VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

“Jag blev rörd till tårar när vi såg hur mycket folk som faktiskt kom, som kunde texterna och sjöng med” – Intervju med KSMB

"Jag blev rörd till tårar när vi såg hur mycket folk som faktiskt kom, som kunde texterna och sjöng med" - Intervju med KSMB 1

Vrålrock
Huskvarna Folkets Park – 18 mars
KSMB
Intervju med Steppan Guiance

Ni som kan svensk punkrock vet att KSMB är ett av de band som betytt mest för denna kaxiga genre tillsammans med bl.a. Ebba Grön, som sångaren Steppan Guiance beskriver som deras storebror när vi träffas för en pratstund före spelningen.

– De låg hela tiden ett år före oss, säger han men helt utan att uppvisa någon bitterhet över detta faktum. Med all rätt då KSMB alltid har gjort sin egen grej utan att försöka efterlikna någon annan. Den stora skillnaden mellan oss och Ebba Grön var nog att vi valde att ha ett mer ironiskt förhållningssätt till vårt budskap, medan de var mer allvarliga berättar Steppan.

Senast de spelade i Huskvarna var 1981. På toaletten i området bakom scenen finns fortfarande en gammal dekal från den tiden kvar, något som väckte nostalgiska minnen hos bandet. På den tiden var den politiska diskussionen mer ett val av vänster och höger, där punken manifesterade vänstersidan. Idag handlar det mer om t.ex. humanism och populism och om hur samhället påverkas av olika strömningar. Detta är något som KSMB har tagit fasta på när de skrev materialet till sin nya skiva ”Ond saga” som släpptes den 24 februari i år.

– Idag är demokratin och fria medier ifrågasatta och starkt utsatta för hot. Detta är en betydligt allvarligare situation än den som var på 70-talet, säger Steppan. Det känns väldigt obehagligt och vi vill förmedla ett rättvisebudskap utan att vara direkt politiska.

”I dina händer”, fortsätter han, handlar om mordet på John Hron, ett uppmärksammat och fruktansvärt brott som utfördes av nynazister.

Det är naturligtvis till stora delar andra människor som utgör medlemmarna i KSMB idag än i början av 80-talet. Då syftar jag inte på utbytta medlemmar utan om den personliga resa som är en följd av att man blir äldre. ”Ond saga” är också till vissa delar ett uttryck för den reflektion som bandet har gjort över sitt eget beteende förra gången det begav sig. Steppan förklarar;

– Vi behandlade inte alltid varandra så väl, höll inte ordning på vad som var ditt och mitt etc. Det har vi reflekterat mycket över; hur blev det så och varför? Nu är det dock ett skönt kompisgäng som drar runt på en turné och bara njuter av upplevelsen.

– “. En fantastisk känsla. Före en konsert blir jag alltid lite nervös men det släpper så fort man är igång på scen och känner gensvaret, berättar Steppan vidare.

Nästa steg i KSMB’s saga är ett hitta en scen för den föreställning som de har skrivit, baserad på sin senaste skiva.

– Det blir en blandning av stå upp, rockkonsert och teater, ett spännande koncept. När det blir verklighet är inte klart än men vi jobbar på en bra lösning, förklarar Steppan.

Jag ser fram emot att detta blir verklighet då KSMB är ett tydligt bevis på att punken lever och fortfarande har en viktig roll i samhällsdebatten.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER