VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Doro Pesch – Jag törs inte öppna med “All We Are”

105 Shares

[media-credit name=”Foto: Bengt Persson” align=”alignnone” width=”500″]Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Doro Pesch - Jag törs inte öppna med "All We Are" 1[/media-credit]

Intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017” fortsätter och nästa band på tur är Warlock. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till bandets sångerska Doro Pesch.


Alla känner Doro Pesch som hårdrockens okrönta drottning. De flesta torde också känna till att hon slog igenom i bandet Warlock som splittrades 1989. Warlock gjorde fyra album som hålls högt i ära av heavy metal-fans. I synnerhet då det sista, “Triumph and agony” (1987), innehållande klassiker som “All we are” och “I rule the ruins”. 2017 fyller plattan 30 år, och jubileet till ära har Doro och hennes dåtida parhäst Tommy Bolan (gitarr) återförenats för ett fåtal utvalda spelningar – däribland alltså SRF. Således ett mycket speciellt evenemang för sanna Dorofans.

1987 släppte Warlock sitt numer klassiska album ”Triumph And Agony” och det är detta album som kommer spelas upp i sin helhet när Doro Pesch tar med sig sitt band Warlock till årets Sweden Rock. Jag fick ynnesten att prata med denna oerhört trevliga dam i telefon och jag tänkte här återge det mesta av det vi pratade om.

Hej Doro. Mitt namn är Johan och jag skriver för ett svenskt webzine vid namn Rocknytt. Hur mår du?
Hej Johan. Jag mår jättebra. Vi jobbar just nu med den nya plattan med Doro och jag har varit hela natten i studion. Jag klev precis upp (noterbart då är att detta samtal når mig klockan 17:05 en måndag i slutet av februari) och just nu sitter jag hemma hos min mamma.

Ett nytt album säger du. När kan vi förvänta oss det?
I början av 2018 om allt går enligt planerna. Det finns ingen titel ännu men jag kan berätta att en av låtarna är en hyllning till Lemmy.

Och till sommaren är du tillbaka på Sweden Rock Festival. Du har spelat där tidigare och min undran är då naturligtvis om du har några speciella minnen från festivalen?
Jag ser verkligen fram emot det. Sweden Rock är definitivt en av mina favoritfestivaler. Ett fantastiskt minne är från 2013 när jag såg Kiss samma dag som jag kommit till festivalen. Att spela på festivalen är kanon, mycket på grund av att de som finns på plats är traditionella metalfans som sjunger med i låtarna, headbangar och är allmänt galna. Det är som det var på 80-talet.
En annan sak är att festivalen är så oerhört välorganiserad och jag kommer ihåg att senast var det två tjejer som tog hand om oss under hela vår vistelse på festivalområdet. Det är verkligen en stor ära att få spela på Sweden Rock.

Detta år blir det en special från er eftersom Warlocks platta ”Triumph And Agony” fyller 30 år. Kommer ni att spela plattan i sin helhet?
-Vi kommer att spela plattan i sin helhet vilket vi aldrig gjort tidigare. Det ska bli väldigt spännande. Tommy Bolan som spelar gitarr på plattan kommer att spela även på Sweden Rock. Låtar som ”Make Time For Love” och ”Kiss Of Death” har aldrig spelats live och troligtvis blir det ”A Touch Of Evil” som öppnar spelningen.

Men på plattan är ”All We Are” öppningsspår.
– Jo men jag törs inte öppna med den (här bryter Doro ut i skratt) för jag vet inte vad publiken tycker om det.

En liknelse jag kan dra då är att när Twisted Sister spelade hela sitt album ”Stay Hungry” så kom ”We’re Not Gonna Take It” som låt nummer två i setet. Visst kändes det konstigt men det funkade alldeles utmärkt.
-Ha ha ha, ja men jag ser inte ”All We Are” som öppningslåt på Sweden Rock. Däremot kan jag lova att den kommer att spelas och dessutom kan jag lova att det blir 100% rock’n roll när vi står på scenen.

När festivalsommaren är över bär det av direkt in i studion igen då?
– Vi jobbar med plattan mellan festivalspelningar och en turné som tar oss till Ryssland som sista anhalt. Därefter ska plattan färdigställas och just nu är jag väldigt glad för jag har 15 låtar klara varav 10 kommer att komma med på plattan. De övriga låtarna dyker möjligtvis upp som bonusspår på någon limiterad utgåva av plattan.

Doro Pesch visar sig vara oerhört glad och tacksam under hela intervjun och även fast vi glider in en aning på hennes privatliv så visar hon inga tecken på att inte vilja svara. Jag påpekar för henne att hon vigt hela sitt liv åt hårdrock och min undran då är om hon ångrar sitt val att ge hårdrocken så mycket av sitt liv?
– Jag ångrar definitivt inte att jag valde detta liv. Jag är så tacksam och glad över det jag fått vara med om genom alla dessa år. Jag var med under 80-talet där hårdrocken var omåttligt populär och jag överlevde 90-talet trots att grungen kom och ställde till en del för den traditionella hårdrocken. Bland det bästa som finns är att vara på turné, att kuska runt med sin turnébuss och hela tiden träffa nya människor är fantastiskt.
Jag älskar att spela live och jag uppskattar det ännu mer idag än jag gjorde för 30 år sedan. Hårdrocksfans är fantastiska och dedikationen de visar till musiken är helt otrolig. Ingen ånger över mitt val således utan jag är bara så otroligt glad att jag fått vara med om den resa som fortfarande pågår.

Om vi pratar lite mer om årets Sweden Rock så undrar jag vilket band du helst vill se?
– Spelar Amon Amarth?

Nej det gör dom inte.
– Okej. Amon Amarth hade jag sett eftersom jag är ett stort fan av deras musik. Det är svårt att säga nu eftersom jag dels inte vet vilka andra band som spelar och dels så vet jag inte när vi kommer till festivalområdet och hur länge vi stannar. Jag kommer inte att se några band före vår spelning eftersom det då är fullt fokus på det vi ska göra. Efter vår spelning kan det mycket väl hända att jag ser något eller några band och då spelar inte storleken på banden någon roll.

Om vi ska avsluta detta då så är min sista fråga vilket som är ditt absoluta favoritalbum inom hårdrock och heavy metal?
– Åh herregud det är nästan omöjligt att svara på. Får jag svara mer än ett?

Okej då. Det funkar för mig.
– Då finns det sex plattor genom åren som står ut mer än andra även om det finns många fler fantastiska plattor. ”The Last In Line” med Dio är fantastisk. Den första platta som verkligen inspirerade mig var ”Alive 2” med Kiss. ”Ace Of Spades” med Motörhead, ”Kill Em All” med Metallica, ”Highway To Hell” med AC/DC och ”The Crimson Idol” med W.A.S.P är de övriga fyra men som jag sa så finns det massor med bra plattor inom hårdrock och heavy metal.

Då tackar jag dig Doro och önskar lycka till på spelningen på Sweden Rock i sommar.
– Tack själv Johan. Jag hoppas verkligen att det går att ordna så vi kan ses på festivalen för det vore verkligen jätteroligt.

WARLOCK/DORO PESCH SPELAR PÅ TORSDAG 8 JUNI

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com


FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter