VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Det flyter på för Grande Royale

345 Shares

[media-credit name=”Hampus Steenberg och Gustav Wremer” align=”alignnone” width=”500″]Det flyter på för Grande Royale 1[/media-credit]

Alla rockband får kämpa hårt för att få den stora publikens uppmärksamhet. Jag känner att Grande Royale nu är en bra bit på väg bort från de värsta ”hundåren” och på väg till de större arenorna.


Den här kvällen träffas vi på en tajt rockklubb i Jönköping, deras hemstad, och bandet är både trevliga och öppenhjärtliga.

-Det var ett tag sedan vi spelade på hemmaplan nu så vi är jäkligt taggade, säger Hampus Steenberg (sång). Sista tiden har det hänt mycket så vi har mycket att visa upp nu, jäkligt spännande, fortsätter han.

En av de bidragande orsakerna till framstegen är samarbetet med Nicke Andersson, bl a känd från Hellacopters och Imperial State Electric. Han har producerat bandets senaste album och Andreas Jenå (gitarr) berättar om hur det påverkade jobbet;

-Det är ju skönt att ha någon som är så kunnig som säger till en hur man ska göra. En sån enkel sak som att dra ner tempot på låtarna. När man själv är så inne i det och får feeling så är det lätt att dra på av bara helvete eftersom det är roligt.

-Han har också fått oss att ta bort onödiga moment i låtarna, sådant som vi mest lagt in för att det är roligt att spela, fortsätter Hampus. Lite mer ”less is more” men ändå behålla kärnan. Så det här har ju påverkat nya skivan, den hade inte varit likadan utan honom.

Låtarna skriver bandet tillsammans, men det är Hampus som står för det mesta gällande texterna. Han hämtar sin inspiration från olika saker och berättar att texterna har mognat mycket sedan starten.

– Hade vi läst upp de gamla texterna idag så hade vi blivit lynchade av fruar och andra, skrattar de.

Den nya plattan kommer att släppas i augusti i samband med bandets stora turnésatsning.

[media-credit name=”Gustav Wremer och Calle Ljungström” align=”alignnone” width=”500″]Det flyter på för Grande Royale 2[/media-credit]

En annan sak som är nytt är bandets scenkläder, med debut just ikväll. De tidigare röda kostymerna är utbytta mot en enklare svart/vit jacka i mer modern tappning.

-Ska vi vara ärliga, berättar Andreas, så är det helt ok att spela i kostymerna på en fullsatt klubbspelning som ikväll, men står man inför en betydligt mindre publik känns det lite over kill.

Calle Ljungström (bas) fyller i;

-Det handlar ju också om vad man känner sig bekväm i. Själv kan jag spela i vad som helst men det handlar ju om hela bandets identitet och ska funka för alla. Vi valde något enklare men som ändå håller kvar det gemensamma så att vi känner oss som ett band.

Gustav Wremer (gitarr) springer och hämtar den nya jackan och modellar för Rocknytt. Bandets logga med tranan sitter på ryggen och känns helt rätt för den fas som bandet nu är inne i.

När man talar om bandets musikaliska kännetecken så beskriver de dessa som en blandning av Detroits 70-tals rock och svenskt 90-tal. Eftersom bandets trummis tyvärr är skadad för närvarande har den meriterade musikern Johan Häll (Med stavningen ”Hell” när han spelar med Grande Royale, ha ha, inflikar de andra) hoppat in i bandet och kan analysera musiken med lite nya ögon. Han beskriver musiken så här:

-Låtarna är effektiva, ganska korta, snabba och melodiska. Jämför man med ert första album så är det detta så är det just det melodiska som är annorlunda, säger han.

-Ju längre vi håller på ju viktigare känner vi att refrängen är, förklarar Hampus. Det är den eller en gitarrslinga som måste vara grunden som låten byggs runt.

På tal om trummisar så har det legat en förbannelse över Grande Royale under lång tid. Andreas berättar att har deras trummisar har slutat på löpande band p g a flytt, karriärbyte och annat. Och nu senast en skada. Så låt oss hoppas att Johan nu får hålla sig frisk och hänger kvar så länge han behövs i bandet!

[media-credit name=”Johan Häll och Andreas Jenå” align=”alignnone” width=”500″]Det flyter på för Grande Royale 3[/media-credit]

En av de stora höjdpunkterna senaste året var att de fick ett skivkontrakt med The Sign Records.

-Den här processen med att fixa ett bolag tog ju både tid och energi, berättar de. När det väl har blivit klart så har fokus legat på att sätta en turné till hösten.

-Nu kan vi enklare komma ut i Europa där vi också kan tjäna pengar på gigen lättare, säger Calle. I Sverige är det svårt att få ekonomi i det. Vi skulle också gärna vilja få mer spelningar som support till andra band. Gärna med Hellacopters om man får önska.

– Sweden Rock är ju också ett mål, säger Hampus.

– Sen håller vi på med att spela in musikvideos, berättar Gustav vidare. En ska spelas in ikväll och ytterligare minst 3 ska göras, det blir blandat både live och story, vi får se. Nu när vi förhoppningsvis kommer att nå ut till en större publik så kan det vara bra att visa upp mycket live så att de får se vilka vi är.

-Vi vill ju framstå som ett jävligt bra liveband, förtydligar Calle.

– Vi ska också för första gången till hösten få visa upp oss live i flera länder där vi har fått bra respons på vår musik, bl a Tyskland, berättar Hampus. Det ska bli spännande att se hur vi tas emot när vi väl är på plats. Nu har ju dessutom bandet mycket mer låtar att välja från till kommande spelningar så mycket tid går också till att planera nya set.

När de har tid över går de gärna själva på olika rockkonserter och de är glada över att Jönköping äntligen har ett gäng rockklubbar. Och jag kan intyg att rockscenen har levt ett trögt liv tidigare i den här regionen men nu finns det flera sköna liveställen att ta en öl på nästan varje helg.

– Även om det kan kännas trögt ibland och vi jobbar hårt på alla fronter så är det skönt att se att det faktiskt ger resultat. Tittar man tillbaka ett år eller två så har det ju hänt massor, säger Andreas avslutningsvis.

Budskapet från Grande Royale är; ”kom för fan och se oss”! Jag håller med, de är ett band värda att se live! Läs recensionen av spelningen här.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter