VECKANS TOPPNYHETER
MEST DELAT I VECKAN
FLER Intervjuer

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Venom

94 Shares

[media-credit name=”Foto: Tim Tronckoe” align=”alignnone” width=”500″][/media-credit]

Intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017” fortsätter och nästa band ut  är inga mindre än Venom. Rocknytts Niklas Webjörn fick chansen att ställa ett par frågor till legenden Conrad “Cronos” Lant.

De var det råaste, mest brutala och diaboliska bandet från New Wave of British Heavy Metal, så de uppfann sin egen genre: black metal. Venom släppte 1981 sin första singel “In League With Satan”, som följdes av albumen “Welcome to Hell” (1981) och “Black Metal” (1982). Dessa släpp hör till metalhistoriens mest betydelsefulla och blev viktiga inspirationskällor för så väl thrash metal-vågen som den norska black metal-scenen. Till dags dato har Venom släppt fjorton studioalbum, och det är idag klassiske sångaren/basisten Cronos som styr skutan. SRF blir deras enda Sverigespelning 2017.



När jag ringer upp legenden Conrad “Cronos” Lant en lördagseftermiddag i slutet av januari är det sista jag förväntar mig en sprudlande pratglad hårdrockslegend som håller låda i runt en timma. Jag har nämligen hört att han är svår att ha att göra med, att han ska vara lynnig och uppkäftig.  Av lynnighet och uppkäftighet märker jag inget. Snarare är han engelskt artig och full av positiv energi, samtidigt som han är rättfram och grov i käften. Attityd finns det gott om, och ett självförtroende som är få förunnat. Och med rätta, skulle jag vilja säga.

Få band har betytt så mycket för mig som Venom, så det är en stor ära att få göra den här intervjun. Jag gissar att ni är taggade inför spelningen på Sweden Rock Festival i år? Sist ni spelade där var ju 2006.

Ja, det är helt jävla fantastiskt. Det är lite knäppt att de kontaktade oss i år. Vi har ju harvat på i mer än tio år sedan vi sist var där och den nya lineupen är bättre än någonsin. Den är unik i det avseendet att alla bidrar med att skriva låtarna. Det var jag klar med redan från början, alla ska vara delaktiga. Och vi har ju för helvete fått pris för senaste skivan. Något sådant har aldrig hänt i Venoms historia. En sak som är skitjobbig är att växla mellan att spela live och spela in musik i studion. Man går antingen in i livebubblan eller studiobubblan. Nu är vi mitt uppe i arbetet med kommande plattan, men när en festival som Sweden Rock ringer så tackar man verkligen inte nej. Spelningen vi gjorde där 2006 var helt jävla fantastisk, och jag vet att vi har en massiv fanbase i Sverige… och Svenska Venoms Legions skulle fan balla ur om de fick reda på att jag tackat nej till Sweden Rock, hahaha. Det blir endast några få exklusiva gig framöver, och vi ha varit väldigt selektiva med vilka vi tackat ja till.

Jag hörde från er PR-kontakt Kev att ni spenderar en del tid i studion. Berätta!

Skivan kommer bli för jävla bra! Vi har flera låtar klara och innan albumet släpps kommer det en EP under våren. Antagligen blir det en 10 inch. Vi skiter nog i downloads. Vi får se. Jag är så nöjd med låtarna vi spelat in. Jag är så exalterad att jag måste vara försiktig så jag inte nämner låttitlarna. Jag har ju också min egen studio nu. Det första jag gjorde när jag slutade skolan var ju att börja jobba i Neat studios. Jag hade inte de bästa skolbetygen, men när det gällde studioarbete lärde jag mig allt hur snabbt som helst. Jag älskar miljön i studion, och skulle kunna bo där dygnet runt.

Är det på grund av att du har den kunskapen som du tagit kontrollen över Venom och producerar allt?

Ja, jag har ju producerat varenda Venomplatta från begynnelsen bortsett några stycken när jag gjorde mina soloplattor. Jag älskar att vara den som styr och har alltid tyckt att jag kan göra jobbet bättre själv. Jag kunde aldrig vara tyst när jag började jobba i studio och såg andra band jobba, och de undrade alltid vem idioten i hörnet som aldrig kunde hålla käft var, hahaha. Ja, jag har alltid varit fascinerad av hela processen med att skapa och producera musik. Men hela den här grejen med pro tools är bara obegriplig. Banden förlorar sina egna album. Kolla in Metallica-dokumentären Some Kind of Monster där de tar om samma låt hundra gånger och sedan klipper och klistrar. Det är ju fan inte bandets skiva längre, utan producentens!

Men Venom spelar in allt live i studion?

Absolut! Ett band består av en kärna: Trummor, gitarr och bas. Om inte den kärnan funkar så funkar det fan inte alls! Så enkelt är det. Jag är ett stort fan av The Rolling Stones, The Who, Elvis Presley, Led Zeppelin och så vidare. De gjorde musik på rätt sätt. Jag vill inte vara kontrollerad av maskiner som datorer och synthesizers.

Sedan 2015 har ju orginalmedlemmarna Mantas och Abbadon bildat Venom Inc tillsammans med Demolition Man som sjöng med Venom 1989-1992. Ärligt talat, vad tycker du om det?

De blåser fansen. Och deras agenda är att prata skit och ljuga om mig. De är naiva och ljuger om att jag hindrat återutgivningen av Prime Evil. Hur skulle jag kunna bestämma över vad ett skivbolag vill och inte vill ge ut? Den är ju kass, det är därför den inte säljer. Så enkelt är det. Om skivan nu är så viktig varför spelar de då inga låtar från dem? Mina advokater är inkopplade men jag kan inte stämma dem för de är panka. De har snott min logga också. Venom vill tävla med de största och bästa: Slayer, Diamond Dead, Metallica, Pantera. Venom Inc skulle skämma ut sig i jämförelse med dem. De kör inte ens rehersal, och det säger de till och med på scen! Och så kan de med att sälja biljetter. Det är att förolämpa fansen.

Men Venom med Cronos, Rage och Dante är inte något nostaligiband…

Jag kan ärligt säga dig att jag hade lagt av om jag tvingades att endast spela låtar från de två första albumen. Kerry King sa en gång i tiden att Venom var världens bästa band bestående av världens sämsta musiker, och Lemmy sa åt mig att göra mig av med de andra i bandet som inte kunde spela. Och det gjorde jag, och sedan dess har vi utvecklats. Jag vill göra Venoms Legions stolta. Det kom nyligen fram ett ungt fan till mig och sa att han inte gillade Black Metal och de andra gamla grejerna, men däremot de senare albumen. Och det är helt okej för mig.

Venom har ju gjort ett enormt avtryck inom extrem metal. Vaknar du aldrig upp och tänker “Holy fuck, I’m Cronos of Venom!?

Hahaha, nej för jag har inte gjort allt jag vill ännu. När jag var ung var jag en roadie med drömmar. Jag såg en massa band spela och fick massor av idéer om scenshower och kläder. Jag hade mer idéer än jag kunde förverkliga. Jag är inte klar med allt än!

På tal om scenshower, vad kan Sweden Rock-publiken vänta sig i år?

Vi har alltid haft en stor dyr show. Vi ville ha mer pyroteknik än Kiss, vara mörkare än Black Sabbath och ha mer nitar och läder än Judas Priest. Vi inkorporerar allt och gör det större. Nu måste vi försöka anpassa oss efter vad som kan göras på en festival. Men vi är ett visuellt band. Jag har just nu hundratals idéer om hur man kan jobba med videoprojektioner. Vi arbetar på detta just nu och försöka pressa ner priserna lite utan att förlora i effekter.

Är det inte dags för ett livealbum snart?

Jo, men vi måste först fokusera på kommande plattan. Sedan blir det konserter, och sannolikt ett dubbelalbum nästa år.

Det måste väl finnas något eller några band som du själv vill se på Sweden Rock festival?

Aerosmith! Jag har inte sett dem sedan 1978. De var ett av mina absoluta favoritband då. Jag älskar energin de har och de ser fortfarande ut att ha skitkul på scen.

Stort tack till Venoms Legions för hjälp med att fixa intervjun!

VENOM SPELAR PÅ LÖRDAG 10 JUNI

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com



94 Shares

Relaterade artiklar

RELATERADE ARTIKLAR

VIDEOPREMIÄR

VIDEOPREMIÄR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Rocknytt Logga 2019 heavy metal

Följ oss på Facebook!