saxon
Foto: Effie Trikili

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Saxon – Lemmy tolererade inga idioter och gav allt för rock ‘n’ roll

Med  104 dagar kvar till Sweden Rock Festival 2017 är det dags att dra igång intervju-serien ”Inför Sweden Rock 2017”. Första band ut är inga mindre är hårdspionjärerna i Saxon. Rocknytts Niklas Webjörn fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare och frontman Biff Byford.

[media-credit name=”Foto: Effie Trikili // Rocknytt.net” align=”alignnone” width=”500″]Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Saxon - Lemmy tolererade inga idioter och gav allt för rock 'n' roll 1[/media-credit]

Med  104 dagar kvar till Sweden Rock Festival 2017 är det dags att dra igång intervju-serien ”Inför Sweden Rock 2017”. Första band ut är inga mindre är hårdspionjärerna i Saxon. Rocknytts Niklas Webjörn fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare och frontman Biff Byford.

Dessa heavy metal-legendarer hör till de stående favoriterna i SRF-sammanhang. Och det är ju inte så konstigt. Är det något ord som passar in på Biff Byford med manskap, så är det “pålitliga”. Även om många fortfarande främst associerar Saxon med tidiga 80-talsalbum som “Wheels of steel” (1980) och “Denim and leather” (1981), gör de musik av hög till skyhög klass än i dag. Det kommande, tjugoandra (!) studioalbumet blir troligen inte ett undantag. Och live regerar Saxon ALLTID. Inte minst på SRF, där de av tradition alltid medför sin klassiska örn-ljusrigg. Så även i år.

Hej Biff. Ett stort tack för att du tar dig tid att göra denna intervju med Rocknytt. Det är en sann ära…
– Tack själv.

Jag passar på att önska er välkomna till Sverige och till Sweden Rock Festival 2017 i juni. Sist Saxon var där spelade ni en setlist från Sacrifice-turnén som var hur grym som helst.
– Det är alltid speciellt för Saxon att spela på Sweden Rock Festival. Jag tror faktiskt att de älskar att ha oss där.

Varje gång som ni släpper ett nytt studioalbum så finns det kritiker som blir förvånade över att ett band som hållit på i över trettio år fortfarande kan skriva bra solida metal-låtar. Det verkar ju nästan som om Saxon aldrig får slut på idéer, eller går igenom kreativa kriser och prestationsångest?
– Vi går igenom alla möjliga saker i bandet. Om någon av grabbarna har skrivkramp så får han ta en paus och återhämta sig. Nibbs (Carter, bas) och jag gör väldigt mycket när det gäller låtskrivardelen. Det är svårare än man kan tro att komma på saker som är speciella eller annorlunda.

Så låtskrivarprocessen är något ni gör tillsammans på plats? Eller är det så att ni använder er mycket av nätet och skickar över grejer ni skrivit på separata håll?
– Som jag sa så är det ju för tillfället två av oss som arbetar på låtar. Och visst skickar vi grejer över nätet också. Vi spelar just nu in vårt nästa album. Doug (Scarratt) och Paul (Quinn) gör gitarrpartierna och jag har påbörjar arbetet med sången.

Saxon verkar vara ett band som uppdaterar sig och har koll på den nya tekniken. Vad tycker du är den största skillnaden med att spela in ett album nu och under 80-talet?
– Ja, i studion så är det ju hela den explotionsartade utvecklingen med ProTools som är den stora skillnaden. Men vi gillar även det gamla analoga sättet att göra musik på.

Då kan vi hoppas på en studioplatta i år?
– Jag tror att det nya studioalbumet kommer ut 2018. Men vi har också planer på att släppa The Eagle Has Landed Part IV.

Saxon och Motörhead har alltid haft en god och nära relation. Skulle du vilja dela med dig av något minne av Lemmy till de svenska fansen?
– Han var en god vän. Lemmy tolererade inga idioter och gav allt för rock ‘n’ roll.

Finns det något som vi inte känner till om Lemmy?
– Jag träffade hans mamma och pappa 1979. Det var ett riktigt trevligt par. Faktiskt ganska normala. Lemmy åt middag med dem.

Ni har turnerat med Phil Campbell and The Bastard Sons under 2016. De kommer ju också att spela på Sweden Rock Festival. Jag antar att ni kommer att träffas backstage och ta ett par öl och snacka om ni hinner?
– Japp, så blir det. Vi är nära vänner till Phil och grabbarna. De är toppen.

Finns det några band som ni tänker kolla in själva?
– Jag vet inte så mycket om vilka andra det är som spelar. Men jag är säker på att vi kommer se några riktigt bra band när vi väl är där.

Under senare 2016 har ni spelat låtar från senaste studioalbumet (som Battering Ram och Queen of Hearts) men även annat material från 2000-talet (som Sacrifice och Lionheart). Är det svårt att välja ut vilka “nya” låtar ni ska spela när det dessutom finns fans som bara vill höra de gamla 80-talslåtarna?
– Det är alltid svårt att göra låtlistorna för spelningar. Det är helt omöjligt att tillfredsställa alla, men vi försöker hitta en bra balans mellan nytt och gammalt.

Så vad kan den svenska publiken vänta sig i sommar? Blir det några överraskningar i er setlist?
– Festivaler betyder att det är party. Så vi försöker fånga upp den grejen. Det blir betoning på rock.

Till sist, är det något Saxon vill hälsa sina svenska fans?
– Ja. Ni har ju varit med oss ända sedan 80-talet. Det här riktar sig till såväl gamla som nya fans: Vi har alltid jättekul när vi är i vikingarnas land.

Saxon kommer även att spela på Skogsröjet som äger rum 3-5 augusti.

SAXON SPELAR PÅ LÖRDAG 10 JUNI

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER