VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Jonas Lindblood i Puteraeon – Fasan, galenskapen och de drypande slemmiga varelserna från bortom…

69 Shares

[media-credit name=”Foto: Anna Fabbri” align=”aligncenter” width=”500″]Puteraeon[/media-credit]

Det är snart tio år sedan Alingsåsbaserade Puteraeon bildades. Sedan dess har de släppt tre fullängdare, ett gäng EP´s samt spelat i alla möjliga avkrokar både i Sverige och utomlands. Nu är de aktuella med EP’n The Empires of Death – en äkta dödsrossling i den gamla skolan som mixats och mastrats av veteranen Dan Swanö. Bandet har dessutom släppt videos till samtliga låtar – ni kan se dem nedan.


Bandets kreativa frontman Jonas Lindblood har snackat med Rocknytts Niklas Webjörn om Puteraeons fäbless för kultförfattaren H.P. Lovecraft, om valet att tecka sina egna omslag, och mycket annat. Som om inte detta vore nog så ger Jonas ovärderliga tips på några obskyra dödmetallsklassiker man bara måste höra innan man dör. Lyssna och lyd…

Nya EP’n The Empires of Death är ute nu, och ni har just släppt videos till alla låtarna, regisserade av bandets gitarrist Rune Foss. Hur tog ni det beslutet? Hade det något med Metallicas PR-mani kring Hardwired to Self-Destruct att göra?

Det var faktiskt Runes idé. Jag vill minnas att vi hade pratat om detta redan innan Metallica gjorde sin grej. Eftersom vi släpper EP’n själva så kände vi att detta var en bra grej för att behålla intresset och spridningarna längre. Sen är ju Rune jävligt duktig på det han gör och det är självklart något vi som band nyttjar.

Omslaget som du gjort till Empires är otroligt snyggt. Jag har även sett en del andra grejer du gjort och måste tillstå att du är begåvad utöver det vanliga. Har du alltid tecknat och målat?

Tack så mycket. Jag är själv ganska nöjd med omslaget Jag har alltid tyckt det varit kul att teckna och jag teckande mycket som barn och upp i tonåren innan gitarrspelandet tog över. Jag började igen för ett par år sedan då jag hade köpt min första finelinerpenna. På den vägen är det. Har suttit och nördat en hel del med YouTube-tutorials osv och man är ju långt ifrån fullärd, men det är riktigt skoj att se hur teckningarna växer fram. Jag har lite idéer om att köra med pensel och färg med, för att bli bättre på det med, men än så länge är det papper och bläck som är favoriterna.

Vad är det förresten med H.P. Lovecraft som är så fascinerande? Berätta så att en idiot förstår.

Jag älskar mystiken i hans skrivande. Det namnlösa och obeskrivbara. Fasan, galenskapen och de drypande slemmiga varelserna från bortom. Hela Cthulhu-mytologin och hans berättelser är som ett ändlöst djupt hål med vansinne som jag älskar att bli inspirerad av.

Du knåpade egenhändigt ihop de första tre demotejperna med Puteraeon, och var väl dessutom ensam asvarig för projekt/band som Deletion och Commander? Är du en person som tar mycket utrymme och initiativ i skapandet?

Jag är ganska kreativ utav mig. Ja jag gjorde de tre första Puteraeon demosarna. Minns inte exakt men det var väl runt sju-åtta låtar per demo. Allt beror på hur mycket tid jag har haft att ägna mig åt det, och jag vill minnas att jag i den vevan var arbetslös. Så jag spenderade cirka två timmar om dagen med att söka jobb och resterande timmar innan min sambo kom hem med att skriva låtar. Sen fick jag helt oväntat en massa positiv feedback på det jag la ut vilket fick den kreativa flamman att brinna än mer, och jag verkligen spottade ur mig låtar. Jag tar nog en del plats i alla band jag spelat i och har i alla fall utom i Commander varit den mest drivna när det gäller att skriva musik. I Puteraeon så skriver jag runt 65-70 %av musiken och Rune skriver resterande.

Låtskrivarprocesser är något som journalister och skribenter ofta frågar om. Jag tänker istället fråga vad ni gör när ni inte skapar. Hur ser en vanlig trist dag med Puteraeon ut?

Tja, min dag ser nog inte så annorlunda ut mot de flestas i min ålder. Vakna upp mitt i natten, göra mackor. Kasta i sig en kopp kaffe. Sen iväg till jobbet. Jobba, åka och hämta tösen från fritids. Hem. Laga mat. Äta. Plocka disk. Ägna tid åt familjen. Kanske ha lite tid över att vara kreativ genom att spela gitarr, skriva musik, rita. Svinga lite kettlebells. Kvällsmat för tösen. Läggdags för tösen. Sen återfinns det två timmar soffa och tv, kanske en god öl innan det blir “Coma” och sova.

Vad är det jävligaste med att vara på turné?

Detta måste vara antingen dag två när de extremt sura scenkläderna åker på igen eller den eviga väntan. Vänta på att komma in på stället. Vänta på att få rigga upp. Vänta på att få soundchecka. Vänta på maten. Vänta backstage i ett skrymmande utrymme ofta belamrat av skräp, restaurangsopor och överkokt pasta. Vänta på att få spela. Annars är det rätt kul.

… och det bästa?

Det roligaste är självklart att spela – utan tvekan. Ett lyckat gig med en publik som är med på noterna är det roligaste. Helst ett gig som “går runt” också så man slipper plocka ur egen ficka för att betala saker som bensinpengar eller ledigheten från jobbet. Tänk på att supporta band ni ser och gillar genom att köpa merch. DET kan vara det som får små band att överleva.

Du var med en vända i Taetre i början av 90-talet och några år framåt, och var dessutom med i danska Thorium i början av 00-talet. Kan du berätta något om det?

Ja det stämmer. Jag var med i Taetre från 93 och tills vi lade bandet på is någon gång runt 2008-2009. Jag skrev väl runt 95% av all musik och alla texter där med. Vi var signade på Michael H. Anderssens (Withering Surface senare Thorium) bolag. Vi hade bra kontakt och jag hamnade med i Thorium ett tag. Jag var mest aktiv genom att skriva lite musik till dem under de första två plattorna men var även med och lirade live med dom nån gång.

Puteraeon släppte alltså första demon 2008. Det börjar redan närma sig tioårsjubileum. Hur kommer ni att fira detta?

Tja, vi kanske fixar en obskyr bandfest och blir fulla, hehehehe. Näh jag vet inte riktigt, kanske spelar vi in nytt och lägger med en låt från första demon på den i nyinspelad tappning. Första plattan innehöll ju mestadels demolåtar och det återfanns ett fåtal demolåtar på “Cult Cthulhu”. Men det finns säkerligen någon mer vi kan komma att använda i framtiden.

Om du skulle lista de tio bästa dödsalbumen utan att ta med något av de största banden som Entombed, Death, Deicide osv osv. Kan du ge oss 10 lite mer obskyra grejer. Hur ser listan ut?

Oj, tio album som är bäst och mer obskyrt säger du. Det var en jävligt svår fråga. Men jag slänger in ett gäng då.

Seance, “Fornever Laid to Rest”, grym jävla platta och ett relativt bortglömt band idag.

Revel In Flesh, “Death Kult Legions”, ett tyskt svensklåtande death metalband vi vart ute ett par vändor och lirat med. Bra platta och goa gubbar.

Liers In Wait, “Spiritual Uncontrolled Art”, klockrent kaos.

Malevolent Creation, “Retribution”, kanske hyfsat stort band ändå, men en helt jävla grym amerikansk dödsplatta.

Nightshade, “Wielding the Scythe”, melodisk death/black.

Merciless, “Unbound”, melodisk death/thrash, ett jävla mästerverk.

Massacra, “Signs of the Decline”, snabb och thrashig death.

Exempt, “Ill Health”, egentligen en demo med Runes gamla band. Riktigt jävla bra thrash/death.

Brutal Truth, “Extreme Conditions Demand Extreme Responses”, grinddöds. Deras första platta är riktigt jävla bra.

Morgoth, “Cursed”, riktigt smaskig och go oldschool döds.

Feral, “Where Dead Dreams Dwell”, svängig Stockholmsdöds från Skellefteå, bra som fan.

Oooops… Det blev visst elva…

 

www.puteraeon.com

www.youtube.com/puteraeon

spotify:album:0WquzzI3RS3WtqqXa2oPEs

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter