VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Mikkey Dee om Scorpions

989 Shares

[media-credit name=”Foto: Press” align=”aligncenter” width=”500″]Mikkey Dee[/media-credit]

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut är Scorpions där Rocknytts Tobias Andersson fick ställa några frågor till bandets trummis Mikkey Dee.


– Det har under föregående år dykt upp många kritiska Motörhead-fans till våra spelningar, berättar han.

Tysklands första internationella hårdrocksstjärnor firade faktiskt 50-årsjubileum 2012. Fast 1962 var Scorpions förstås bara något som skolpojken och gitarristen Rudolf Schenker lekte runt med. Skivdebuterade gjorde bandet 1971, och då fanns även sångaren Klaus Meine på plats. Dessa båda herrar utgör Scorpions frontduo än i dag. Bandets mångåriga kärntrio fullbordades 1979 av Matthias Jabs, sologitarristen som förtjänstfullt axlat sina illustra företrädare Michael Schenkers och Uli Jon Roths mantlar. Med Matthias inhopp inleddes även Scorpions kommersiella guldålder, späckad med hits modell såväl hårda rockstänkare (“No one like you”, “Rock you like a hurricane”) som mjuka ballader (“Still loving you”, “Wind of change”). Än i denna dag behåller bandet sin ställning som ett av den melodiösa hårdrockens absolut främsta, och nu har de inlett en ny, ur svensk synvinkel extra intressant era. Ny trummis är nämligen Mikkey Dee (ex-Motörhead).

Nu återvänder du till Sweden Rock, fast denna gång med Scorpions i stället för Motörhead. Hur känns det, jag kan tänka mig att det känns både sorgligt och roligt på samma gång?

– Det är lite mixade känslor, uttrycker Mikkey Dee. Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag har spelat med Motörhead där, oerhört många gånger var det i alla fall. Vi var ju nästan lite av festivalens husband men att få komma och spela med Scorpions denna gång blir jätte, jättekul. Fast att kolla bort mot Lemmy-stage blir ju en aning sorgligt. Det är ju där vi har hållit hus alla gånger vi spelat. Men det här går hand i hand med hela utvecklingen som skedde nu när Lemmy tragiskt gick bort. Jag var med på begravningen i januari i Kalifornien, sen hann jag bara hem så var vi i gång i mars med Scorpions. Om det var något band som Lemmy verkligen respekterad så var det Scorpions. Det är ju nämligen ett klassiskt band som var aktiva innan Motörhead bildades.

– Hur som helst ska det bli oerhört spännande att få spela på festivalen med Scorpions, tillägger Mikkey Dee. Jag vet ju hur bra showen är och det ska bli kul att få leverera detta. Vi har nu även haft ett längre break på sex månader då vi gjorde hela världen förra året, Scorpions har nämligen inte varit lediga på oerhört länge, så vi planerade in lite ledighet. Jag har inte haft sådan lång ledighet sedan 1984. Så det ska bli jättekul att få återvända och även lira på Sweden Rock. Vi kanske även slår på med en liten tribute till Lemmy, killarna har verkligen en jätterespekt för Lemmy och Lemmy gillade ju även Scorpions.

[media-credit name=”Foto: Press” align=”aligncenter” width=”500″]scorpions[/media-credit]

Scorpions musik är ju ganska så radikalt annorlunda i jämförelse med Motörhead, varför valde du att gå med i just Scorpions?

– Sättet att spela är faktiskt inte så annorlunda som man kanske kan tro, förklarar Mikkey Dee med ett lättsamt skratt i andra änden av luren. Jag blir faktiskt mer fysiskt trött att spela med Scorpions än vad jag blev med Motörhead. Allt i Scorpions är så inkört och arrangerat på något sätt, det säger bara pang, pang och pang sen är jag helt slut efter setet. Sen hade jag spelat 25 år med Motörhead, så det känns skönt att få spela något annat nu. Jag har ju lirat med King Diamond, Don Dokken, Motörhead och nu Scorpions. Det har blivit lite vartannat band skulle man kunna säga. King Diamond är ju ganska extrem hårdrock, sedan när jag började spela med Don Dokken kändes det som det bästa college man kunde gå i. Jag hade då mycket stress i kroppen efter att ha lirat med King Diamond och jag kunde knappt sitta och lira ett vanligt beat – jag kände mig urdålig! Det var i och med Dokken som jag fick ta tag i andra delar av trummeriet. Jag skulle vilja säga att jag gillar att spela allt från rock, teknisk hårdrock till pop. Jag har aldrig haft några smala skygglappar på mig, utan jag tycker om all musik egentligen. När jag säger det finns det en del Motörhead-fans som reagerar på det och tror att jag bara väljer att glömma Motörhead. Men det gör jag absolut inte, jag ser fortfarande mig själv som en stenhård trummis. Jag tar ju med mig min trumstil in i Scorpions och tar för mig, det ska bli hårdare och tajtare, jag vill ta med mig Mikkey Dee in i bandet. Någon ersättningstrummis som bara lirar covers vill jag absolut inte bli.

Mikkey stannar upp och tänker efter. Han poängterar sedan:

– För mig känns det fantastiskt att få komma in i ett nytt band som är så stort, så klassiskt och så bra – och faktiskt göra skillnad! Sedan finns det ju alltid dem som tycker att jag i stället borde ha gått tillbaka till King Diamond eller något annat stenhårt band. Men jag måste kunna få inspirera mig själv.

Scorpions är mer eller mindre aktiva i studion. Kommer du i framtiden att skriva musik tillsammans med Klaus Meine, Rudolf Schenker, Mattias Jabs och Pawel Maciwoda?

– Det hoppas jag – absolut! Det är nog många som vill höra en ny platta som även jag är delaktig på. Men när, hur och var vet vi inte. Men hela det här året har vi fullt upp med att turnera.

Vilken är din favoritlåt att framföra live med Scorpions?

– Det finns många låtar som jag gillar att spela live. Bland annat så älskar jag vårt öppningsspår som vi hade förra året på turnén. Det var låten ”Going Out With A Bang”. Sedan gillar jag också den långsamma och stenhårda ”The Zoo”. Men det roligaste i setlistan från vår tidigare turné var nog ändå 70-talsmedleyt. Det är ett medley med låtar som ”Speedy’s Coming” och ”Catch Your Train” med flera. Ett kanonmedley som är skitkul att spela.

Bandet har haft stora världshits med sina ballader, men när det diskuteras Scorpions får vi absolut inte glömma bort att nämna deras snabba och tuffa metalsound.

– Setlistan från förra året var väldigt tuff, inte jättemycket ballader, dock ändå balanserad. Men under ett parti tog setlistan verkligen musten ur mig. Vi körde ”Rock ’N’ Roll Band”, ”Dynamite”, ”Overkill”, som en tribute till Lemmy, trumsolo och sedan direkt in i ”Blackout”. Ibland smäller det verkligen till i setet, betonar Mikkey Dee.

[media-credit name=”Foto: Press” align=”alignright” width=”199″]Mikkey Dee[/media-credit]

Förändras Scorpions musik på något sätt när den framförs live?

– Jag tycker den är ganska lik studioplattorna. Men det är klart att det blir lite annorlunda, det är precis som när jag lirade med Motörhead. Vi plockar in en grej här, tar bort en grej där, lägger ihop två saker där och så vidare. När du nu ställer denna fråga måste jag passa på att ge de övriga killarna enormt med cred. Klaus Meine sjunger fortfarande som en fågel och hans röst är ju helt fantastisk live, dessutom har han också kvar energin och har en bra publikkontakt. Rudolf Schenker har en helt sjuk energi på scenen, Matthias Jabs är en äkta gitarrhjälte och Pawel är en riktigt stadig basist. Åldern är verkligen bara en siffra! Jag kan lova att den som ser Scorpions live för första gången kommer att bli förvånad till hundra procent. Det har under föregående år dykt upp många kritiska Motörhead-fans till våra spelningar, framför allt i Sydamerika och övriga länder där vi varit extremt stora. De har kommit och varit väldigt kritiska och efteråt har de bara stått och gapat över att det var en sådan hård konsert. De hade väl förväntat sig att vi bara skulle framföra ”Wind Of Change” fram och tillbaka i setet. Jag älskar den situationen när jag nu vet hur bra detta är. Jag får nu ställa mig på scenen på Sweden Rock och bekänna färg – och säga: ”det här, motherfuckers, låter väldigt bra”!

Finns det något band som du själv skulle vilja kolla in på festivalen?

– Absolut. Aerosmith vill jag inte missa. Jag kommer att vara där under torsdagen och vara med i Sveriges Radio P4 under dagen mellan klockan tre till halv sju. Så jag ser fram emot att se Aerosmiths sista Sverigespelning under kvällen. Phil Campbells band vill jag heller inte missa – Phil Campbell And The Bastard Sons – som han startade upp tillsammans med sina söner efter att Motörhead blev ett avslutat kapitel. Självklart finns det fler bra band jag vill se men det visar sig hur många jag hinner med. De övriga i Scorpions kommer in på fredagen och då blir det säkert mycket att göra med presskonferenser och så vidare.

Jag och Mikkey tackar varandra för ett trevligt samtal. Innan vi avslutar adderar han:

– För att rama in allt generellt så ser jag fram emot denna spelning. Jag tycker att Sweden Rock är en av världens bästa festivaler och vi har alltid haft kul där med Motörhead – dessutom vet jag att de övriga killarna i Scorpions är supertaggade.

SCORPIONS SPELAR PÅ FESTIVAL STAGE, FREDAG, 9 JUNI, 22.15

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter