VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Knogjärn

[media-credit name=”Foto: Press” align=”aligncenter” width=”500″]Knogjärn[/media-credit]

Med 81 dagar kvar till Sweden Rock Festival 2017 fortsätter vi med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut i serien är Knogjärn. Rocknytts Tobias Andersson fick chansen att ställa några frågor till bandets gitarrist Markus Hurtig.

”Knogjärn kommer från Karlstad och är lika hårda som namnet antyder. Texterna är på svenska och soundet rör sig i Panteras brutala regioner. 2016 fick bandet stor uppmärksamhet för låtarna “Fly för ditt liv” och “Nej nu j***ar” samt för en del hyllade festivalgig. I nuläget är de aktuella med singeln “Ni är i vägen” och under våren är det tänkt att fullängdsdebuten ska se dagens ljus.”

När vi hördes av för en intervju första gången – då för en lokal morgontidnings räkning – kallade ni er för In Spite. Nu, så här två år senare, har ni bytt namn till Knogjärn och sjunger endast på svenska. Vad fick er att göra denna omställning?
– Vi kände att vi inte riktigt fick fram det vi ville få fram med vår musik på engelska. Så därför bestämde vi oss för att köra allt på svenska, vilket kändes mycket mer äkta på något sätt och mer ”hemma”. Det är absolut det bästa vi gjort.

Ni ska nu få uppträda på Sveriges största hårdrocksfestival. Vad betyder det för er?
– Det betyder väldigt mycket för oss. Vi har försökt få en plats på festivalen länge och det känns lite extra bra att vi fick en bra tid dessutom, 23.15 – 0.15. Vi hoppas på en riktigt trevlig festivalspelning och att folk kommer och dansar med oss på torsdagskvällen/natten.

För dem som inte har hört Knogjärn tidigare, hur skulle ni beskriva er musik?
– Knogjärn är lite som det låter, en rejäl snyting! Skämt åsido, alla medlemmar i bandet har en ganska blandad musiksmak och det finns väl inslag från många håll i vår musik. Men vill man beskriva det generellt är det väl helt enkelt metal, på svenska. Om någon annan vet vilken slags metalgenre vi kör så får de gärna höra av sig till oss och berätta, för vi vet inte riktigt.

För ett år sedan släppte ni en musikvideo till låten ”Fly För Ditt Liv” som gick viral i sociala medier. I videon ser vi ett politiskt ställningstagande. Är det viktigt för er att ta ställning i samhällsdebatten och faktiskt skriva texter som betyder något?
– Det handlar inte så mycket om att ta ett politiskt ställningstagande, utan mer att vi vill beskriva saker och ting som vi inte tycker är rätt. Eller som kanske irriterar oss, vi är ju trots allt rätt så gubbgriniga.

Det kommer att uppträda 80 band på årets upplaga av Sweden Rock Festival. Varför ska man som besökare inte missa Knogjärn?
– Man ska inte missa oss eftersom vi blir ledsna då. Återigen skämt åsido, man ska komma och kika på oss om man vill se en grym show med mycket energi och lyssna på riktigt jävla bra metal. På svenska! Vad mer kan man önska?

Till sist, finns det något band som ni själva inte tänker missa på festivalen?
– Vi kommer inte att missa In Flames, Primus, Coheed and Cambria och Corroded.

Knogjärn uppträder torsdag den 8 juni på Rockklassiker Stage klockan 23.15

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT