VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Merciless

20 Shares

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Merciless 1

Intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017” fortsätter och nästa band ut är kultbandet Merciless där Proppen fick ställa några frågor till bandets gitarrist Erik Wallin.

Under en tid när death metal var på väg att ta över från thrash metal, stod Merciless från Strängnäs med en fot i vardera lägret. Ruskigt snabbt, ruskigt brutalt. Debutalbumet “The awakening” (1990) var för övrigt det första skivsläppet på senare legendariska norska bolaget Deathlike Silence. Två album till blev det innan Merciless splittrades 1994. När comebackalbumet “Merciless” släpptes 2003 var bandet redan erkända som stilbildare och som ett av de stora kultbanden i den stolta svenska extremmetallhistorien – en status som de behåller än i dag.


Det ryktas om att Merciless är inne på sin sista sväng när det gäller att spela live nu, är det möjligtvis så att detta blir något så exklusivt som ert sista gig på Sweden Rock Festival?

– Jepp! Detta år blir sista livesvängen för oss, men SRF blir inte sista framträdandet, det är planerat till den 16:e december, Metal Meeting i Eindhoven.

Ni har varit med länge, vad har varit era största stunder i karriären?

– Länge det är, 30 år närmare bestämt sen första demon! Några tillfällen som sticker ut extra är när Roggan (Roger Petterson, sång) anslöt till bandet och vi gjorde vår andra demo -88, först då som vi blev en enhet som fick till nåt att komma med! Sepultura/Sodom-giget i Fagersta -89. När vi hämtade ut postpaketet från Norge med våra ex av The Awakening (1990). När vi lyssnade på slutmixen av Unbound-plattan i min gamla Volvo på väg hem från Finspång en mörk septemberkväll -93. Det var magiskt trots dassiga högtalare. Close Up-båten förra året.

Ni, tillsammans med band som Entombed, Grave och Dismember var pionjärer inom dödsmetallen, men vilka band inom genren tycker ni har fört fanan vidare? Vilka är de bästa nyare dödsbanden idag?

– Tack! Det måste vara Under The Church, 100 Years, Vojd och Å Fy Satan.

Varför ska folk se Merciless på SRF? Vad kan vi förvänta oss?

– Ingen aning, men trots diverse ålderskrämpor så är det ett jävla rens emellanåt har vi läst i recensioner!

Ni spelar relativt tidigt, går det att dyrka döden även om det är fint väder ute?

– Jo, kan bli klurigt! Vi funderar på att bygga en mörk Dio-grotta som vi kan rulla in på scen, där inne kan vi sedan tillbe Hin Håle själv för att komma i rätt vibb!

SRF är en festival med ett enormt matutbud, vilken mat tycker du är mest hårdrock och således mest passande att värma upp med innan en ska se er spelning?

– Punkgryta är lättspytt!

Till sist, vilka band ser du själv mest fram emot på festivalen?

– Black Ingvars blir nog grymt fett! Tack för en grym intervju!

Tack själv!


MERCILESS SPELAR PÅ 4SOUND STAGE, LÖRDAG 10 JUNI, 16:00

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter