VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Niklas Matsson, Bonafide – Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar….

51 Shares

[media-credit name=”Foto: Lars Brundin” align=”aligncenter” width=”462″]Niklas Matsson, Bonafide - Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar…. 1[/media-credit]

Bonafide kommer inom kort att släppa sitt sjätte fullängdsalbum. Plattan, som fått titeln Flames, är enligt undertecknad deras intressantaste album hittills, och låter mer Faces och svettig soul än den AC/DC-rock som blivit något av Bonafides signum. I december släpptes singeln Smoke and Fire, och den 24 februari kommer fullängdaren att släppas.


Bandet, som funnits sedan 2006, är Sveriges kanske hårdast turnerande hårdrocksband. Enligt bandets trummis Niklas Matsson är det nog bara Hardcore Superstar som gjort fler spelningar. När jag ringer upp honom en lördagseftermiddag är han lite lätt tagen av gårdagens härjningar.

Tjenare Niklas, hur är läget idag?

Ja, vad ska man säga. Lite trött. Det blev lite hadiridiraja igår.

Vad hände igår?

Vi var ute och kollade in ett band. Det vart lite sent.

Jag vet inte om du håller med mig, men jag tycker Flames är Bonafides bästa platta hittills. Inte för att det var något fel på de andra heller.

Vad kul att du tycker det.

[media-credit name=”ANNONS” align=”alignnone” width=”333″]Niklas Matsson, Bonafide - Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar…. 2[/media-credit]

Det är mer soulfeeling än någonsin, och jag tänker på Lynyrd Skynyrd, Stones, The Faces och rent av Otis Redding. Hur kommer det sig att Bonafide låter så mycket 60- och 70-talssoul 2017?

Ja, den är souligare. Lite mer Black Crowes-ig tycker jag. Pontus (Snibb) var ju med och skrev soundtracket till Ulf Malmros nya film Flykten till framtiden så det blev ju en del låtar, och de som inte kom med i filmen tror jag han arangerade om och rockade till, he he….

Ni har körer på ett par låtar. Vilka körade?

Ja, det var lite folk från Klippan där vi har studion. Martin vet, jag har ingen aning faktiskt! Ha!

I Mars påbörjar ni er turné i England, och ni ska lira i städer som Liverpool och Manchester. Ni har ju varit där många gånger förut. Börjar ni känna er hemma?

Ja lite så är det. Och det har ju gått jättebra där borta. Vi har varit där löjligt många gånger sedan 2011 eller där omkring. Jag tror vi har varit i England femton eller sexton gånger. Det har blivit många spelningar där.

Är turnélivet lika hårt som ryktena gör gällande?

Nä. det är ganska lugnt och skönt faktiskt. Nu har vi en Nightlinerbuss i England, så det är skönt. Då kan Martin (Ekelund) och de andra som vill gå och lägga sig tidigt göra det och jag och Pontus (Snibb) kan sitta uppe sent och nattsudda med anekdoter och nån öl.

Vad lyssnar ni på i turnébussen?

Nuförtiden blir det väldigt lite musik. Det är snarare så att man sitter var för sig med sina egna hörlurar. Man lyssnar så mycket på musik att man inte orkar hela tiden. Men visst händer det att jag och Pontus sitter uppe sent och lyssnar på Wing och sånt där. Hon har gjort världens bästa cover på Back in Black.

Hur får man tiden att gå? Practical jokes?

Ja precis. Och givetvis pubar. Varje gång vi är i England käkar vi stark Indisk mat. Alla som jobbar med oss börjar ledsna på Indiskt. Vi äter gott, och går på pubar och dricker god öl.

Annars sover man mycket och laddar inför gigen eller går ut på stan. Jag gillar kyrkor, katedraler och gammal arkitektur så det är kul att se, vilket man har tid med när man har Nightliner. Åker man fruktbuss (Van) så hinner man oftast inte det. Så denna sväng blir det till att se städerna. Ser fram emot att få se York och Liverpool speciellt mycket.

[media-credit name=”Foto: Lars Brundin” align=”aligncenter” width=”500″]Niklas Matsson, Bonafide - Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar…. 3[/media-credit]

Ditt gamla band Killer Bee är förband…

Ja, det var 96-98 som vi lirade ihop. Vi gjorde en turne i Schweiz och efter det lirade vi på Gran Canaria i ett halvår. Vi var husband på en restaurang. Lirade sex dagar i veckan två gånger en timma. Där fick man rutin på sitt spelande och jag lärde mig otroligt mycket.

När jag åkte dit 18 år gammal var jag smal. Kom hem med ölmage… Say no more….

Det måste väl vara kul att träffa dem igen, snacka gamla minnen och sånt?

Ja absolut. Så lär det ju bli. Ska bli kul att se dem. Har ju inte träffats alls nästan sedan dess.

Du blev rejält sjuk för ett tag sedan och hamnade på sjukhus. Jag såg bilder på Facebook där du såg för jävla sliten ut. Vad var det som hände egentligen?

Ja, det var en dubbelsidig lunginflammation. Det var stryka-med-varning faktiskt. Riktigt illa. Jag hade legat däckad hemma hos flickvännen en vecka, och var tvungen att fixa ett läkarintyg från Vårdcentralen. När jag kom dit såg de direkt att läget inte var bra. Så jag blev skjutsad till SÖS där jag blev liggande i åtta dagar. Hade fått en njurskada på grund av vätskebrist, och så fort jag drack något så spydde jag upp det så det var dropp och karantän direkt. Nej, läget var verkligen inte bra.

Jag var en sur 80-årig gubbe enligt min flickvän Malin. Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar….

Men du är helt återställd nu hoppas jag?

Jadå. Lungorna är okej, och styrka och motion börjar komma tillbaka rätt så bra. Men man får sig en tankeställare. Läkaren sa åt mig att jag inte får jobba när jag är sjuk, utan måste vara hemma, vila och ta det lugnt.

Inte röka cigaretter heller kanske?

Nej, det ska man inte göra. Inte bra alls.

Hur ser det ut med Sverigespelningar framöver?

Vi kör varje helg i April i Sverige med amerikanska Warner Drive som special guest.

(Se schemat längst ner i artikeln.)

Sweden Rock?

Nej, det tror jag inte. De har ju sin policy om att man inte får spela två år i rad…. Säger de…

Men ett gäng spelningar blir det ju ändå… och Bonafide är ett ovanligt hårt turnerande band, eller hur?

Ja, rekordet är väl åttio gig på ett år. De enda som slagit oss är nog Hardcore Superstar. Det är också ett hårt jävla jobbande och mycket bra band.

Kan ni leva på hårdrocken?

Nej, jag och Anders (Rosell) har jobb vid sidan om. Det går inte att leva enbart på Bonafide. Martin har sin studio och Pontus spelar covers i Rotebro.

Jag kom ihåg för många år sedan när jag träffade dig, och då sålde du sexprylar.

Ja, jag jobbade på Max`s i fem år som Logistikchef. Ja, det är ett bra tag sedan. Man har ju gjort en del sedan dess….

Andra planer framöver? Ingen video på gång?

Jo, det kommer att bli nån inspelning av video snart. Det är på gång. I höst är det turné i Europa, och vi åker bland annat till Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien, Österrike och Schweiz. Vi ska förhoppningsvis ut med Black Star Riders igen. Vi kom väldigt bra överens. Det sista Scott Gorham sa var att vi måste ut på en turné igen, så vi får se om han står för sitt ord….

En klassisk slutfråga: Finns det något du vill säga till era fans?

Ja. Köp skivor. Stötta musiken. Gå på konserter. Supporta de ställen som faktiskt satsar på en livescen. Snart finns inga ställen kvar. Sverige borde lära sig av de ställen som finns i Europa. Det finns helt sjukt coola ställen och de ligger oftast inte mitt inne i smeten men är coola, bra lokaler.

Kan vi köpa vinyl?

Inget svar från skivbolaget där ännu. Jag hoppas på det.

Jag har sett att Bonafides gamla plattor kommit ut.

Vi släppte faktiskt de senaste alstren i boxformat. Boxen innehåller skivorna Ultimate Rebel, Bombo och Denim Devils. Sen har Soundpollution släppt de två första skivorna på vinyl också.

Du får ha det så bra Niklas! Tur jag inte ringde igår kväll då…

Haha, ja det var en jävla tur ska jag säga.


Niklas Matsson, Bonafide - Jag pratade och rörde mig som Ozzy på äldre dar…. 4

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter