Intervju inför Skogsröjet – Smash Into Pieces

Smash Into Pieces är verkligen ett band på frammarsch! Med sitt unika sound, Chris-Adams magiska röst och den karismatiska Apocalypse DJ, så är de på allvar på väg att erövra världen – något som har varit målet för grundaren Benjamin ”Banjo” Jennebo från början.

Smash Into Pieces är verkligen ett band på frammarsch! Med sitt unika sound, Chris-Adams magiska röst och den karismatiska Apocalypse DJ, så är de på allvar på väg att erövra världen – något som har varit målet för grundaren Benjamin ”Banjo” Jennebo från början.

– Visionen har alltid varit att nå ut till hela världen, berättar Banjo. Att alla känner till oss och pratar om oss. Ett band som ska inspirera nya band. Alla i bandet har samma vision och bandet är verkligen min familj, säger han.

– Det mest rättvisa är att säga att bandet startade 2009 när Per kom med, berättar Banjo. Innan det hade jag startat det i mitt huvud. Jag var jävligt hård, lite Bert Karlsson. Jag har alltid letat efter talang och tagit det jag vill ha. Se bara på Chris här. Den här killen är värd samma vision som jag har och han delar den.

Grejen med Banjo och Smash är att det inte bara är tomma ord, det finns en tyngd bakom och en framgång som gör att det blir trovärdigt. Banjo fortsätter att berätta om framtiden;

– Nu är visionen något mer också. Att dela med oss av vår värld och få fram vem Apocalypse DJ är och det kommer ni att få se! Jag tycker också att vi har höjt nivån på texterna, eftertanken i dom. Många texter idag handlar bara om att det är svårt och jobbigt. Vi försöker mer fokusera på att även kunna släppa det jobbiga och tillåta sig att vara lycklig.

– Om någon har gått bort så hade ju den personen velat att man ska gå vidare och må bra, fyller Chris-Adam i, det är mycket Rise And Shine även i budskapet.

Den nya plattan Rise & Shine släpptes i januari 2017 och har fått ett bra mottagande.

-Vi har fått den bästa responsen, säger Banjo och Chris-Adam fyller i;

-Överlag har vi nått en mycket bredare målgrupp, och då har vi ändå varit breda från början.

-Ja det är mer att vi når ut till gemene man, fortsätter Banjo. Man får ut mer av en lyssning, som en blandning av digitalt och rock. Det tilltalar en yngre generation men också fler bland dom unga. Vi har alltid en plan när vi gör en platta. Vi tänkte väl att den här plattan skulle vara modern, att Smash Into Pieces skulle gå in i DJ:s värld. Och jag tror att man hör det, vi har tagit rocken och utmanat den lite. Ta låten ”Higher” till exempel, den öppnar med både rock och det digitala och det känner jag är en intressant kombination. Samtidigt är det viktigt att inte göra för mycket av det utan att behålla kärnan i Chris-Adams röst. Vi försöker få till både det organiska och det digitala och det tycker jag att vi har lyckats med på Rise & Shine.

Intervju inför Skogsröjet - Smash Into Pieces 1

När det är dags för nytt material så jobbar Banjo och Per heltid med att ta fram låtar och sen är det Chris-Adam som går in och kvalitetssäkrar så att de blir så som han vill framföra dom. Att Chris-Adams röst är en av framgångsfaktorerna för bandet är tydligt och det är också den identiteten som har spelat stor roll för att bandet inte har splittrats trots flera inviter från andra band. Amaranthe är ett av banden där Chris-Adam har varit stand in i långa perioder men när det väl gäller har han alltid valt att satsa på Smash. Han berättar;

-Jag har valt att stanna i Smash Into Pieces eftersom det är här jag hör hemma. Sen är det ju roligt att man som sångare är attraktiv på marknaden och får andra förfrågningar. Men jag vill gå helhjärtat in i det jag gör och Smash är min bas. Vi ska ju bli världens största band! Jag kommer alltid att vara en del även av Amaranthefamiljen och det har aldrig varit några hard feelings mellan banden.

2017 är ett år fyllt av gig och listan på spelningar fylls på hela tiden.

-Vi ska överallt, säger Chris-Adam Det blir flera festivaler i Sverige och så iväg till England, Tyskland och Finland.

-Det rullar på med gig hela tiden och det är inte så många band av vår storlek som har det så bra. Idag har vi ju ett helt crue som jobbar med oss och Apocalypse DJ. Vi satsar väldigt seriöst på alla nivåer, berättar Banjo.

Banjos ursprungliga vision är i allra högsta grad levande!

-Nästa utmaning är att även ta kommande platta till en ny nivå, att utvecklas och leverera, säger han.

-Vi lägger även mycket energi på våra videors, säger Chris. Nu är de tex Apocalypse DJ som är petig med att han ska framställas på rätt sätt, det är en viktig del av vår profil nu.

Intervju inför Skogsröjet - Smash Into Pieces 2

Nu är det snart 10 år sedan som bandet startade och jag frågar vad som har varit de viktigaste milstolparna hittills. Banjo börjar att berätta;

– När jag verkligen kände att ”det här kommer funka” var när vi släppte ”Merry go round” (som rullade på topplistorna under lång tid, red anm.) och “Apocalypse DJ”. Jag har alltid trott på det här men det har varit så stor konkurrens. Alla vill göra det här! Men när Apocalypse DJ klev in i projektet så påverkade det andras sätt att se på Smash vilket har hjälpt oss. Vi har också varit ett hårdjobbande band, spelat överallt oavsett vad. Alla i bandet har alltid känt att dom är tillgängliga ända in i själen. Har man haft ett vanligt jobb har man inte varit rädd för att bli sparkad. Vi har offrat både flickvänner och barn, ha ha!

Chris-Adam håller med om att det här är viktiga milstolpar men har också några egna höjdpunkter som han lyfter fram.

– För mig var det en viktig punkt när jag verkligen valde Smash, att nu är det där här som gäller. En annan sak var spelningen med Alter Bridge som vi fick till 2013. Myles Kennedy har varit min största idol genom tiderna, det var han som fick mig att börja sjunga över huvud taget. Att Banjos och min väg korsades var mycket för att vi hade Alter Bridge gemensamt. Vi hade samma influenser, då när jag hade mitt skolband. Vi blev jävligt bra polare och gick och kollade på dom live efter att ha känt varandra bara en månad. Det var ju där någonstans som vi drog igång bandet. Att då få erkännandet att öppna för Alter Bridge på Arenan i Stockholm var väldigt stort för mig. En rolig sak som hände var att dom hade hört vårt soundcheck då sa faktiskt Mark Tremonti på skämt att ”If Myles quit all the rest of the showes, I´ll call you! Det var coolt!

-Vi har kontakt med Alter Bridge, säger Banjo, och man inser att den här världen är ganska liten när man väl kommer upp sig lite. Sen kan ju Alter Bridge ha kvar sitt sound för dom kommer alltid att ha med sig Creedfansen. Vi är på väg in i något modernare.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att Merry go Round, Apocalypse DJ och spelningen med Alter Bridge har varit viktiga milstolpar för Smash. Vad blir då nästa viktiga fas för bandet? Banjo ger sin syn på saken;

-Nya plattan och de nya låtarna som släpps nu under 2017 blir nog våra nya milstolpar.

 

Intervju inför Skogsröjet - Smash Into Pieces 3

Det är mycket som händer nu och allt rullar på bra för Smash. Chris-Adam berättar om sin känsla;

– Jag kommer ihåg när jag blev upplockad på flygplatsen efter att ha varit på turné i USA med Amaranthe i 4 veckor. Då när vi gick in i studion och vi också hade börjat jobba med vår nya producent och låtskrivare Dino Medanhodzic så kände vi att vi verkligen var på rätt väg.

Att Smash har spelat på många festivaler vet vi men hur är de som festivalbesökare?

– Jag har varit på Arvikafestivalen en gång, säger Chris-Adam, och efter det har jag faktiskt inte varit så mycket på festivaler.

-Nej, vi har fullt upp med Smash så det finns inte så mycket tid,  fortsätter Banjo. Sen är det ju så att ska jag vara på en spelning så vill jag ju spela själv. Annars är det ju inte jag som är stjärnan ha ha!

– Man blir lite narcissistisk på det sättet, förklarar Chris-Adam. Jag kan vara glad för andra band som lyckas men det är ju ändå så att man vill vara bäst själv. 2011 när vi spelade på Skogsröjet sist och fick till Stora scenen så var vi ju bara en piss i havet mot vad vi är idag. Men den här gången så kommer vi sticka ut på allvar, som en frisk fläkt. Dagen efter Skogsröjet spelar vi i Örnsköldsvik så vi kommer inte ha tid att stanna så länge och kolla själva. Men fest blir det ju alltid! Fy fan vad vi festar när vi gigar! Vi har alltid roligt när vi är ute.

Själv är jag inbjuden att göra en after gig intervju på Skogsröjet vilket jag ser fram emot. Sen får vi väl se hur mycket som går att publicera efter lämplig censur men håll utkik efter mitt reportage så får du en inblick i #Smashfest…….

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER