tiden till det. När jag turnerar kan jag inte gå så det måste bli privatlektioner. Det är något som ligger på min lista för 2012.
 
J: På tal om 2012. Förutom intensivt turnerande med Epica i vår och sommar. Vad har du mer i kalendern för 2012?
 
S: Oh yeah! En massa turnerande. Vi har två turnéer i Europa i April och Maj, sen åker vi till Nord- och Sydamerika. Vi kommer också att spela på en del festivaler. Efter varje album brukar vi turnéra ett till två år. Varje år är vi på resande fot cirka sex månader. Vi är ett av fåtal band som i princip turnérar non stop. Vi gör inte bara en eller två turnéer per album utan flera. Förra året gjorde jag sju turnéer, inte bara med Epica utan med Sons of Seasons, Kamelot och MaYan. Förra året var jag inte hemma speciellt mycket alls.
 
J: Ja, det är verkligen ett intensivt schema. Jag har hört att ni kommer till Sverige och Rockstad Falun i sommar. Det ser jag verkligen fram emot.
 
S: Ja, jag också.
 
J: Vad är din relation till Sverige och de svenska fansen? Gillar du att uppträda i Sverige?
 
S: Jag älskar Sverige. Jag har varit där ett par gånger. När jag har tid över försöker jag göra lite sight seeing på egen hand. Tyvärr har det inte varit så varmt väder när jag har varit i Sverige. Det har mest varit vintertid då det har varit riktigt kallt. En av mina bästa vänner är svensk så jag vill verkligen åka och hälsa på henne. Hon bor i Ängelholm. Jag har sett fina bilder därifrån.
 
J: Jag vet ju att du känner Elize i Amaranthe.
 
S: Ja det är Elize. Jag skulle vilja hälsa på henne och passa på att äta god fisk för ni har fin fisk i Sverige. En annan sak jag gillar med Sverige förutom att folket är bra är att ni har en massa olika sorters lakrits. Det har vi i Holland också, men inte så mycket i Tyskland. Varje gång jag är i Holland eller reser till Sverige eller Norge försöker jag alltid att köpa den riktigt tunga salmiak-sorten för jag älskar verkligen den sorten. Jag förstår inte folk som inte gillar lakrits. Jag växte upp med det och och älskar lakrits. Jag är en “candy queen”.
 
J: Hur är det att arbeta med Mark Jansen och grabbarna i bandet? Jag intervjuade Mark när MaYan släppte “Quarterpast” och det känns som om han har en väldigt klar bild av vad han vill åstadkomma och att han har en extrem energi att verkligen genomföra det.
 
S: Han är väldigt målmedveten. Om han vill ha något så får han det, men han arbetar hårt för det. Mayan-Quarterpast-ArtworkUtöver att ha talang så är det givet att du måste arbeta hårt för att lyckas. Det behövs alltid någon i en grupp som lägger ner mycket energi och motiverar andra människor. Han är helt klart en sådan människa. Jag har känt honom länge. På det senaste albumet har vi arbetat lite annorlunda. Förr brukade jag alltid spela in sången i min hemstudio och sedan justera sången tillsammans med Mark. Denna gången har vi provat olika saker och har verkligen improviserat med fantastiskt resultat. Till detta albumet har vi arbetat ännu mer tillsammans än på tidigare plattor.
 
J: Så tidigare har du spelat in all sång hemma och tagit med till studion?
 
S. Ja, vi brukade avsluta mina sångpartier tillsammans och sen åkte vi till Sascha Paeth (Epicas producent) och spelade in demospår. Förr spelade jag in hemma och jag kom på sångpartier, sedan spelade jag upp dem för Mark och vi finjusterade dem. Nu för tiden arbetar vi även hemma hos honom och skapar sångpartier tillsammans.
 
Vi lade ner mycket tid på produktionen och inspelningen. Vi planerade faktiskt för mycket tid så vi skulle kunna ha en avslappnad miljö med tid för mixning och mastering tills albumet var klart och alla var nöjda med resultatet. Det är aldrig bra för kreativiteten om man har mycket tidspress. Det här är kreativt och verkligt personligt så du måste vara nöjd med slutresultatet.
 
J: På vilket sätt skulla du säga att Sascha Paeth påverkar processen som t ex din sång och låtarnas arrangemang?
 
S: Sascha är lite som en sjunde bandmedlem för vi åker till studion med honom när vi skall jobba på demospår. Efter att vi har gjort ett urval av låtar talar han om för oss vilka som är bra och vilka som fortfarande behöver en del arbete. Därefter kanske vi ändrar till exempel en del av sångstämmorna eller en del av låtstrukturen. Därefter åker vi hem igen och arbetar vidare på sångerna ytterligare innan vi spelar in dem. På så sätt får han en inblick i musiken innan vi faktiskt spelar in den. Det är viktigt att han kan sångerna. Han lyssnar på dem första gången. Han är objektiv och när du jobbar på ett album så kan du till sist inte höra musiken. Ibland behöver du någon med objektiva öron som kan ge sin åsikt. Sascha vet vad han gör, han kan vårt sound. Han har varit med från starten så på så sätt är han mycket viktig för bandet.
 
J: Ni har stort förtroende för honom och givetvis i varandra efter att ha känt varandra i så många år.
 
S: Ja, absolut!
 
J: Har du några speciella knep för att hålla din röst i form?
 
S: Jag sover mycket så jag är ingen större partytjej. Jag röker inte och dricker väldigt lite alkohol. Jag försöker också att träna. Sover jag inte så kommer min röst att låta skit. Ifall jag inte har sovit av någon anledning och jag är riktigt trött så är rösten en av de första sakerna som påverkas. Man sjunger ju inte bara med halsen. Är hela din kropp trött så kan du inte stödja dina stämband och då låter det inte bra.
 
J: Hur gör du på turné? Hur fokuserar du inför en föreställning? Har du några speciella ritualer, försöker du slappna av eller gör du röstövningar?
 
S: För att vara helt ärlig så är jag lite lat. epica2012-02Jag har aldrig gillat att göra stora uppvärmningsövningar för alla brukar bara skoja om det. Ett trick som jag har lärt mig av mina sånglärare är att värma upp rösten med munnen stängd. Det är mer som att nynna. Det är också ett väldigt bra sätt att väcka rösten och få igång den på. När det närmar sig showtime och grabbarna står redo vid scenen så sjunger jag ett par skalor, men jag gör inte tusentals övningar inför en show.
 
J: Som du nämnde tidigare så turnérar Epica intensivt efter varje album. Vad är det bästa med att vara på turné?
 
S: Resandet och själva föreställningarna förstås. Jag gillar att vakna upp i en ny stad och att få prova på olika saker, gå på upptäcksfärder och att få stå på scen. På själva showdagen arbetar du ett par timmar plus soundcheck. När jag är ledig brukar jag ta med min kamera och bara gå runt eller gå på shoppingrunda. vissa städer i vissa länder känner jag ju till sedan tidgare och vet vad jag gillar så då brukar jag göra samma runda med saker jag känner igen och gillar.
 
J: Jag har sett en massa fina bilder från hela världen på din blogg.
 
S: Jag gillar att hålla fansen inkluderade i det jag ser i världen. Framför allt eftersom jag inte umgås lika mycket med fansen som killarna i bandet gör, helt enkelt för att jag måste vila. Jag tenderar att vara mer i kontakt med fansen digitalt via Twitter och min blogg. Jag gillar verkligen det.
 
J: Jag tycker att det är bra kanaler. När jag läser din blogg så ser jag att du lyckas förmdela andra sidor av din kreativitet såsom ditt intresse i mode, make up tips och liknande.
 
S: Ja, jag gillar det.
 
J: Har du några favoritdesigners?
 
S: Jag gillar verkligen Alexande McQueen, men tråkigt nog är han ju inte längre bland oss. Jag gillar hans designer för de är väldigt speciella, unika och nästan lite alienaktiga. Jag tycker mycket om Armani. Sen är där en del väskor jag gillar som till exempel Mulberry, Marc Jacobs och brittiska Modalu. Jag har egentligen inte så mycket designer-saker. Jag köper även kläder på HM, Zarah, Mango och liknande ställen. När jag är i London brukar jag alltid gå till Camden Market. Jag gillar verkligen vad de brukar ha. Jag har inte så mycket dyra kläder. Jag köper hellre en fin väska eller så. En sak jag samlar på är solglasögon. Jag har en stor samling av Ray Ban.
 
epica2012simone
 
J: Får du mycket respons på din Twitter och din blogg? Får du många kommentarer?
 
S: Jag tror jag har cirka 2400 personer som faktiskt prenumererar på bloggen. Varje dag har jag runt 2000 views. Många fans som jag träffar berättar att de läser bloggen. Till och med en del killar vilket är lite gulligt. Det är skönt att veta att folk uppskattar den för där ligger mycket jobb bakom i form av foton, photoshop-arbete etc., mycket mer än folk tror. Det tar tid att lägga upp foton online och där ligger mycket tanke bakom.
 
J: När du skriver blogg, tänker du då på att du är ett slags förebild för många unga musikfans?
 
S. Ja och det är lite svårt för mig att förstå för jag ser mig själv som en vanlig person.
 
J: Det hoppas jag att du är 🙂
 
S: Jag försöker uppmana alla att vara unika och att inte kopiera andra för det är att slösa bort den individ de är. Fast jag gillar verkligen att folk tar mig på allvar och blir inspirerade, men de skall inte försöka kopiera andra. Det gäller ju inte bara stil/utseende utan hur man försöker leva sitt liv. De skall göra precis det de vill och följa sina drömmar. Har du en dröm så skall du försöka att få den att bli sann och du skall aldrig sluta tro på den. En hel del av mina drömmar blev sanna och jag fick fantastiska möjligheter, men jag fortsatte också att kämpa för dem. Det är viktigt och det är något som jag försöker att säga till fansen.
J: Hur gammal var du när du insåg att du hade en musikalisk gåva och att det var musik du ville syssla med? Jag läste på Epicas web att du hörde en Nightwish CD när du var 15 och att den gjorde intryck på dig.
 
S: När jag var 12 hade vi en avslutningsmusikal från grundskolan. Där sjöng jag en Whitney Houston-sång och min musiklärare sade åt mig att jag borde ta sånglektioner och att jag borde göra något åt saken. Vi får se tänkte jag och några år senare var jag med i ett band. Nu är det nästan tio år med Epica med turnerande och jag får resa världen över. Det är väldigt speciellt för mig att kunna kalla det här för mitt jobb. Förr tyckte jag bara att det var kul. Jag visste aldrig att det kunde vara ett jobb och jag trodde aldrig att jag skulle kunna bli en professionell sångerska och kunna betala mina räkningar med det jag gör.
 
J: Så du lever förhoppningsvis din dröm?
 
S: Ja, det gör jag.
 
J: Ifall du inte hade sjungit. Vad hade du gjort då? Du har ju många kreativa sidor.
 
S: Jag arbetade på ett sjukhus när jag var 16 och jag gillade det verkligen. Så jag hade antagligen pluggat till läkare eller arbetat med barn. Jag älskar barn, så något sådant hade det kanske blivit.
 
J: Har du några bra tips hur man kan få tiden att gå på tråkig bussresor på turné? Hur får du tiden att gå?
 
S: Jag ser på film, gör saker på internet och om vädret är bra blir det sight seeing när bussen stannat. Är vi nära en stad så vill jag bara hoppa av bussen och se mig omkring.
 

{youtube}cpZP3b_NPKw{/youtube}

 

J: Har du en MP3-spelare? Spelar du mycket musik?
 
S: Jag har en iPhone och min dator så jag har alltid film med mig, till och med i telefonen. Jag har nog egentligen en större filmsamling än CD-skivor. Sen kör jag Skype också för att kunna prata med vänner och familj.
 
J: Vilka är dina musikaliska influenser idag? Vad lyssnar du på när du lyssnar på musik?
 
S: Jag älskar verkligen popmusik också. En av mina favoritartister utanför metalscenen är Imogen Heap. Jag gillar verkligen hennes stil. Jag uppskattar att hon spelar alla instrument själv. Hon har verkligen talang som en slags musikalisk mastermind. Jag lyssnar även på opera och så Lacuna Coil. Fast jag lyssnar inte så mycket på musik när jag inte jobbar. Ibland behöver mina öron verkligen en paus. En hel del musikalisk inspiration kommer även från filmmusik. Vi älskar filmmusik allihop. Ett par av mina favoritsoundtrack är “Parfymen” och “Gladiator” förstås. Det är sånt som inspirerar oss mycket vilket du kan höra i vår musik och även i mitt sätt att sjunga.
 
J: Har du några favoritskådespelare?
 
S: Ja massor. Jag har en stor DVD-samling, men ibland glömmer jag bort favoriterna för där är så många. Jag älskar verkligen Robert De Niro, Meryl Streep är riktigt bra. Hm, vilka filmer har jag settt senast? Jag såg “Shutter Island” med Leonardo Di Caprio. Han är en fantastisk skådespelare, men den där filmen är inte en av mina favoriter. Jag gillar Tom Hanks också.
 
Alla bra saker har ett slut och så rinner intervjutiden iväg och jag tackar Simone Simons för intervjun med en lyckönskning att Epica skall få en bra turné och att nya albumet skall gå bra.


Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter