VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Paul Ryan i Origin – Vi är först och främst ett death metalband

Kansasbaserade Origin har varit ett namn i metalundergrounden i hela tjugo år nu. Deras speciella approach till teknisk death metal har gjort att de numera karvat ut sin egen nisch där extrem brutalitet möter sofistikerad ekvilibrism. Bandets konstant under alla dessa år har varit Paul Ryan, en gitarrist vars tekniska mångsidighet gjort att han hamnat på topplistor över världens bästa metalgitarrister. Rocknytts Niklas Webjörn har fått en intervju med Paul med anledning av att deras nya efterlängtade platta Unparalleled Universe inom kort kommer ut via Agonia och Nuclear Blast.

Er nya skiva Unparalleled Universe kommer ut den 30 juni. Två frågor: Känner ni er nöjda själva? Hur har mottagandet varit hittills?

Jag tycker personligen att bandet har gjort väldigt bra ifrån sig i studion. Tagningarna kändes mer solida än när vi jobbade med våra tidigare plattor. Det verkar som om folk gillar Unparalleled Universe, men tiden får utvisa hurpass mycket. Förra plattan Omnipresent fick inte så jättebra mottagande, men den har sålt lika bra, om inte bättre, än våra tidigare plattor, och under samma tidsperiod dessutom. Recensenterna har varit positivt inställda till vår nya skiva, men bra recensioner spelar ingen roll ifall den inte säljer. Vi kommer få reda på sanningen när vi ger oss ut på spelningar framöver. Det enda riktigt sanna testet blir publikens reaktioner, inte vad folk tycker på internet.

Hur skulle du beskriva Origin för någon som inte hört er än?

A modern extension of death metal intensified with a triple vocal attack fast double bass & blasting with razor sharp death shred. (Glöm att jag översätter det till svenska.)

Berätta för mig om hur ni arbetat fram det nya albumet.

Det började omkring september förra året. Det kändes som att det fick räcka med turnerande och att det återigen var dags att börja fokusera på att göra ett nytt album. I grund och botten så gick det till som så att jag började göra demos med hjälp av click track, och sedan hade jag Skype-kontakt med min trummis och diskuterade hur vi skulle lägga trummorna, och nästa vecka var det basisten och jag som satt på Skype och arbetade fram baspartierna. I januari så samlades vi under tio dagar där vi jobbade minst tio timmar varje dag i sträck. När vi alla samlades första gången hade vi ungefär åtta låtar och tjugo minuter med material. Sedan äntrade vi studion och spelade in hela plattan på två veckor. Alla låtarna mixades under ett par dagar av Rob Rebeck och skickades sedan till procucenten Colin Marston.

Får du aldrig skrivkramp, eller har svårt att komma på nya idéer?

Jo, på sätt och vis, annars hade vi gjort ännu fler album! När jag skriver låtar så skriver jag oftast på flera låtar samtidigt, så jag försöker ha koll på vilka partier som funkar på rätt ställen, och jag filmar oftast med telefonen och sorterar in det där det ska vara.

Ni har gjort en grym och väldigt brutal cover av Brujeiras Revolucìon som avslutar albumet. I introt hörs den amerikanska nationalsången och vad som verkar vara Donald Trumps röst. Vill du dela med dig av dina tankar kring presidenten och det allmänna tillståndet i landet?
Vår nuvarande ledare är inget annat än en inkompetent figur vars enda intresse är dollarn och de personer han kan göra affärer med, så att han kan göda den finansiella eliten ännu mer. Det är verkligen en sorglig period i vår amerikanska historia.

För att vara helt ärlig så fick jag nästan en sensorisk chock första gången jag hörde Origin. Det var ungefär som att bli slagen med en slägga i huvudet i flera minuter, ändå gillade jag det. Nu verkar det som om bandet har mognat mer och mer mot teknisk death metal, och det låter också mer dynamiskt än förut, nästan progressivt. Kommentarer?

Vi är först och främst ett death metalband. Genom åren så har vi skapat mer dynamik och en slags struktur till vårt sound. Vårt tidigare material kan liknas vid en actionfilm från början till slut, men nu har vi mer av strukturer och vändningar vilket bidrar till ett slags djup i soundet.

En del låtar (som Cascading Failures) får mig att tänka på Nile och Death. Det finns också ett slags Panteraliknande groove på andra låtar (som Truthslayer och Revolucìon). Håller du med?

Alla sådana upplevelser är subjektiva. Jag kan inte riktigt höra det, men det där är verkligen bra band att nämnas tillsammans med.

På tal om bra band, kan du nämna de tio mest inflytelserika banden för Origin?

Slayer, Voivod, Celtic Frost, Cryptic Slaughter, Possessed, Deicide, Napalm Death, Carcass, Death och Bolt Thrower…

Vi vill gärna se er live i Sverige. Har ni några inplanerade datum för Europa när det gäller festivaler eller eventuell turné?

Inget är bekräftat än så länge, tyvärr. Det finns krav på att vi ska kunna meddela ifall vi kan spela med bara ett par dagars varsel.
Tack för att du tog dig tid Paul!

Tack själv för intervjun. Hoppas du gillade albumet.

Det gjorde jag. Hur mycket? Det kan ni läsa i kommande recensionen av Unparalleled Universe…

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT