VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Tom Hamilton i Aerosmith – Jag tror inte att detta är sista gången vi spelar i Europa

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Tom Hamilton i Aerosmith - Jag tror inte att detta är sista gången vi spelar i Europa 5

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut är Aerosmith där Johan Hagberg fick en pratstund med basisten Tom Hamilton.

En epok går nu till ända. Ett av världens största rockband sätter nu punkt för sin långa karriär och SRF blir den enda konserten i Sverige under deras avskedsturné.
Aerosmith från Boston erövrade världen i två omgångar. I hemlandet USA slog de sig in bland de allra största redan under 70-talet, med låtar som “Dream on”, “Walk this way” och “Sweet emotion”. På 80-talet vann de över även Europa, och albumtrion “Permanent vacation” (1987), “Pump” (1989) och “Get a grip” (1993) blev mångmiljonsäljare med en mängd hitsinglar under bältet. Alltsedan dess har de blues- och funksvängiga (hård)rockgiganterna befunnit sig på den absoluta världstoppen.
Men allting har en ände. När Steven Tyler (sång), Joe Perry (gitarr), Brad Whitford (gitarr), Tom Hamilton (bas) och Joey Kramer (trummor) återvänder till SRF 2017 är det alltså för allra sista gången. Räkna med starka känslor när SRF-publiken tar farväl av en av sina mesta favoritakter genom tiderna.


Det finns några stycken ikoniska band kvar där ute och ett av dessa är definitivt Aerosmith som till dags dato i runda slängar sålt 150 miljoner plattor. Därför känns det tämligen surrealistiskt när bandets basist Tom Hamilton ringer upp mig en mörk tisdagskväll i mitten på mars.

Hej Tom. Hur mår du?
– Jag mår bara bra. Det är oväder just nu men det går över. Jag vill passa på att tacka dig och alla andra som skriver om vår musik i synnerhet och hårdrock i allmänhet. Det är ni som gör att vi kan fortsätta släppa vår musik och spela live. Ni brinner för hårdrock och metal på samma sätt som vi gjort i alla år.

Oj. Tack så mycket. Vi gör vårt bästa verkligen. Och när jag har dig på tråden så tänkte jag först önska er välkomna tillbaka till Sverige och Sweden Rock för sista gången. Vad är dina tankar kring att det är just sista gången ni besöker Europa och Sverige?
– Jag vet inte om det är sista gången. Jag tror inte det. Det pratas hit och dit om det ska vara en så kallad ”Farewell Tour” men vad betyder det egentligen? Det finns olika typer av turneér och denna så kallade farvälturnén kan hålla på till 2021 eller kanske längre ändå. Så länge människor vill se oss stå på en scen och spela live så kommer vi att göra det. Vi ser verkligen fram mot att spela på Sweden Rock men jag tror inte att det är för sista gången.

Ni har spelat på Sweden Rock tidigare och min undran är om du har några speciella minnen från de tidigare spelningarna?
– Jag önskar att jag hade en historia att bjuda på men det har jag tyvärr inte. Däremot tycker jag att det alltid är kul att spela i Sverige, Norge och Finland. Fansen i dessa länder är verkligen seriösa när det gäller hårdrock och heavy metal. En annan sak är att Europa har ett bättre utbud än staterna när det gäller festivaler. USA har haft Woodstock, Lollapalooza och Ozzfest medan det år efter år arrangeras bra festivaler i Europa. Det är verkligen coolt.

Något som diskuteras här i Sverige bland era fans är er setlist. Kommer det att bli fokus på 70-talet, era MTV-hits eller blir det en mix?
– Det blir en mix eftersom publiken består av en mix. Det blir en gitarrbaserad hårdrocksshow där jag tror setlisten kommer att tillfredsställa de flesta av de som bevittnar spelningen. Vi har repat in låtar från ”Permanent Vacation” och ”Pump” men även låtar släppta på 70-talet. En del av våra MTV-hits kommer naturligtvis att spelas för det förväntas av oss men det blir som sagt en mix.

”Permanent Vacation” säger du. Finns det någon chans att ni kommer att spela min absoluta favorit med Aerosmith som är ”Magic Touch”?
– Det var intressant. Mig veterligt är det första gången jag hör att någon har den som favorit. Tyvärr kommer vi inte att spela ”Magic Touch”. Däremot så kommer vi att försöka få med låtar som ”Young Lust”, ”Nine Lives” och ”Hangman Jury” som vi inte spelar alltför ofta.

Ni har funnits som band nu i över 40 år och om du ska plocka ut en sak under er karriär som står ut vilken skulle det vara?
– Oj. Det är verkligen en svår fråga att svara på. När ”Permanent Vacation” kom och fick den respons den fick är svåröverträffat. Vi var rena då och det var en otroligt skön känsla att få till en platta med så många bra låtar som dessutom tilltalade publiken. Att få vinna grammys (fyra stycken för låtarna ”Janie’s Got A Gun”, ”Livin’ On The Edge”, ”Crazy” och ”Pink”) var också fantastiskt stort och när jag sjöng låten ”Up On A Mountain” på plattan ”Music From Another Dimension” så var det stort för mig att få göra en hel låt själv inklusive sång.

Om vi då trots allt tittar framåt och ser att Aerosmith gör ett avslut. Vad kommer Tom Hamilton att göra efter det att Aerosmith slutat?
– Jag har svårt att tänka mig ett liv utan Aerosmith och denna turné kan pågå i all oändlighet. Samtidigt så skulle jag inte sluta med musik bara för att Aerosmith upphör utan jag skulle ta alla mina idéer och sånger och göra dessa färdigt. Jag har skrivit en hel del genom åren och då handlar det mycket om det jag varit med om under alla dessa år. Mina upplevelser kan man säga.

Avslutningsvis Tom så undrar jag vilken som är din favoritlåt med Aerosmith?
– Om jag får vara lite egoist här så säger jag ”Sweet Emotion” dels för att jag var med och skrev den men även för att det är en fantastisk låt. Min absoluta favorit att spela live är däremot ”Livin’ On The Edge”. Det är en underbar låt med mycket drama i sig och att stå på scen och framföra den live är det bästa som finns. Nu kommer vi att göra en hel del ändringar i setet eftersom det handlar om en festivalspelning på Sweden Rock men jag hoppas verkligen att vi kommer att spela ”Livin’ On The Edge”.

Då tackar jag dig för denna pratstund och lycka till på Sweden Rock.
– Tack själv. Vi ska leverera den bästa show vi kan för våra fans skull.

AEROSMITH SPELAR TORSDAG 8 JUNI.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com


RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link