VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Beat City Tubeworks berättar om framtiden

[media-credit name=”Avslappnad intervju med Beat City Tubeworks på Klubb Whatever. Foto: Martin Pavicic” align=”aligncenter” width=”500″]Beat City Tubeworks berättar om framtiden 1[/media-credit]

Tre smålänningar, en britt och rock ‘n roll – det är den korta sammanfattningen av Beat City Tubeworks. Bandet träffar Rocknytt innan en klubbspelning i Jönköping (läs recension här) och berättar om sin musik och om framtiden.

Till att börja med är jag nyfiken på hur namnet Beat City Tubeworks kom till.

– Det fanns någonting på 70-talet som hette Detroit Tubeworks, förklarar Erik Linder (sång/gitarr). Man körde ljudet på radion och bilden på tv’n så fick man ett jäkligt bra ljud istället för det burkiga som gick genom tv’n. Många kända band spelade därigenom, bl a Alice Cooper och Black Sabbath. Vi tyckte det kunde vara coolt att ha med tubeworks på något sätt.
– Det finns ett uttryck ”I just drove in to beat city”. Det betyder att man typ är helt utslagen. Så efter lite brainstorming slog vi ihop detta, fortsätter Kristian Rigo (gitarr) Det hade blivit lite klyschigt med Detroit Tubeworks, så vi tog ett namn som ingen förstod i stället, säger de och skrattar.

Bandets första riktiga fullängdsalbum släpptes hösten 2016.
Trummisen Henrik Frisk berättar;
– Det känns som att det har blivit väl mottaget och fått bra recensioner, även om det har varit lite svårt att nå ut. Vi har gjort allting själva, vi är ett ju litet band.
Vi valde att släppa den bara på vinyl och på Spotify, det känns som att CD är vi lite färdiga med.

Beat City Tubeworks vill att soundet ska ge en äkta känsla.
– Plattan spelades in på sammanlagt tre helger och är ganska ”livig”. Vi har fått bra respons sen är det ju saker som man i efterhand tänker att man kunde gjort annorlunda. Det är ju alltid så med ett förstaalbum, låtarna finns där men hur man ska får ut dom är inte perfekt än, förklarar Kristian.

Själv kan jag känna att det finns något befriande i just detta som en kontrast till all superproducerad och detaljstyrd musik som man matas med idag. Och mer blir det. Både i form av inspelat material och spelningar.
– Det har ju blivit lite av en tradition att spela in nytt material runt jul, så det blir det nog även i år, berättar Erik. Troligtvis blir det runt sex låtar som vi släpper digitalt till att böja med.

Bandet skriver alla sina låtar själva och lägger ner mycket energi på just detta.

– Vi är jäkligt petiga med just låtarna, säger Erik. Det är mycket som skrotas på vägen. Låtarna ska vara catchiga och ha den där kroken. Vi kan spreta lite åt både pop och hårdrock men vi vill behålla kärnan som gör att det låter som oss.

Kärnan beskriver de som viktiga basgångar och splittade “sjungande” gitarrer medan Henrik försöker köra ”less is more” på trummor.

-Oftast är det jag eller Erik som kommer med grunden till en låt, berättar Kristian vidare. Vi bygger från det och låter det ta lite tid så att alla får lägga sin prägel på låten.

-Texterna kommer efteråt även om man ofta har typ en textrad redan när man börjar fila på låten. Själva låten måste sitta ordentligt innan sången läggs, fortsätter Erik.

Med målet att “ha det gött”, som Kristian beskriver det, så är fler spelningar på gång.

-Vi har spelningar inbokade framöver, säger Kristian. Vi är inte superaktiva när det gäller att få spelningar men det rullar ändå hela tiden in förfrågningar. Det är så kul och komma iväg och träffa polarna och lira en gång i veckan. Vårt mål är att ha det gött, inte att erövra världen, säger Kristian

Det är hård konkurrens om bokningsbolagens uppmärksamhet idag och även om internet har öppnat många dörrar för lyssnarna så är det tufft för nya band att slå sig fram.

– När man ska rodda allt själv så tar det mycket tid och energi. Det vore skillnad om vi hade någon som promotade åt oss, säger Henrik.
En spelning de ser fram emot lite extra är på Fücker Chopper fest.

– Förra gången vi spelade på den var det i Hedemora, berättar Kristian och fortsätter;
-Det brukar vara ett jäkla drag. Det kommer en massa customchoppers från hela Europa som festar och lever rövare, så det ska bli kul.

Beat City Tubeworks berättar om framtiden 2
Stuart Bayliss (bas) som är britt, kom i kontakt med bandet genom Erik. Han berättar att han inte visste om att det fanns så mycket bra rocksångare i Sverige innan han flyttade hit.
– Jag gillar den svenska rockmentaliteten. I Storbritannien ska det alltid vara så annorlunda och “on the edge” för att det ska funka. Här är det mycket friare, säger han. Han fortsätter att berätta om skillnaden mellan att spela bas i Beat City Tubeworks jämfört med många andra band.
– Ofta är basisten någon som står i bakgrunden men här måste man jobba lika hårt som gitarristen, det är mycket bas och det är en viktig del av musiken så det är kul.
Han är inte lika nöjd med det svenska språket……
– Det är jäkligt svårt! klagar han. Henrik är den i bandet som tvingar honom att prata svenska men de andra är snällare och slänger in lite engelska ibland för att se till att han har koll.
– Han är iallafall med på alla spelningar, så han förstår tillräckligt, skrattar Kristian.

På frågan om hur de ska kunna väcka fler fans intresse så återkommer de till sin musiks kärna, rock ‘n roll.
Erik förklarar:
– Man måste ha förkärlek den gamla skolan och inte vilja ha allt perfekt och få splattergitarrer rakt i ansiktet. Vi spelade lite hårdare tidigare men vi tycker det är roligare när det blir lite mer primitivt, lite mer Chuck Berry, även om vi inte låter som honom. Det finns så jäkla många där ute som inte har hört oss än, så visst finns det nya fans att nå ut till. Vi har ju bara funnits i två år än så vi får vara realistiska.

-Det är nog bara att harva på och hoppas på att flytet fortsätter, fyller Kristian i. Folk verkar gilla det vi gör och vi har väldigt kul tillsammans.

Varje gång jag intervjuar ett band som inte på allvar har slagit igenom än, så känner jag beundran över det enorma jobb som musiker lägger ner för att ge oss rockfantaster något gött att lyssna på. Ofta helt utan att tjäna en krona på den krokiga vägen till framgång.

Jag håller därför med bandet när de avslutningsvis säger;

”Ge oss en chans! Gå in på Spotify och lyssna för de flesta brukar faktiskt gilla oss när de väl hör vad vi gör.”

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER