VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Rolf i Running Wild – “Jag var helt chockad – vi kände oss som ett pojkband!”

131 Shares

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Rolf i Running Wild - "Jag var helt chockad - vi kände oss som ett pojkband!" 1

Med drygt två veckor kvar fortsätter vi med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut är legendariska Running Wild där Rocknytts Niklas Webjörn fick ställa några frågor till bandets gitarrist och sångare Rock N’ Rolf (Rolf Kasparek).

Running Wild är ett av de mest inflytelserika och legendariska banden i europeisk metalhistoria. Alltsedan starten – debutalbumet kom 1984 – har de ägt headbangarnas hjärtan. De kraftfulla riffen, de storslagna refrängerna och Rolf “Rock’n’Rolf” Kaspareks speciella sång kännetecknar bandets hela katalog. I Sverige kom de bara att spela två gånger – i Stockholm 1989 och på SRF 2000. Och 2009 lades Running Wild ner. Dock inte för evigt – de är tillbaka med besked och det har blivit dags för deras tredje Sverigeframträdande. På SRF 2017 då, givetvis. Var annars?


Hej Rolf! Sist du blev intervjuad av Rocknytt (2016) verkade du antyda att det fanns en möjlighet att Running Wild skulle återvända till Sweden Rock Festival. Nu är det ett faktum! Välkomna till Sverige och SRF.

Tack! Ja, vi ser verkligen fram emot detta. Det är en hel del förberedelser inför en sån här grej. Setlistan har spelats igenom ett par gånger, men det är mycket annat som ska klaffa. Mycket jobb…

På tal om den senaste Rocknyttintervjun, så fick ni 5/5 av Johan Hagberg för Rapid Foray.

Fantastiskt! Ja, det har varit ett mönster har jag sett. Plattan har blivit väldigt väl mottagen överallt. Fansen har verkligen tagit till sig de nya låtarna. I Ryssland så kunde publiken de nya låtarna lika bra som de gamla. Ärligt talat, jag tycker själv att det nya materialet kan mäta sig med klassikerna. Det finns ju många band som har hållit länge och när de spelar nytt material så kollar publiken på klockan och väntar på nästa klassiker. Så är inte fallet för Running Wild.

Kan du berätta varför du tror att Rapid Foray blev en så stor succé?

Jag vet inte, jag gjorde bara ett nytt album. Skillnaden var väl att jag skadade axeln så det tog ett år längre än vanligt att förbereda musiken. Jag halkade på is och fick två skruvar i axeln. Jag kanske borde göra om det inför nästa album också om det är vad som krävs, hahaha! Jag hade redan låttexter, booklet och skivomslag klara, musiken i sig var en annan sak eftersom jag inte kunde spela gitarr med skadan. Det var samtidigt frustrerande eftersom jag inte kunde arbeta lika koncentrerat med musiken som jag är van vid.

Men annars, är det enklare att spela in album nu än när Running Wild var ett ungt band under 80-talet?

Ja, absolut! Det är en stor skillnad. Efter att jag lade av med bandet ett tag och gjorde annat så fick jag ny kreativ kraft. Som exempel kan nämnas att jag skrivit tio låtar utöver Rapid Foray och hade redan nästa albumtitel klar för mig när plattan gjordes. Förr i tiden så spelade man bara in de låtar man hade klara. Nu tycker jag att hela processen är mycket mer avslappnad.

Men ni slog igenom ganska omgående som band? Redan under Branded and Exiled (1985), alltså innan hela piratgrejen blev ett faktum så turnerade ni med Mötley Crüe och fick en massa nya fans i USA.

Ja, och folk sa hela tiden till oss att inte göra det för det var ett sånt posörband, och så vidare. Men vi gjorde det för det var ju en chans att nå tusentals nya fans. Det handlade ju bara om att vinna över dem på vår sida, och det gjorde vi, berättar Rolf. Dessutom var killarna hur schyssta som helst mot oss, speciellt Vince Neil var jättetrevlig.

Samtalet om de gamla tiderna fortsätter en lång stund, och vi kommer osökt in på pirattemat och vilken stor grej detta blev direkt. Rolf berättar att det egentligen började som en slump då han såg en trailer för Roman Polanskis film Pirater (1986) på TV. Han presenterade idén för bandet, som direkt föll för idén. Skivan Under Jolly Roger från 1987 sålde stora upplagor, men kritikerna hatade den. Rolf berättar också om musikindustrins för- och nackdelar, hur de blev blåsta av sin första manager men också om hur roliga människor det finns i branschen. Jag blir nyfiken på hur han lyckats balansera upp privatliv och rocklivet. Rolf berättar:

– För min del har det faktiskt varit lätt. Jag har inga problem att skilja de båda rollerna åt. Privat vet jag vem jag är, jag har en väldigt trygg grund i mitt privatliv.

Men hur funkar det om du går ut på stan? Om du vill gå och handla mjölk och bröd på affären?

Haha, jag kan tala om att jag alltid blir igenkänd utomlands men aldrig någonsin i Tyskland. När vi spelade på Wacken senast så stod det en stor limousin utanför mitt hus i ett helt dygn men ingen i grannskapet tycktes se det, eller så brydde de sig inte. Men det är just detta som gör att jag kan fokusera så bra på mitt jobb här.

Du tror inte att det helt enkelt har att göra med respekt? Jag ser ofta medlemmar i kända svenska band i publiken på konserter och de får oftast vara ifred. Kan det vara ungefär samma sak i Tyskland som i Sverige

Kanske. Men samtidigt är man ingen TV-stjärna på samma sätt här som i många andra länder. Jag tror det är samma för Scorpions, de har sålt miljoner men det är ingen som springer efter dem på gatan. I Moskva var det en helt annan sak. När vi kom fram till stationen var där hundratals människor på stationen som jagade oss och skulle ha autografer. Jag var helt chockad. Vi kände oss som ett pojkband! Hahaha. Jag var på framsidan i tidningen, så jag fick signera massor av tidningar. Det hade aldrig hänt i Tyskland.

På tal om Ryssland, kommer setlisten på SRF se ungefär likadan ut?

Ungefär. Den var ju naturligtvis mer riktad till de ryska fansen. Men mer pyro blir det! Och Michael (Wolpers) kommer få ha ett eget trumset, hahaha. I Ryssland fick han på grund av ett missöde använda ett ihopplockat trumset med röda och vita trummor. Det såg inte klokt ut.

Har du sett listan på de andra banden som kommer till SRF?

Jag vet inte vilka som spelar mer än Scorpions. Sist jag såg Scorpions var under 70-talet när de hade släppt Taken By Force. Jo, Aerosmith! Jag ska försöka se dem. Det jag gillar är ju att det är sån blandning mellan gammalt och nytt. Det är inte bara renodlat metal, istället är det bara en massa bra rock ‘n’ roll. Vilket också visar att rock ‘n’ roll har så bred variation. De som inte sett Running Wild innan kan vi vinna över, så det blir en riktigt kul utmaning.

Sista frågan… Har du något meddelande till era svenska fans?

Ja, det måste vara 17 år sedan sist så vi ser verkligen fram mot detta. Det är inte samma laguppställning denna gången, men det blir en riktigt bra spelning, det kan jag lova!RUNNING WILD SPELAR PÅ ROCK STAGE, FREDAG 9 JUNI, OO:05

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter