VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Lizette & – Galenskap och klokskap, glädje och sorg

[media-credit name=”Foto: Elise Pavicic” align=”aligncenter” width=”500″]Lizette &[/media-credit]

Lizette & är ett industrirockband som bjuder på energi och glädje både på och utanför scen. Under den här intervjun blir det tydligt att de är ett band med många kontraster. Galenskap och klokskap, glädje och sorg.


Min första kontakt med Lizette & var på den lilla klubben ”3 Trappor upp” i Tranemo 2015. Det var ett jäkla röj och fruktansvärt varmt. Stackars AleX som var inklämd vid trummorna bakom ett plexiglas höll på att rinna bort och Lizette fångades av en numera klassiskt bild där hon kyls ner med vatten. Men kul hade vi! Både bandet och publiken och vi återkommer till Tranemo om en stund.

Den här gången ses jag, Lizette, Tomas och Marqz i Stockholm som är bandets hemort.

Elise: Det händer ju mycket runt er just nu.

 Lizette: Ja verkligen! Nu har vi släppt video också så det känns skitkul! (Pokerface). Mottagandet har varit jättebra. Det var ju ett tag sedan vi släppte något.

Tomas: De som känner till oss väntar ju på vår studioskiva och det har dragit ut på tiden. Vi har hållit på med den och först lovade vi att den skulle komma ut förra våren men nu har vi lärt oss av misstaget och inte lova för mycket. Den är i princip klar men det är inte så taktiskt att släppa den i början av sommaren så därför blir det till hösten. Så för att fansen ändå ska få se att vi lever så har vi släppt Pokerface nu. Det var likadant när vi släppte liveskivan för ca ett halvår sedan. Det måste ju hända nåt!

Liveskivan är faktiskt inspelad under nämnda spelning i Tranemo och bandet berättar vidare om den.

Tomas: Den är så jävla bra! Vi gjorde jäkligt bra ifrån oss på den spelningen.

Marqz: Ja, är man t ex lite trött och åker i bilen så brukar jag sätta på den. Då får man adrenalin och minns en massa saker från spelningen.

Lizette: Vi hade ju sån vätskebrist så du gick ner på knä under sista låten och kom inte upp igen. Jag vänder mig om och ser hur du bara hänger i armarna på nån i publiken, ha ha!

Marqz: Ja, jag hade fastnat och det var en i publiken som hjälpte mig upp. Helt sjukt! Och jag hällde vatten över Lizette.

Lizette & - Galenskap och klokskap, glädje och sorg 1

Även om de inte har satt något datum för releasen så kan vi förvänta oss att den nya skivan kommer i höst.

Vad kan vi förvänta oss av nästa skiva?

Lizette: Det är en klassiskt Lizette &, nästa kapitel. Vi vet ju aldrig själva vart vi är på väg. Det dyker upp låtar och så gör vi dom. Jag har ett helvete i min skalle och det dyker upp låtar som jag sen preproddar och presenterar för de andra.

Marqz: Förrut var det mer så att du tog skeletten till oss men nu är vi mer involverade.

Lizette: Ja, det är ju otroligt dumt att jag försöker att lägga basen i stället för att du Tomas ska göra det själv.

Tomas: Den här skivan är lite popigare till vissa delar också.

Marqz: Det är ganska komplicerade teman. Det har inte varit helt lätt att spela alla gånger. Mycket pill med att få alla slingor och riff rätt.

Det märks att de har ett kreativt arbetssätt och att de känner varandra väl. Att de har kul ihop är tydligt. Det är mycket skratt under hela intervjun.

Tomas: Man bokar festivaler och sånt i september så den här gången kommer vi nog att göra allting i rätt ordning.

Lizette: Vi har ju inget skivbolag som bestämmer, vi bestämmer allt själva. Tidigare har det varit så att vi bestämt att göra en ny skiva och så har vi bara satt en deadline utan att tänka närmare på det. Och så får vi panik och kämpar för att få ut den. Så alla releaser har varit fullständig panik. Vi gör ju så stora releaser också. Vi försöker göra något speciellt varje gång.

Marqz: När vi släppte Artificial Me hade vi hyrt en skitbra ljustekniker och sen tog vi en laser också. Det var ljus överallt!

Tomas: När vi släppte vår första skiva hade vi hyrt in Cirkus Cirkör och en ballerina som gjorde en speciell dans till varje låt. Det var en halvnakna tjejer som gick runt och sålde vår CD och popcorn.

Sen spelade vi en låt live på slutet och alla bara; ”Blir det bara en låt??”. Då var det ingen som hade fattat att vi spelat skivan hela kvällen……Ha ha!

Vilka festivaler satsar ni på nästa år?

I kör: Alla!

Tomas: Vi har kört i Sverige sen 2004 men tittar även lite på Tyskland nu. Jag tror att vi skulle göra oss bra där.

Jag börjar prata om Metalsverige och var de ska spela, men då blir jag direkt korrigerad.

 Lizette: Vi är inte metal, vi är industrirock och det gör att många blir förvirrade av oss.

Tomas: Ja festivaler och arrangörer som är inriktade på metal och rock vill inte alltid ha oss med och hänvisar till att vi är industri. Vi skulle passa in väldigt bra och de låser in sig själva lite när de resonerar så. Jag drar personligen lite åt metal och har spelat det mycket. Så på scen är jag metal, Lizette är industri och Marqz är musikal, ha ha.

Marqz: Musikal?!

Bakgrunden till detta uttalande är att Marqz är en väldigt mångsidig artist. Han har bl a dansat bakom Nanne Grönvall i melodifestivalen trots att han inte alls var där som dansare egentligen. Han spelar flera blåsinstrument och är både keyboardist och gitarrist. Lizette och Marqz har känt varandra sedan de var barn. Lizettes kusin var Marqz bästa kompis. Sen träffades de på en revy i Flen och vid ett senare tillfälle på kusinens bröllop. Tillslut var det på en släktings födelsedagsfest 2009 som Lizette frågade om han ville vara med i bandet. Efter att hon kört några låtar var svaret enkelt. Marqz började som keyboardist i bandet men det gick inte helt enligt plan.

Tomas: Det första han går och köper är en ny gitarr! Smart! Alltså, han hade en gitarr men ingen keyboard.

Margz: Ja fast min gitarr var inte i så gott skick……..

Tomas: Men du var keyboardist!!

Och så är det gapflabb igen…… och Marqz är numera gitarrist .

Tomas: Det hade varit jäklig bra att ha någon som sköter allt ljud bakom. Typ keyboardist slash DJ. Nån som sätter igång saker.

Lizette: Ja det hade varit kul att ha. Men så ska man hitta en medlem som funkar i bandet också. Och som fortsätter att spela rätt instrument ha ha! Vi är så jäkligt tajta även som vänner så det känns alltid lite otryggt att plocka in någon ny som man inte vet hur det kommer att funka i längden med.

När jag frågar hur de är att umgås med när de är ute på turné så förstår man hur nära varandra de står och hur mycket internt som byggts upp under åren. Det bubblar ut storys som för den oinvigde är svåra att hänga med i….

Lizette: Jag förstör inte min röst på scen, jag skrattar sönder mig! Det händer alltid en massa knäppa saker som gör att man skrattar tills man nästan kräks och det är jättejobbigt för halsen……

Ett exempel på detta är när de hamnade med bilen bakom en gödselbil och AleX håller på att kräkas av doften medan de andra skrattar sig fördärvade. Av den här händelsen blev det en… låt…typ…video…..ich. För den som vågar sig på att få en nyanserad bild av Lizette & så går det bra att se den här » Men jag har varnat dig!

Bandet bjuder på sig själva och har nära till skratt men det finns också en allvarlig sida av deras musik. Vissa låtar bär med sig känslosamma upplevelser och förmedlar tänkvärda budskap till oss. Lizette berättar om bakgrunden till texten i låten ”My glasses” och blir mycket känslosam. Först hade jag tänkt försöka förmedla det hon berättade i text, men insåg att det är omöjligt att göra storyn rättvisa. Därför kommer här ett ocensurerat klipp ur intervjuinspelningen. Lyssna och jag är säker på att du nästa gång du sätter på Lizette & kommer att vara mer uppmärksam på texterna. Lizette berättar här:

Det här med allvarliga texter och påverkar ju även bandets liveframträdanden som oftast bjuder på en hel del spex.

Tomas: Hon har fått säga till oss ibland. Vi kan vara jävligt flamsiga på scen men då får vi ibland skärpa till oss och tänka på vad texten handlar om.

Till exempel handlar ”Just Smile” om hur man drogar ner barn med piller för att få dom mer lätthanterade. Något som Lizette fått se på nära håll då hennes föräldrar erbjöd familjehem till barn. De var lugna och fina men hade helt tappat sin personlighet.

Kommande turné blir sannolikt en stor blandning av stora och små scener. De har fortfarande en stor hunger för att få spela och har absolut inte tröttnat på varandra.

Marqz: Varje tisdag har vi banddag och man bara längtar till dess. Då spelar vi eller bara hänger. Vi har alltid kul tillsammans!

Vad är det då som gör att fansen hittar till Lizette &?

Lizette: Vi har väldigt trogna fans. Hittar man till oss så verkar det vara ”for life”. Det är nog en blandning av musiken och våra livespelningar som gör att de gillar oss.

Tomas: Vi har riktiga hardcorefans. Till exempel han Scott från Oklahoma. Han frågade vilket hotell han skulle bo på som var nära Pub Anchor, (rockpub i Stockholm) för han trodde att vi alltid spelade där eftersom han sett det på vår Facebook flera gånger. En kille från Piteå hade varit med familjen i Oslo och tog omvägen över Stockholm hem. Familjen fick sitta i bilen medan han gick in och lyssnade på oss på Anchor innan de drog vidare till Norrland. Helt galet! Vi hade replokal nära Anchor tidigare så det har varit lite av vår hemmaklubb.

Vad händer i närtid med Lizette &?

 Lizette: Vi kommer att släppa fler videos under sommaren. Bl a Ace of Spades där jag är utklädd till Lemmy. Den gjordes precis i samband med att han dog tyvärr, så vi har valt att vänta lite med att släppa den. Den ska ses som en hyllning till honom. Under sommaren kommer vi att repa mycket och spela in videos inför releaseshowen.

Marqz: När man har varit ute och spelat ett halvår efter plattan känner man ofta att ”fan, nu skulle vi haft releasen”, för då sitter låtarna ännu bättre. De växer med tiden så det är bra att repa mycket innan och det har varit skönt att ha ordentligt med tid den här gången.

Lizette: Vi hoppas att arrangörerna upptäcker att vi funkar jäkligt bra även i metalsammanhang framöver.

Tre gånger har de varit nominerade till Rockbjörnen, kanske är det dags igen efter höstens platta? Själv ser jag fram emot att se vad kommande releaseshow kommer att bjuda på. Förväntningarna är höga och jag är helt säker på att det kommer att bli mer storslaget än den där gången i Tranemo. Det är just känslan av kontraster som jag gillar med Lizette &.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter