VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Gotthard

23 Shares

Med bara dagar kvar fortsätter vi med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Rocknytts Calle Englund och Effie Trikili fick chansen att ställa ett gäng frågor till Gotthards gitarrist Freddy Scherer.

2017 firar Gotthard 25-årsjubileum. Under detta kvartssekel har de från nästan första stund varit ett av Schweiz största band alla kategorier och sammanlagt sålt flera miljoner skivor. Album som “Dial hard” (1994), “Homerun” (2001) och “Lipservice” (2005) hör till den melodiösa hårdrockens klassiker. Bandets klassiske sångare Steve Lee dog i en MC-olycka 2010, men ska ändå gästa vissa låtar på SRF – 2017 års enda Gotthardspelning i Sverige – via storbildsskärm. Vi lär också få höra smakprov från det snart releaseklara albumet “Silver” med dagens Gotthardsångare Nic Maeder.


Välkomna tillbaka till Sweden Rock Festival. Sist ni spelade här var 2012 men ni har besökt festivalen ett antal gånger tidigare. Har ni något speciellt minne härifrån att dela med er?

Tack så mycket, det är alltid grymt att spela på en sån stor festival, en av de största i Europa till och med. Våra bästa minnen från festivalen har alltid varit att det har så lyckat varje gång vi har varit där. Man får inte glömma att rock ’n’ roll inte alltid var så framgångsrikt, och Sweden Rock var alltid en av dom festivaler som alltid har stått emot det kommersiella trycket. Det är alltid en massa folk och mycket bra band. Sen så är det alltid skitkul på hotellet efteråt eftersom alla band bor på samma hotell, så man brukar alltid stöta på gamla vänner i baren. Tyvärr måste vi åka direkt efter vår spelning i år eftersom vi ska spela på en festival i Bulgarien dagen efter, men det är alltid underbart på Sweden Rock.

Ni firar 25 år som band i år, hur känns det?

Det känns fantastiskt att veta att bandet har funnits i 25 år utan paus, det är verkligen en bedrift i dagens musikindustri, inte många rockband kan skryta med det. Så det är väl något vi gjort rätt på vägen. Sen är det bästa med det att vi fortfarande gillar varandra, vi går fortfarande ut och tar en öl någon gång ibland. Man hör ju ofta om band som inte ens säger god morgon till varandra under turnéer och så vidare, och det känns så skönt att det inte är så i Gotthard haha. Så det är väl hemligheten till att vi funnits så länge.

Över 20 års tid har Gotthards musik utvecklats otroligt mycket, från bluesgungade tuff hårdrock till lite mer kommersiellt gångbara tongångar. Har det varit en naturlig utveckling eller har det varit ett aktivt val?

Utvecklingen har egentligen varit väldigt dynamiskt, först från rock till mer kommersiellt och tillbaka igen etc. Alla i Gotthard är stora melodiska rockfans, vi älskar ballader och band som Beatles och Queen, men även det hårdare som till exempel AC/DC. Så jag tror att det är ganska naturligt för ett band att svänga lite mellan influenser och olika sounds. Det är ju egentligen det som är det bästa med rockmusik, att det är så öppet. Speciellt på 70-talet var det många band som släppte skivor som var helt olika rent soundmässigt, med allt ifrån influenser i folkmusik till hårt distade gitarrer.

Ni släppte skivan ”Silver” tidigare i år. Hur tycker ni mottagandet har varit?

Jag tycker att Silver har blivit väl mottagen av både fans och media. Det är till exempel första gången som vi spelats på Englands största rockradiostation, Planet Rock, så det känns skitkul. Och i Tyskland och Österrike gick den upp på en 7:e plats på albumlistan och här hemma i Schweiz var den etta, så det känns också jättekul att fansen har köpt och uppskattat skivan så pass mycket. Jag tror att mycket har att göra med kontinuitet, att bandet hela tiden jobbar och släpper bra skivor. Vi försöker även ha med en liten tvist på varje skiva så att det inte blir så att ”har man köpt två skivor av ett band så har man redan hört allt”. Vi jobbar hårt med att varje skiva ska ha en egen karaktär och inte bli för lik det förra. Så vi är supernöjda med hur den har mottagits och ser framemot att spela de låtarna live.

Om ni hade möjligheten att gå tillbaka i tiden och ändra i en av era skivor, vilken skulle det vara och varför?

Såklart finns det alltid saker som man skulle vilja ändra på alla skivor egentligen. Från dagen efter att man får den färdiga skivan i handen fram tills nu finns det ju alltid något man skulle velat ändra på. Men jag brukar försöka se det på så sätt att det är ett porträtt över hur det var när man spelade in skivan, när man sa att nu är låten perfekt, nu är produktionen helt rätt och så vidare. Men som musiker är man ju aldrig 100 % nöjd och det är ju det som driver en, att man alltid vill förbättra det man gör.

Spelningen på Sweden Rock kommer vara lite speciell med tanke på att Steve Lee ska vara med via storbildsskärm. Är detta något ni tänkt på tidigare att ni vill göra? Integrera Steve i ”nya” Gotthard?

Egentligen kom vi på idén med att ha Steve med på storbildsskärmarna när vi diskuterade hur vi skulle lägga upp 25-års jubileumsspelningarna. Vi hade inte med honom i vintras på den officiella Silver-turnén så det är en ny grej vi kom på i samband med mötena inför de kommande spelningarna. Det kommer vara en exklusiv och speciell grej för de här spelningarna, och vi kommer nog inte göra det så många fler gånger. Men vi tror att det kommer bli en supergrej, för fansen och för oss kommer det vara mycket emotionellt, men också fantastiskt. Det har ju funkat så bra för till exempel Queen att göra en liknande grej, så vi får hoppas att det blir ett lika bra resultat för oss.

Avslutningsvis undrar jag om ni har några favoritlåtar att spela live?

Jag tror vi alla har olika låtar som är våra favoriter att spela live. Personligen gillar jag de mer rockiga, snabba och tunga låtarna för det ger mig en jäkla energi på scenen. Men det är ju det fina med att bandet hållit på i 25 år, det finns så många bra låtar att välja mellan och allt passar med varandra. Så under de nu 60-90 minuterna som vi kommer spela så kommer alla tidsperioder av bandet vara representerade, allting passar så bra in precis där det är och det är något grymt med varje del av setlisten.

Tack Freddy för din tid. Det ska bli väldigt roligt att se er spelning på Sweden Rock!

GOTTHARD SPELAR PÅ FESTIVAL STAGE, FREDAG 9 JUNI, 16:00


RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter