Intervju med Jimi Bell i House of Lords – Det är James som bestämmer när bandet gjort sitt

17 Shares


House of Lords är aktuella med nya plattan ”Saint Of The Lost Souls” och Johan Hagberg ringde upp gitarristen Jimi Bell för att prata lite kring nya plattan och bandets framtid.

Hej Jimi. Jag heter Johan och jag skriver för ett svenskt webzine som heter Rocknytt.

-Hej Johan. Kul att höra från Sverige.House of Lords är tillbaka med ett nytt album och den mest klassiska frågan av de alla är vad har ni för förväntningar denna gång?

-Vi är oerhört förväntansfulla och vi är lyckliga över att ha fått ut ett nytt starkt album. En del nya grepp har vi använt denna gång. Mer keyboards är ett av dessa grepp som vi använde oss av utan att för den skull offra riffen. Jag älskar verkligen bandets gamla sound och jag älskar House of Lords innan jag gick med i bandet.

Jag tycker nya plattan är betydligt softare än föregångaren ”Indestructible”. Var detta en del av er plan eller föll det sig bara så att det blev softare denna gång?

-Vi försöker att förnya oss på varje album. ”Indestructible” hade flera snabba låtar och några kanske tyckte att den blev för tuff. Det kan vara en av anledningarna till att nya plattan är mer melodisk. Jag tycker titelspåret på nya plattan är en fantastisk skapelse. Man ska komma ihåg att vi skriver vår musik på det sättet att James gör färdigt låtarna. Jag skickar gitarrpartier till honom och sen fixar han till så att låten blir färdig.

Ta en låt som ”Reign Of Fire” där introt är typ som AC/DC samtidigt som keyboarden ligger där i bakgrunden. Till nästa platta kanske vi är tillbaka med mer gitarrbaserad musik igen. Det beror helt på vilken typ av låtar vi skriver under resans gång.

För några år sedan såg jag er live på Rockland i Sala. Finns det planer på att komma tillbaka till Sverige snart igen?

-Absolut. Vi kommer att spela på en del festivaler i Europa i slutet av augusti och efter det startar vi Europaturnén som kommer att pågå i september och oktober. Just nu har vi inga datum och var vi kommer att spela men jag ser verkligen fram mot att träffa dig och alla andra av våra fans.

När jag pratar med Jimi så har inte lastbilskapningen och vansinneskörningen i Stockholm ägt rum. Däremot så har attentatet i St. Petersburg inträffat dagen innan vår pratstund och jag är naturligtvis intresserad om detta är något man tänker på som musiker när man färdas runt om i världen?

-Definitivt. Förra turnén vi gjorde i Europa blev det väldigt påtagligt med tanke på skjutningen i Paris. Vi hade precis lämnat Paris när detta inträffade under konserten med Eagles Of Death Metal. All tragik i världen just nu gör att man naturligtvis tänker på det. Samtidigt så måste vi åka runt i världen för att få möta våra fans. Detta är vårt jobb och vi kan egentligen bara be till gud att det ska gå bra innan vi anländer till en flygplats eller sätter oss på ett flygplan. Tyvärr är det så världen ser ut idag.

Hur många år tror du att House of Lords kan existera och spela in ny musik samt turnera?

-Till den dag vi inte kan spela längre. Jag skriver låtar hela tiden och jag har skrivit en låt åt House of Lords idag. Även om jag skulle vilja fortsätta så är det James Christian (bandets sångare) som bestämmer när det är dags att lägga av. Även fast vi varit samma medlemmar i elva år förutom att vi har ny basist på nya plattan så är det i grunden James band och jag tror inte bandet kan fortsätta utan honom.

Vi är väldigt stolta att vi haft samma sättning i så många år för på bandets tre första plattor (”House of Lords, ”Sahara” och ”Demons Down”) var det medlemsbyten på varje platta. B.J. Zampa som är vår trummis hade jag jobbat med innan House of Lords och det var jag som rekommenderade honom för James. När vi gick med i bandet hade jag haft ”These Are The Times” med i bagaget en stund och det blev en perfekt låt med House of Lords. Även ”I’m Free” skickade jag till James och resultatet han skickade tillbaka var helt otroligt. ”Rock Bottom” är en annan lite tyngre låt som finns på plattan ”World Upside Down” och den spelar vi fortfarande live. Vi hoppas kunna fortsätta i många år till och att vi kan hålla takten att släppa ett nytt album med 1½ års mellanrum.

Avslutningsvis vill jag att du plockar ut den låt du tycker bäst om att spela live?

-Ha ha ha ha. Det där är naturligtvis jättesvårt men ”Cartesian Dreams” är en av mina favoriter. Känslan när hela bandet kör på är stark. Titelspåret från senaste plattan är också kul att spela live och jag kommer aldrig att tröttna på att spela ”Can’t Find My Way Home”. Även ”Go To Hell” blev en favorit under senaste turnén. Det blev några stycken till slut.

Jag tackar dig Jimi för att du tog dig tiden att prata med mig.

-Det är jag som ska tacka min vän. Vi hörs när det är dags för House of Lords att besöka Sverige så ser vi till att träffas på någon av spelningarna.

17 Shares

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR
Hittade inga inlägg.

VIDEOPREMIÄR

VIDEOPREMIÄR
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Rocknytt Logga 2019 heavy metal

Följ oss på Facebook!