VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2017:Intervju med Damon Johnson i Black Star Riders – Prince är tidernas bästa gitarrist

[media-credit id=1 align=”aligncenter” width=”500″]Black Star Riders Damon Johnson[/media-credit]
Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut är Black Star Riders där Rocknytts Johan Hagberg fick en pratstund med gitarristen Damon Johnson.

Scott Gorham var gitarrist i Thin Lizzy under många år. När det var dags att spela in nytt material böt man dock namn från Thin Lizzy till Black Star Riders. Det här var i december 2012 och fram till dags dato har bandet släppt tre album varav det senaste heter ”Heavy Fire” och det släpptes den 3 februari. Bandet består av Scott Gorham (gitarr), Ricky Warwick (sång,gitarr), Damon Johnson (gitarr) och Robbie Crane (bas). Ny trummis efter Jimmy DeGrasso som lämnade bandet i mars månad kommer snart att presenteras. Nu besöker bandet Sweden Rock igen och bandet spelar klockan 23:40 onsdagen den 7 juni.

Jag ringer upp gitarristen Damon Johnson och det visar sig snabbt att jag har att göra med ytterligare en oerhört ödmjuk musiker. Jag presenterar mig och frågar hur han mår?

-Jag mår bara bra.

Jag säger välkommen tillbaka till Sweden Rock. Vad kan publiken förvänta sig av Black Star Riders denna gång?

-Vi ser fram emot Sweden Rock väldigt mycket. Det är en fantastisk festival. Vi har ett sprillans nytt album ute som heter ”Heavy Fire” och en hel del låtar från den plattan kommer vi att spela live. Vi har precis avslutat en turné i England och vi hade sjutton låtar i setet varav åtta finns på nya plattan.

Jag vet inte hur lång speltid vi har på Sweden Rock men får vi fulla 90 minuter så kommer vi att spela åtta låtar från ”Heavy Fire”. Vi är oerhört stolta över nya plattan och det är verkligen roligt att spela. Sweden Rock Festival och deras publik får verkligen ta del av Black Star Riders när de befinner sig i en mycket bra tid i deras karriär.

Om vi håller oss kvar vid ”Heavy Fire” så undrar jag om det är svårt i dessa dagar att skriva ny musik?

-Det är aldrig svårt. Vi älskar att skriva låtar. Jag läser böcker, lyssnar på musik och tittar på TV. Detta gör att man hela tiden har ämnen att förmedla i sin musik. Jag skriver även ner saker som händer i mitt liv i en liten dagbok. När det är dags att sammanställa alla ideér till låtar så sätter vi oss ner och lägger allt fokus på detta.

Rock’n Roll är en fantastisk konstform och vi har lyssnat och framfört denna musikstil i så många år att vi fått ett bra självförtroende när det gäller att skriva, spela in och framföra sin nya musik live.

2013 spelade Black Star Riders på Sweden Rock. Några speciella minnen från den spelningen?

-Det finns ett riktigt fin minne från den spelningen och det är att jag träffade en kille vid namn Pär Olsson. Han är ett megastort fan av Thin Lizzy och vi satt och pratade Gibson Les Paul. Pär gav mig en vacker svart gitarr och samma kväll på vår spelning använde jag den för första gången. Jag är lycklig och stolt över den gitarren och det är ett fantastiskt minne från Sweden Rock.

Om du jämför Black Star Riders med Alice Cooper så undrar jag om det är någon skillnad i sättet att spela gitarr?

-Det är en fantastiskt bra fråga faktiskt som jag aldrig fått ställd till mig tidigare. Det är ingen skillnad i sättet jag spelar. Jag har samma passion och energi när jag spelar med Black Star Riders som när jag spelar med Alice Cooper. Skillnaden är att i Black Star Riders spelar jag material jag varit med och skrivit själv medan jag med Alice spelade hans låtar.

Men det spelar i slutändan ingen roll för jag älskar att spela musik live och när det handlar om fantastiska låtar så är det hur kul som helst. Det jag framförallt lärde mig av Alice Cooper är att jag blev en bättre scenpersonlighet under de sex år jag kamperade ihop med honom.

Om vi ska bli lite allvarliga så drabbades London av ett terrordåd igår (22 mars). Fem personer dödades och min undran är om du som artist tänker på det som händer i världen när du befinner dig på tex flygplatser eller i större städer?

-Det är en tuff värld vi lever i och visst tänker jag på detta när jag reser. Man kan inte sänka garden och man kan inte vara helt lugn heller. Det händer så mycket skit så man måste hela tiden vara medveten om var man befinner sig och vad som kan hända. Samtidigt så sover jag gott om nätterna och jag försöker leva livet fullt ut trots att tankarna finns där när man befinner sig framförallt i stora städer och på flygplatser.

Faktum är att jag och Scott Gorham åkte förbi just den platsen vid parliamentet i London där det hände i måndags (20 mars). Vi hade slutfört inspelningen av vår nya video. Detta får en också att tänka till hur enkelt det är att vara på fel plats vid fel tidpunkt. Skulle något hända så har jag verkligen levt ett fantastiskt liv där jag är oerhört stolt över både min familj och mitt jobb. Det är ingen tröst men ett bra tänk som jag ser det.

Avslutningsvis skulle jag vilja veta vem som är din favoritgitarrist genom alla tider?

-Ha ha ha ha ha ha. Herregud det är svårt att svara på för det ändras hela tiden. Bästa hårdrocksgitarristen är nog Gary Moore i alla fall. Stevie Ray Vaughn var också en fantastisk gitarrist och Eddie Van Halen kan få fram fantastisk musik på sin gitarr också.

Men bästa gitarrist torde nog vara Prince. Han var precis som Jimi Hendrix oerhört speciell och det handlade om hela paketet om man säger så. Han var inte bara en sjukt bra gitarrist utan han fick ihop det med sin dans och sina rörelser på scen också. En multiinstrumentalist kan man kalla honom och jag tackar honom och David Bowie för inspiration i mina tack i konvolutet på nya plattan. Jag har stor respekt för Prince.

Okej Damon. Jag tackar så mycket för att du tog dig tid för denna pratstund.

-Det är jag som ska tacka Johan. Jag hoppas verkligen vi kan ses under festivalen.

BLACK STAR RIDERS SPELAR ONSDAG 7 JUNI.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER