VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Intervju med Arjen Lucassen

[media-credit name=”Foto: Lori Linstruth” align=”alignnone” width=”500″]Intervju med Arjen Lucassen 1[/media-credit]

Arjen Anthony Lucassen är en Nederländsk sångare, multiinstrumentalist, skivproducent och låtskrivare som framför allt gjort sig känd genom sina musikaliska eskapader med Ayreon där han bjuder in musiker och vokalister ifrån jordens alla hörn för att föra sin musikaliska vision till liv.


Den 28 april släpptes det helt nya albumet ”The Source” med Ayreon, där totalt 12 vokalister medverkar tillsammans med gästmusiker som Paul Gilbert, Guthrie Gowan och Mark Kelly. Den mesta musiken står Arjen dock för själv. Vokalisterna som medverkar på ”The Source” är:

Annons:

James LaBrie (Dream Theater)

Tommy Karevik (Kamelot, Seventh Wonder)

Tommy Rogers (Between the Buried and Me)

Simone Simons (Epica)

Nils K Rue (Pagan’s Mind)

Tobias Sammet (Edguy)

Hansi Kürsch (Blind Guardian)

Mike Mills (Toehider)

Russell Allen (Symphony X)

Michael Eriksen (Circus Maximus)

Floor Jansen (Nightwish)

Zaher Zorgati (Myrath)

 

Rocknytts Rasmus Brask fick äran att ställa några frågor till Arjen inför kommande skivsläpp.

 

Hej Arjen! Tack för att du är villig att svara på några frågor för Rocknytts räkning

Nöjet är på min sida, tack själv för ditt intresse för det nya albumet!

 

Den nya Ayreon-skivan ”The Source” släpps den 28 april i år. Berätta om konceptet för plattan och hur du kom på detta koncept.

Titeln ”The Source” refererar till människans härkomst. Det finns forskare som har teorier om att livet på vår jord härstammar från en annan planet, via en meteorit eller komet. Denna historia startar på planeten ”Alpha” och våra förfäder därifrån. Där lider de av samma problem som vi på jorden, så de instruerar ett datasystem att lösa planetens alla problem. Systemet bestämmer sig då för att problemet är just mänskligheten, och således försöker den utplåna allt liv på planet.

Intervju med Arjen Lucassen 2

På ”The Source” återkommer Science Fiction-temat som inte fanns på förra albumet ”The Theory of Everything”. Vilken var anledningen till detta?

Min tanke var att ”The Forever Race”, som funnits med på de tidigare Ayreon-albumen, en gång varit människor. Detta blev då alltså att fungera som en föregångare till den tidigare Ayreon-sagan.

 

Vilka är de största skillnaderna på att spela in skivor/arbeta med ny musik nu jämfört med när Ayreons debut ”The Final Experience” skrevs och spelades in 1995?

Det är väldigt stor skillnad på flera plan. Dels har jag nu min egen studio som gör allt mycket smidigare, dels så spelades allt på den tiden in analogt vilket gav begränsade möjligheter. Dessutom hade jag inga väldigt begränsat med utrustning då, som mikrofoner och keyboards. Jag är också mer välkänd nu än på den tiden vilket gör det mycket lättare att få välkända musiker att gästa mina album.

 

Ge oss en snabb beskrivning hur ”The Source” låter och varför icke frälsta läsare ska ge Ayreon en chans!

Känner folk inte till Ayreon? Skäms! Skämt åsido, på detta album medverkar de bästa vokalisterna och musikerna i världen. Det erbjuder en 87 minuter lång verklighetsflykt: stäng ögonen och njut av en science fiction-historia som musikaliskt tar dig genom progressiv rock, metal, hårdrock, keltiska influenser med mera. Det är i sanning ett riktigt äventyrligt album, knappast ett standardalbum inom rockens värld!

Jag måste givetvis fråga detta: om du fick välja vokalist eller musiker att arbeta med i framtiden, vem skulle det vara?

Det skulle vara någon av mina barndomsidoler, vars musik jag lyssnade på under min uppväxt. Något stort namn som Robert Plant, David Gilmour, Ritchie Blackmore och Paul McCartney. Drömma kan man alltid göra!

 

Hösten 2015 sattes ”The Theater Equation” upp i Rotterdam, en musikteater som senare även släpptes på DVD . Är framfördes hela albumet ”The Human Equation” med hjälp av en radda vokalister och musiker, med James LaBrie i spetsen. Hur var detta att uppleva från sidan? (Arjen själv medverkade inte i själva produktionen)

Det var fantastiskt att uppleva publikens reaktioner från sidan, det syntes både leenden och tårar! Alla musiker skötte sig utmärkt också och alla vokalister visade sig vara duktiga skådespelare, utan att ha någon skådespelarerfarenhet sedan tidigare. Det var underbart att få se och höra”The Human Equation” framföras live.

 

2017 kommer att bli en speciellt år för alla Ayreon-fans, för då kommer nämligen ni att göra livespelningar ”på riktigt” för första gången någonsin (15-17 september, tre slutsålda spelningar i Tilburg, Nederländerna). Hur kom du till fram till att det var dags att ge fansen att se Ayreon live och hur är känslan inför detta?

Katalysatorn var den tidigare nämnda ”The Theater Equation”. Den blev en sådan succé med så många nöjda fans och jag älskar att skämma bort fansen med fler överraskningar!

 

Tack återigen för att du ställt upp på denna intervju, Arjen! Vi ses i Tilburg senare i år

Tack Rasmus och hoppas du kommer få det bra i Tilburg!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT