VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Grand Magus

36 Shares

[media-credit id=2 align=”alignnone” width=”500″]Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Grand Magus 1[/media-credit]

Intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017” fortsätter och nästa band ut är heavy metal-bandet Grand Magus där Proppen fick ställa några frågor till bandets basist Mats “Fox” Skinner.


Många band får bara uppleva en kort popularitetstopp i början av karriären. Grand Magus, som skivdebuterade 2001 och hittills utgett åtta album, hör inte till dem. Stockholmarna, som frontas av förre Spiritual Beggars-sångaren JB Christoffersson, har om något ökat rejält i popularitet. Gissningsvis för att de kommit på och förfinat en väldigt egen stil, där klassisk heavy metal möter doom metal-tyngd och 70-talsgung. Toppa med lite nordisk folkmusik och episka refränger, och ni får soundet som gjort Grand Magus till ett av Sveriges idag högst skattade heavy metal-band.

Vi börjar med en klassisk sportfråga; Grand Magus återvänder till SRF – hur känns det?

– “Äntligen” känns som ett passande ord. Vi har inte spelat där sen 2009 så det känns skönt att vara tillbaka. Vi började faktiskt undra om det var något knas eftersom vi inte fick något erbjudande. Det är inga problem för oss att få gig men det är alltid lite extra att spela på hemmaplan.

Kan du berätta lite om er senaste giv ”Sword Songs”? Jag personligen tycker att det är er bästa sedan ”Hammer of the North” (2010).

– Tackar. Jo vi tycker nog att vi fick till något riktigt bra. Att sen experttyckare och framförallt fans gillar den känns fint. Den är tydligen vår bäst säljande skiva hittills enligt skivbolaget.

Under er karriär kan jag skönja en vandring från mer doom och stoner mot istället episk heavy metal, är detta ett medvetet val ni gjort eller har det bara blivit så? Hur ser du på bandets utveckling?

– Det har väl skett en gradvis förändring genom vår karriär. Om man lyssnar på tidigare album kan man höra en hel del heavy metal även i dem men det har väl blivit tydligare på de senaste släppen. Det har även en del med själva produktionen att göra. Vad gäller doom så är “Monument”  (2003) vår mest doominfluerade skiva, som jag för övrigt gillar skarpt, men vi kände nog att vi inte kom så mycket längre i den riktningen och kände för att öka takten.

Vilken skiva tycker du är världens bästa och varför?

– Om jag bara får välja en så blir det “Sabbath Bloody Sabbath” för i titellåten finns i mitt tycke hårdrockens absolut bästa riff.

Kan du bjuda Rocknytts läsare på någon exklusiv och rolig anekdot från turnélivet?

– Tja, det kan hända en del knasiga saker… Att gå av scenen någonstans i Tyskland och hitta en naken Phil Campbell (gitarr, Motörhead) i logen kan man säga var en överraskning. Han var mycket för hyss när vi var förband till Motörhead.

Vilka band missar du själv inte på årets festival?

– Nu spelar vi redan på onsdagen och drar vidare redan torsdag förmiddag, så jag missar nog det mesta skulle man kunna säga. Hade jag varit kvar hade jag inte missat Saxon, Venom eller Merciless.

Varför bör folk se Grand Magus på SRF? Vad kan vi förvänta oss?
– Nu när ni har chansen att se oss på en svensk festival är det bara att passa på. Vi har spelat en hel del på sistone så jag kan nog utlova en tajt hitparad!GRAND MAGUS SPELAR PÅ 4SOUND STAGE, ONSDAG 7 JUNI, 19:45
Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter