VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Art Nation

13 Shares

Med drygt en vecka kvar fortsätter vi med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa ett gäng frågor till Art Nation från Göteborg.

Göteborgska Art Nation spelar melodisk hårdrock och bildades 2013 av sångaren Alexander Strandell, tidigare medlem av det kortlivade men hyllade AOR-bandet Diamond Dawn. Debutalbumet “Revolution” kom 2015 och ledde till världskontrakt med Sony. 2016 släpptes singeln “We are better together”, specialskriven för världens största juniorfotbollstävling Gothia Cup. Art Nation har också prisats mycket för sin liveshow och får allt sammantaget räknas bland genrens mest lovande nykomlingar just nu.


Ni har utvecklats väldigt mycket på så kort tid. Min första erfarenhet av Art Nation var på Göteborg Rockfest på Sticky Fingers i Göteborg för två år sen. Ni var en hel annan uppsättning då…

Alexander: Vi hade ingen rutin på samma sätt. Vi var egentligen samma sättning men vi hade ingen rutin och några av oss var borta, vår riktiga basist kunde inte vara med…

Men det lät bra ändå. Ni imponerade dock mer när ni spelade på Rockweekend AOR förra året. Ni kan ju verkligen det där med att vinna över publiken.

Alexander: Jag är chockad varje gång. Det har hänt så mycket på bara två år. Det handlar delvis om att plattan finns ute nu, det fanns inte då, folk hade ingenting att associera till. Det är skitkul, vi är tacksamma över att folk vill att vi ska komma och spela.

Ni jobbade med förproduktionen på nya skivan redan i augusti förra året… Berätta mer.

Christoffer: Ja, då spikade vi låtar och låtformer. Därefter fick vi träna in dem för att sen sätta dem i studion.

Målet var att ni skulle ha en skiva klar innan denna festivalsommar, något ni också har… ”Liberation” släpptes ju den 28 april. Vad hade ni för förväntningar på mottagandet?

Christoffer: Skivan har fått riktigt bra recensioner och vi är alla jättenöjda med resultatet. Vår förhoppning är såklart att våra fans tycker likadant. Det känns som ett naturligt steg från vår förra platta.

Hur funkar skrivprocessen i bandet?

Alexander: På den här plattan (Liberation) har jag inte haft någonting med låtidéerna att göra, för jag har inte haft tid då jag sysslat med andra saker inom bandet jag har tyckt varit viktigare. Vår gamla medlem, Theodor har skrivit nästan allting till den här skivan. För oss är det mer att en bra låt, är en bra låt, sen vem det är som skrivit spelar liksom ingen roll. När man går in i preprodden så är ändå alla som är med. Vi sitter där och då blir det ”Art Nation”.

Johan: Det är kul att man hör vem det är som skrivit låtarna. När Alex skriver en låt så hör man det, när Teo skriver en låt, så låter det på ett annat sätt.

Carl: Så gjorde vi inte på förra skivan. Jag tror det blev mycket bättre nu.

Johan: Ja, vi gjorde det i replokalen förra gången. Då satt vi i studion och hade en producent med oss som tyckte och tänkte, som hade sin utomstående syn på låtarna och kom med förslag. Ofta var det saker som vi aldrig hade tänkt själva att vi skulle göra.

Alexander: Även om det är olika personer som skriver så hoppas jag ändå att folk tycker att det låter som vi. Jag tycket att det låter Art Nation, fast mycket mer modigt och genomarbetat. Man vill ju alltid göra en bättre skiva än den förra.

Christoffer: Det handlar om att hitta sin grej. När skivan väl kommer så kommer folk hitta soundet. Vi tänker inte så mycket, vi gör det som känns bra för oss.

Alexander: Det är tyvärr många som säger att vi är en blandning mellan H.E.A.T och Eclipse, men vi hoppas att det börjar bli mer så att folk kan inte säga ”det låter mer så eller så”. Då har vi ändå gjort något eget.

Finns det ingen fördel att jämföras med dessa band då? Det blir ju lättare att hitta till dessa lyssnare då…

Alexander: Absolut! Vi försöker verkligen att tänka längre. Just den här AOR-fanskaran är så otrolig trogna, även fast de inte är så många. Vi vill ju kunna ha kvar dem men samtidigt tänka långt mycket mer än bara AOR eller som jag vill helst säga, melodisk hårdrock. Det är så många band som är bra.

Johan: Ja, det är många som är allergiska mot just ordet AOR, så är man inte fan av genren så kanske man inte hittar till oss alls. Även fast vi försöker ta in flera olika stilar och blanda vårt eget. Vi vill inte skriva att vi gör en AOR-platta liksom.

Christoffer: Och att vi dessutom gått över från AOR Heaven till Gain har gjort en väldigt stor skillnad. AOR Heaven är jättenischat, och då går vi ut via deras kanaler. Gain är ju större på det sättet.

Hardcore Superstar ligger ju t.ex. där…

Alexander: Ja, Europe, HEAT… det är ju eliten. Det känns jättekul.

I juli förra året så fick ni äran att öppna upp Gothia Cup på Ullevi framför 60.000 människor. Hur var det?

Carl: Bortom allt som någonsin funnits… Fett!

Haha, jag kan tänka mig att det kan kännas något overkligt…

Alexander: Allting gick så fort. Vi hade ett genrep, vi skulle vara med i TV, vi sprang av innan låten var slut och betalade inga parkeringsböter och så skulle lite smink på… Den helgen, eller de dagarna var helt galna. Det gick så fort att jag personligen, det bara försvann iväg. Jag hann inte ta in allt. Det finns ett klipp från det.

Johan: När man stod där var man lite skakig innan.

Alexander: Ja, det var man! Shit vad det var läskigt innan!

Och det var ju inte bara publiken utan kameror, orkester och grejer…

Christoffer: Jag kunde inte sluta le! De allra största, Bruce Springsteen har spelat där! Den känslan går inte att uppleva igen.

Carl: Man kollar ju runt omkring sig och det är folk överallt. Man ser inga ansikten utan man ser ett muller av folk liksom…

Christoffer: Men jag tycker faktiskt det ser mycket häftigare ut i efterhand. De hade gjort en koreograferad flaggdans, som ett stort nummer. Det var symfoniorkester, barnkör, vi i bandet plus 30 flaggdansare som sprang runt och gjorde massa mönster i takt med musiken. Så när man ser det från läktaren, så tänkte man säkert ”Wow! Vad häftigt!” men det såg man inte från scen.

Plus att man kanske inte hinner ta in allt som händer heller…

Christoffer: Precis, man fokuserar ju på att spela rätt liksom.

Men visst är det ni som skrivit låten från början?

Alexander: Framför allt det jag tyckte var så magiskt, som jag minns sådär, är att jag satt hemma med en akustisk gitarr och skrev melodier och sen att det blev officiella låten för världens Gothia Cup. Dem grejerna kan jag tycka är så magiskt att tänka, det går verkligen från att vara ”där sitter jag i min lilla soffa och klintar lite och så visar jag det till dig och dig” och så står vi sen och representerar något så fantastiskt. Det tycker jag är magiskt, att låten blir en symbol liksom.

Det har verkligen gått riktigt bra för er och framgången har kommit rätt så fort. Hinner man stanna upp och ta in allt?

Christoffer: Både ja och nej. Vi jobbar ständigt för att utveckla och ta bandet framåt och ibland när saker inte går som man hade tänkt så är det lätt hänt att fokusen hamnar på det negativa. Då är det viktigt att påminna varandra om alla roliga och fantastiska saker vi upplevt tillsammans. Då inser man att vi har det rätt bra.

Ni spelar ju på Sweden Rock Festival nästa vecka. Hur känns det att spela på en av Sveriges största festivaler?

Christoffer: Helt fantastiskt! Det här är en dröm för oss i bandet. Jag var på min första Sweden Rock för 13 år sedan (2004) och då insåg jag vilken fantastisk och underbar festival det är. Otroligt härlig stämning. Känslan att få äran att spela där är obeskrivlig. Det ska bli så kul!

Finns det några band som ni kommer kolla på under festivalens gång?

Christoffer: Vi har pratat lite om vilka band vi ska se. Alla har lite olika favoriter. Men vi kommer definitivt titta på Aerosmith, In Flames och Scorpions. Sen vill vi ju självklart se och heja på Ulf (Wadenbrandt) när han kör med Sweden Rock Symphony Orchestra.

Vad kommer spelningen på Sweden Rock bjuda på?

Christoffer: Vi har repat stenhårt för att optimera vår scenshow och eftersom vi vill bjuda Sweden Rock-publiken på någon alldeles särskilt så har vi gjort en helt ny setlist som kommer att lyfta showen till nya nivåer. Vi lovar också att i sedvanlig ordning bjuda på massor av energi och glädje. Kanske blir det också en och annan överraskning…

Tack Art Nation för en trevlig pratstund, vi ses på Sweden Rock!

ART NATION SPELAR PÅ 4SOUND STAGE, ONSDAG 7 JUNI, 17:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Ministry, Kix, Clutch, Candlemass, Amorphis, Hardline, Dare, Coheed and Cambria,  Edguy, Primal Fear, Thunder och många många fler.

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter