VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

10 snabba med Sabaton inför Sverigeturnén

367 Shares

10 snabba med Sabaton inför Sverigeturnén 1

För första gången sedan 2014 tar Sabaton med sig sin bombastiska show till åtta svenska städer i en omfattande Sverigeturné. Med sig har de inga mindre än legendariska Accept och Twilight Force från hemstaden Falun. Ikväll är det svensk turnépremiär i Norrköping och Himmelstalundshallen. Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa 10 snabba frågor till bandets basist och grundare Pär Sundström.

Hej och välkomna hem till Sverige igen!
– Tack så mycket!Ni har varit ute på turné sedan början på året, hur känns det att återigen vara på svensk mark?
– Det känns lite som att vi har varit ute på ett segertåg och nu återkommer hem för att fira vinsten och dela den med alla svenska fans.

Det var ett tag sen ni gjorde en omfattande turné i Sverige, om man bortser från festivalspelningarna. Vad kommer särskilja kommande spelningar?
– Helt klart är att vi har aldrig haft närheten av en sådan här produktion. Sabaton har aldrig sett bättre ut eller låtit bättre.

Vad är största skillnaden med att spela i Sverige och utomlands i länder såsom Grekland och Kroatien? Hur är mottagandet där?
– Det är ingen hemlighet att det är en vildare publik i södra europa. Men med det sagt så måste jag ändå ge ett fantastiskt stort tack till våra fans i Sverige. Många artister klagar på att svensk publik är seg. Det är då ingenting vi håller med om. Vår publik i Sverige är fantastisk.

Hur känns det att ha ett sånt legendariskt band som Accept som special guests med er på denna sväng?
– Känns bra. Det har gått bra, dom har hållit på längre än jag levt och har såklart en fantastisk låtskatt. I dagsläget så är dock Sabaton ett mycket större band än Accept. Det mest positiva är ju för besökarna som får en fantastisk kväll.

”The Last Tour” är en av er mest omfattande. När allting är på en sån stor skala, hinner man stanna upp och ta in allt?
– Nej, vi tar inga pauser just nu. Vi tuffar på. Nån annan gång så får vi tänka tillbaka lite. Vi lever i nuet och njuter hela tiden.

Hur fungerar kombinationen av turnerande och privatliv? Finns det något man saknar extra mycket under svängarna?
– Antingen så trivs man eller inte. Vi gör ju detta på heltid och gör ungefär 150 spelningar på ett år. Det gör att vi är nästan ständigt på resande fot. Man får planera sin fritid. Vi har ändå en del sådan. Men nån 5 veckors semester som sitter ihop händer inte för oss.

Efter den här Europa-turen drar ni vidare till en USA-sväng. Hur resonerar man kring scenbygget när allt plötsligt ska transporteras över Atlanten? Kommer er pampiga scenshow komprimeras ner?
– Det är inget problem att transportera scenbyggen. Vi har redan tagit vår show till Amerika och Japan tidigare. Men på kommande turnen så kör vi en bantad produktion mot det vi har i Europa.

Ni släppte er skiva ”The Last Stand” i augusti förra året. Hur har mottagandet från fansen och media varit?
– Toppen. Ett bevis är ju att vi spelar så pass många nya låtar live. Vissa band lutar sig på gamla låtar medans vi märker att fans vill höra mer nytt. Det är det bästa betyg vi kan få!

Alla era låttexter hämtar inspiration och är baserade på någon historisk händelse eller myt. Hur mycket research krävs det inför varje skiva?
– Lite olika. Vissa händelser vi sjunger om kan man nästan ta direkt medans vissa andra kräver mer. Men vi ger oss inte in å gör jättetunga forskningar. Då tappar man glöden man har. Hittar vi inte det vi behöver ganska fort så går vi vidare. Det skall finnas passion när vi skriver.

Avslutningsvis, undrar jag om det finns något ni skulle vilja hälsa fansen som kommer se er under kommande Sverigespelningar?
– Överallt i Europa har vi lämnat topprecensioner ifrån denna turnen. Twilight Force, Accept och Sabaton är enligt väldigt många det turnépaket som är bäst på hela året. Missa inte det!

Följande städer kommer besökas under turnén:

17 mars  Norrköping, Himmelstalundshallen
18 mars  Sandviken, Göransson Arena
19 mars  Örebro, Conventum Arena
22 mars  Lund, Sparbank Skåne Arena
24 mars  Stockholm, Hovet
25 mars  Göteborg, Frölundaborg
31 mars  Umeå, Energi Vind Arena
1 april  Luleå, Coop Norrbotten Arena (UPPFLYTTAD!)

Biljetter hittar du på http://www.ticketmaster.se/event/461729 (OBS! Fåtal kvar!)

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter