VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
kill-devil-hill

Intervju med Rex Brown

kill-devil-hill

Rex Brown har en gedigen musikalisk resa som är få förunnat. Med band som PANTERA och DOWN har han varit med och tagit den moderna metal-genren till nya oanade höjder. 2011 lämnade han DOWN för att nu åter stå i rampljuset med sitt nya band KILL DEVIL HILL. Rocknytt fick sig en pratstund med den inbitne Texsasbon.


KILL DEVIL HILL är ett klockrent bandnamn. Hur fick ni idén till detta namn?


Kill Devil Hill är en liten stad i North Carolina som härstammar från kolonilatiden. Du vet vad jag menar, typ Pirates of the Caribbean och sådana saker. Det var många skeppsbrott på den tiden , och många utav skeppen transporterade stora laster utav rom. Då ett skepp strandade kom det så kallade lokala skeppssabotörer som plundrade skeppet på allt rom. Och för att dölja snattandet så gömde plundrarna all denna rom i de stora sanddyner som fanns på stranden. Och det var på dessa sanddyner som bröderna Wright skulle komma att testa sina första segelflygplan, innan de kunde göra sina första flygtest på jämn mark. Och där av så döptes romen till “Kill Devil”, för att sedan ge de ökända sanddynerna och staden namnet “Kill Devil Hill”. Och det var Mark (Zavon) som kom med idén att använda det som ett bandnamn, då han själv har rötter därifrån. Och vi tyckte att det passade in väl i konceptet som helhet.

Vad blev det första steget till bildandet av KILL DEVIL HILL. Jag vet att du och Vinnie (Appice) har känt varandra en längre tid?

Jag och Vinnie har känt varandra sedan 1991, men det var 1992 när PANTERA supportade BLACK SABBATH på deras DEHUMANIZER-turné som vår nära vänskap började ta form. Sedan har det löpt på under åren. Våra vägar har korsats när vi har varit ute och turnérat, vi har jammat ihop av och till, rökt jointar ihop och pratat om livets alla faser, sådant som nära vänner gör när de träffas. Efter att jag lämnat DOWN så ringde han upp mig en dag, och tyckte att vi skulle stråla samman då han hade lite låtidéer att presentera, och han ville höra vad jag tyckte. Allting var under kravlösa förhållanden. Det var inte med ambitionen att vi skulle bilda ett band som vi träffades, för Vinnie visste att jag var trött på allt vad musik hette efter två och ett halvt års turnerande med DOWN. Jag tog del utav hans idéer, och kände för första gången på länge en lustfylld känsla av att insupa någonting nytt. Så jag frågade Vinnie vad han tänkte göra med idéerna, och han sa att han inte hade några större tankar kring idéerna, så det slutade med att jag erbjöd mig att lägga bas på låtarna. När låtarna började på att ta form så föll det sig naturligt att vi skulle bilda ett band ihop.

Ni härstammar båda från legendariska band. Vinnie från mer klassiska akter (DIO, BLACK SABBATH), medan du kommer från ett band (PANTERA) vars ambitioner var att hela tiden utforska nya musikaliska territorier. När ni satte er ner för att disskutera skapandet utav BLACK DEVIL HILL, vad skulle bli grundkonceptet för bandet. Var de att utgå från era gamla meriter och skapa någonting efter dessa, eller vad blev er slutliga musikaliska grundtanke?

Att helt enkelt gå vidare med nya musikaliska ambitioner. Det första vi sa till varandra när vi beslöt oss för att bilda bandet var att vi inte fick bli en skugga av vårat förflutna utan att det skulle medlem som ett nytt och fräscht band med nya fräscha medlemmar. Det kommer aldrig ske att vi kör covers på våra gamla band, även om jag håller MOB RULES med BLACK SABBATH som min absoluta favorit-platta, utan går ni på en konsert med oss så är det låtar av KILL DEVIL HILL som gäller. Har du lyssnat på skivan?

Absolut! På ljudfil via skivbolaget.

Vad tycker du om plattan?

Det är ett praktexempel på en bra debutplatta. Den har några låtar i mästarklass, några bra låtar och ett par mindre bra låtar. Min personliga känsla är att ni med denna platta tagit det första steget, ni skrapar lite på vad som komma skall. Kommer det att bli en fortsättning i framtiden, eller ska man betrakta det hela som ett temporärt projekt?

Absolut inte! KING DEVIL HILL är ett band med första prioritet för samtliga medlemmar. Ingen utav oss har något annat på rullning, och vi har redan sex nya låtar färdiga för ett andra album, som vi omgående kommer att börja jobba på när vi avverkat den kommande turnén.

{youtube}Ex0QvZEdlAQ{/youtube}

Hur kom Mark och Dewey (Bragg) in i bilden, var de det självklara valet, eller var det fler inblandade?

Nej! Vi hade inga fler påtänkta. Vinnie kände Mark innan bandet bildades, och har länge velat göra något kreativt med honom. När vi började leta efter tänkbara sångare, spelade Mark upp sin senaste demo där Dewey sjöng. Vinnie blev alldeles till sig, spelade upp demon för mig, och jag sa, kör! Vi uteslöt omgående tanken att ta in två kändare namn, just för att undvika nostalgistämpeln. Allt känns genast mycket fräschare när man har två relativt okända kort med i bandet. De har en energi som bara en som är relativt ung i branschen kan ha, och den tar dom med sig till oss gamla rävar (skrattar).

För mig personligen är det lite extra kul att Mark är med i bandet.

För cirka 7 år sedan var Mark väldigt nära att axla manteln som ny gitarrist i WASP. I och med att jag är ett stort fan av WASP så blev jag extra nyfiken på vad det var för kille. Det fanns inte så mycket skrivet om honom i och med att han inte hade varit med i något etablerat band tidigare. Men det florerade rykten om Mark på nätet, att han var en stjärna på gitarr. Sedan gick det några dagar då nyheten att han inte skulle bli en del av WASP kom ut, och sedan dess har jag alltid haft honom i mina tankar. Därför blev jag extra nyfiken på KILL DEVIL HILL när jag såg att ni rekryterat honom till bandet. Ryktet visade sig stämma, för han gör ett grymt jobb på plattan. Hans förmåga att blanda Heavy metal-riff med skitigt rock and roll-sound är häpnadsväckande.

Absolut! Jag instämmer helt och hållet. Med en kille som Mark i bandet så har du alla möjligheter i världen att kunna gå vidare och utveckla saker till något inspirerande. Samtliga band jag har varit med i har alltid gjort en musikalisk resa, där man inför varje albumsläpp kommit med någonting nytt, och det är även ett mål vi har i detta band. Du vet att mina största idoler är så vida som FRANK SINATRA och BLACK SABBATH, och där har vi det underbara med musiken, att man har ett obegränsat utrymme att kunna göra vad som helst. KING DEVIL HILL låter som det låter idag, men jag kan garantera dig att när nästa platta kommer så har vi gått vidare.

{youtube}T_8X1X0OvfM{/youtube}

Jag tycker sången har en blandning av sydstats-rock, grunge och lite stänk av Phil Alselmos hesa stämma.

Dewey har en fantastisk röst, och jag håller med dig i mycket av det du säger, och det roliga är att han har så många fler kvalitéer som han ännu inte visat. Han har förmågan att anpassa sin röst till vad som krävs för stunden. Personligen tycker jag att han fått en lite snedvriden beskrivning av sin röst i media. Att ha ska vara någon form utav en kopia av ALICE IN CHAINS – sångaren tycker jag är en klar överdrift. Som du säger så kan man höra influenser från grungen, men inte så mycket mer.

Warren Riker har producerat plattan. Hur stort inflytande har han haft på soundet och låtarna i sig?

Inte så mycket. Vi hade det mesta klart innan vi gick in i studion, så vi hade klart för oss hur vi ville ha det. Warren har mer sett till att våra idéer blev uppfyllda och det lyckades han mer än väl att uppfylla.

Du har ju jobbat med honom tidigare, då han har varit involverad i DOWNS skivor. Var han det självskrivna alternativet, eller hade ni några fler alternativ innan ni bestämde er för Warren.

Grejen är att jag hade Warren i tankarna ända sedan vi beslöt oss driva det här vidare. Jag visste att han var det perfekta valet för vårt sound i och med att han varit involverad i band som CATHEDRAL, DOWN och CORROSION OF CONFORMITY. Det känns alltid tryggt att anlita någon som man jobbat med tidigare, för då vet man oftast vad man får, och ganska omgående fattades ett enhälligt beslut att han var rätt man för jobbet.

Du har spelat med DOWN sedan 1999 men beslöt dig att lämna bandet 2011. Vad var anledningen till ditt avhopp?

Jag var trött både psykiskt och fysiskt. kill devil_hill_logoVi hade turnérat konstant i två och ett halvt år, sjukdomen jag dragits med en längre tid hade tagit oerhört mycket kraft och energi ur mig. Även om jag i stort sett är helt återställd så kände jag att jag var helt utpumpad och trött på allt som hade med musik att göra. Jag behövde ta det lugnt och spendera tid med mina barn helt enkelt.

KILL DEVIL HILL blir ditt första band utan någon gammal PANTERA-medlem. Känns det känslomässigt som en stor förändring?

Jag har faktiskt inte tänkt på det. Att det skett en stor förändring känslomässigt stämmer väl. Och det beror ju på att mitt liv ser annorlunda ut om man jämför med hur det såg ut för några år sedan. Allting känns mer organiserat nu, mer avslappnat. Förut tog man dagarna mer som de kom.

Du har varit med i ett utav metal-historiens mest inflytelserika band. Saknar du tiden i PANTERA?

Det vi gjorde med PANTERA var någonting unikt som är få band förunnat. Det var en musikalisk resa som var helt enorm och jag är stolt över att fått varit en del av det hela. Men samtidigt var det en resa fylld av kaos, ångest och smärta. PANTERAS musik byggde på kaos, ångest och smärta, och hade aldrig blivit vad det blev utan kaos, ångest och smärta. Du vet Sven att PANTERA var som en tickande bomb där allt kunde hända, och ibland frågar jag mig hur vi lyckades att hålla ihop det hela så länge som vi gjorde. Men visst har jag fina minnen med mig från den tiden också, men jag saknar det inte, för nu lever jag ett helt annat liv än vad jag gjorde då.

Vad har vi att förvänta oss av KILL DEVIL HILL i framtiden. Kan vi förvänta oss ett Sverige besök?

Absolut. Vi vill turnera över hela jävla världen. Det är så många platser jag inte varit på som vore coola att spela på. Men för att återgå till din fråga, så står självklart Sverige på våran tilltänkta turnéplan. Jag älskar att turnera i Europa, mer än i U. S. A. Ni har ett helt annorlunda förhållningssätt till musik än vad majoriteten amerikaner har. Däremot vet vi inte riktigt när vi kommer. vår turnéplan är utstakad än, men ni kan vara lugna. Vi kommer, det lovar jag.

KILL DEVIL HILLs självbetitlade debutalbum når Europa den 26 mars via SPV/Steamhammer.
 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link