VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Mike Tramp: Jag har inga förväntningar på nya plattan

28 Shares

Mike Tramp

Det är den 16 februari och det är åtta dagar kvar till det datum då Mike Tramp släpper sitt nya album ”Maybe Tomorrow”.

Det här är tredje gången jag pratar med Mike i telefon och när jag ringer upp honom så låter det såhär:

-Hej Johan. Visst pratade vi om ”Fight To Survive” förra gången vi pratade?


Jag svarar att nej det tror jag inte för förra gången vi pratades vid så pratade vi om Sweden Rock (han spelade där förra året).

-Okej. Men visst har vi diskuterat ”Fight To Survive” tidigare?

Det har vi garanterat gjort för jag är personligen ett stort fan av White Lions låt ”El Salvador” som ligger på den plattan.

-Jag hade för mig det. Hur mår du Johan?

Det är bara bra med mig svarar jag och innan han hinner styra om den här intervjun helt så smiter jag in med min första fråga. Jag hälsar dig välkommen tillbaka på platta och min första fråga kan nog kännas en aning tråkig men vad har du för förväntningar kring släppet av ”Maybe Tomorrow”?

-Förväntningar har jag inga längre. Visst känns det speciellt när man har mixat plattan och är klar så att säga. Då börjar man tänka att andra kommer snart att ta del av detta också. Det gör att det känns en aning spännande men det går liksom inte att jämföra med när White Lion släppte plattor på 80-talet för då köade människor utanför musikaffärerna när en ny platta släpptes. Nu vet man inte ens om plattan kommer att finnas i någon av de fåtal musikaffärer som finns kvar.

-Jag känner mig väldigt tillfreds med plattan. Det är mina låtar och precis som det brukar i mitt fall så är första låten på plattan den första som jag skrev till just denna platta.

Du har släppt tre bra rockalbum i rad nu. Jag känner att det handlar om ett koncept du byggt upp. Är du där du vill befinna dig just nu?

-Jag anser att de tre tidigare plattorna ”Cobblestone Street”, ”Museum” och ”Nomad” är en trilogi av plattor som landar i ett koncept. Men jag känner att jag hamnat rätt i detta för jag har känt mig tveksam till att fortsätta med musik överhuvudtaget. Jag har frågat mig om det varit värt det. Jag bestämde mig för att gå tillbaka till mina rötter som är sent 60-tal och tidigt 70-tal. Johnny Cash, Elvis Presley och Bob Dylan är stora inspirationskällor för mig. Detta är mina sanna rötter.

Redan under min tid i White Lion och Freak Of Nature så försökte jag vara mig själv men det var egentligen först med ”Cobblestone Street” och ”Museum” jag övertygade mig själv vem jag egentligen är. Det har fallit sig naturligt. Jag spelar inte in reggaelåtar för jag är ingen fan av reggae och detsamma gäller jazz och disco. Jag skriver rocklåtar för det är rocken som format mig till den jag är. Att skriva låtar till nya plattan var en väldigt naturlig process. Jag ifrågasätter inte längre utan jag har hittat det mönster som passar mig.

Din Europaturné startar med två spelningar i Köpenhamn den 24 och 25 februari. Sverige finns dock inte med denna gång. Varför är det så?

-Jag väntar fortfarande på svar från klubbar i Sverige angående spelningar men det är svårt. Min agent sköter detta och vi försöker bland annat via facebook att få fatt på spelningar i Sverige. Jag har en spelning klar i Sverige 2017 och det är på Skogsröjet i augusti.

Förra året spelade du på Sweden Rock. Hur gick den spelningen?

-Det gick fantastiskt bra. Vi spelade som andra band på hela festivalen och det var garanterat 5000 personer där och tittade. Spelningen gick hur bra som helst och hela inramningen var perfekt.

Om jag får prata lite politik med en rockstjärna så undrar jag vad dina tankar är kring Donald Trump? Är han rätt man att leda Usa?

-Jag anser att Donald Trump är demokratiskt vald och då får man acceptera att det är så. Det finns massor med människor som protesterar mot honom men många av dessa är ungdomar som springer runt med sina ryggsäckar från Fjällräven och sitter på cafeér och dricker Latte. De är högljudda men de har i ärlighetens namn inte en aning om vad de protesterar emot. För att förstå dagen politiska läge så måste man vara påläst om historien. Jag läser väldigt mycket kring mordet på John F Kennedy just nu och innan dess har jag läst mycket om elfte september för att bilda mig en uppfattning kring detta.

När jag inte förstår så lyssnar jag på experter som vet. Det finns tex inga krig utan förluster av människoliv och det hela blir bara ett rent kaos när människor försöker gå in och diskutera kring detta. Ett sånt samtal kan man inte vinna för människor dör i krig. Det är den enkla sanningen.

Tänker du på situationen i världen när du sitter på tex flygplatser?

-Nej jag tänker mer på det när jag är hemma. Jag tycker inte det är speciellt roligt att resa längre men jag känner ingen rädsla när jag besöker flygplatser.

Jag har ingen aning om Mike Tramp lyssnar på ny musik men om du gör det vilken platta släppt 2016 har du då som favorit?

-Ha ha ha det där är för mig en teknisk fråga. Jag köper ingen ny musik och eftersom jag inte lyssnar på tex Spotify så hör jag ingen ny musik. Min son som är 22 år upptäcker ny musik hela tiden. Jag lyssnar på klassisk rock och är nöjd med det. Jag är 56 år gammal och inte lika entusiastisk som när jag var 22.

Jag är dock nöjd med livet just nu och jag kommer att fortsätta skapa musik för mig och mina fans. De förtjänar det eftersom de följt mig i alla dessa år.

Med detta så tackar jag dig för denna pratstund.

-Tack själv Johan. Du vet att är det något du undrar över så skickar du bara ett mail.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter